Skip to main content

Universities and Colleges Admissions Service, още известна като UCAS, е централизирана система за кандидатстване в британски университети, техникуми, колежи и консерватории. Тя функционира като неправителствена благотворителна организация. Финансира се чрез такси, събирани от кандидатите, както и от приходи от реклама.

UCAS е основан през 1992 при съединяването на предишната система за кандидатстване в университети UCCA и портала за кандидатстване в техникуми PCAS. Системата дава възможност да кандидатствате в максимум 5 специалности в 5 различни университета на територията на Великобритания. На двете страници, ученици могат да се регистрират в портала, а родители ще могат да се абонират да получават информация по електронна поща.

Порталът предлага възможност за разширено търсене на специалности. На този линк можете да разгледате курсовете, предлагани от различните университети. Освен това, в сайта на UCAS редовно се публикуват практични съвети, насочени към кандидатите и техните родители. Таксата за един избор е ₤13, а за няколко избора – ₤24. След като изпратите своята кандидатура, ще получите детайли за това как да бъде осъществен превода на сумата. 

Крайният срок за повечето курсове е 15-ти януари, а за университетите Оксфорд и Кеймбридж или специалността медицина, дентална и ветеринарна медицина15-ти октомври. Някои курсове по изкуство и дизайн приемат кандидатури до 24-ти март.

Пакетът от документи включва:

  • избор на 5 университета, които не са подредени по предпочитание
  • за ученици в 12. клас – академична справка за успех и хорариум с оценките от 9. до 11. клас/ за завършилите – диплома за средно образование. Можете да кандидатствате и с International Baccalaureate (IB) Diploma
  • мотивационно писмо (Personal Statement);
  • препоръка от преподавател (Reference);
  • сертификат за владеене на английски език (CAE или CPE), или документ за държан тест по английски език (IELTS);

UCAS дава възможност да подадете само една кандидатура, тоест всички университети ще получат едно и също мотивационно писмо. По тази причина, препоръчваме на кандидатите да избират подобни специалности. Институциите нямат достъп до информация за това кои са останалите ви избори.

След подаване на кандидатурата, UCAS пренасочва информацията към различните учебни заведения. В продължение на няколко месеца, университетите преглеждат получените кандидатури. Одобрените кандидати получават оферта, която може да бъде условна или безусловна. При условната оферта, кандидатите ще получат място в институцията само ако успеят да отговорят на зададено изискване, например минимална оценка по определен предмет или матура. Безусловната оферта означава, че университетът няма изисквания към вас.

След като получат своите оферти, кандидатите трябва да въведат основен (firm choice) и резервен избор (insurance choice) обикновено до 5-ти май тази година. Изпълнилите изискванията ще получат безусловна оферта до средата на лятото.

За повече информация, можете да си насрочите консултация с представител на нашия екип на телефон 02/ 466 6555 или на email: denitsa.moralieva@britanica-edu.org. Освен с информация, нашите консултанти ще могат да ви предложат спектър от услуги във всеки момент от изготвянето на кандидатурата: от избирането на университет и специалност до подготовката за заминаване. Те ще ви помогнат с подготвянето на документите и написването на мотивационно писмо. Освен това, ще внесат таксата за UCAS от името на кандидата, ще проследят получените оферти и ще подсигуят, че кандидатът ще изпрати своите документи навреме. Каквото и препятствие да срещнете, нашите консултанти ще бъдат ваши верни спътници по пътя към успех.

Полезни ресурси:

Пункт за регистрация към портала на UCAS. 

Линк към електронния newsletter на UCAS за родители.