Skip to main content

Крис Скидмор – британският министър на образованието, официално отрече слуховете във връзка с преговорите около Брекзит, че таксите за обучение ще се вдигнат до 3 пъти и потвърди, че размерът и условията на финансиране ще останат същите и за учебната 2020/2021г.

Той обяви, че студентите от Европа, които кандидатстват за своята бакалавърска или магистърска степен на обучение във Великобритания за учебната 2020/2021 г., ще имат възможността да получат студентски заем от Student Loan Company – при досегашните условия на финансиране.

Въпреки сегашната политическа обстановка в Обединеното Кралство, както и неясните последици от Брекзит за английски и европейски представители, проучвания показват, че при кандидатстудентската кампания за учебната 2019/2020 година, са постъпили повече от 37,000 апликации от европейски кандидат-студенти, или с 1.9% по-голям наплив в сравнение с изминалата академична година. В тази връзка, Крис Скидмор сподели: „Важно е да запомним, че ние направихме избора да напуснем Европейския съюз, но не и Европа. Ясно осъзнаваме потенциала на хилядите европейски студенти, които постъпват в нашите университети и силно се надяваме, че това разнообразие от чуждестранни студенти ще продължи и занапред!“