Skip to main content

Ден след смеха и лудориите на първи април, международният Ден на детската книга ни поканва да се потопим в света на литературата. Празникът е идеален повод за деца и родители да се отдадат на съвместно четене на най-вълнуващите детски истории. Четенето на глас развива въображението на децата, обогатява лексиката им и им помага да развият ранна езикова култура. Неслучайно Айнщайн казва: „If you want your children to be intelligent, read them fairy tales. If you want them to be very intelligent, read them more fairy tales.”

Но мъдростта на детските книжки не е запазена само за малчугани. Отвъд простичкия изказ и вълнуващите приключения се крият пластове символи с по-дълбоко значение. Детските книги не се страхуват да навлязат в мрачната страна на живота, и възпитават у читателя умения за справяне с трудностите. Една от най-почитаните детски писателки Маделин Ленгъл казва: „[Children] have an openness and an ability to grapple with difficult concepts which many adults have lost. Writers of children’s literature are set apart by their willingness to confront difficult questions.” Всичко това ни вдъхнови да разтворим шкафовете с някогашните си любими книги. Това ни донесе носталгия, но и радост, защото успяхме да разгледаме старите истории с нови очи.

 

The Little Prince- Антоан Сейнт Екзюпери: Приятелството не се купува, затова е безценно.

 

Посланията в тази детска книжка за възрастни обхващат теми като любов, приятелство, и търсенето на смисъл. Сюжетът проследява как принцът се грижи за своята роза, среща се с незабравими персонажи (цар, географ, бизнесмен и пияница), и намира специален приятел в лицето на една опитомена лисица. Всяка глава е извор на красиви прозрения, но ние ще се спрем на цитата за усилията и времето, включени във формирането на специална връзка с друго същество.

“One only understands the things that one tames. Men have no more time to understand anything. They buy things all ready made at the shops. But there is no shop anywhere where one can buy friendship, and so men have no friends any more.” 

Изненадващо, самият Екзюпери смята, че това послание е по-важно за възрастните, отколкото за децата – защото малките не се нуждаят от него. Писателят споделя в интервю: „Children quite naturally see with the heart, the essential is clearly visible to them. They will not need [the fox's] secret until they have forgotten it and have to find it again.”

 

All the Places You'll Go – Dr Seuss: Използвайте ума и тялото си, за да вървите по пътя, по който желаете.

 

 

 

 

С помощта на очарователни стихчета, адресирани до деца от различни възрасти, тази малка книжка насърчава малчуганите да последват повика на сърцето си. Дори когато битието го притиска, човек винаги има силата на избора да промени посоката на живота си.

You have brains in your head.
You have feet in your shoes.
You can steer yourself
any direction you choose.

В друго стихче, доктор Сюс припомня, че въпреки че човек е социално животно, той прекарва голяма порция от живота си в своята собствена компания.

All alone!
Whether you like it or not,
alone is something
you’ll be quite a lot!

Самотата не трябва да бъде повод за тъга. Използвана правилно, тя би могла да се превърне в извор на творческо вдъхновение, себепознание и дава усещане за свобода.

 

The Wizard of Oz – Frank L. Baum: За да бъдете смели, трябва да повярвате, че сте.

 

 

 

Всички знаят историята на Дороти от Канзас, отнесена от урагана в земята на Оз. Но освен забавно приключение, историята проследява походът на всеки от героите към самоусъвършенстване. Героите започват пътешествието изключително неуверени в собствените си способности. Докато се борят с трудностите, те осъзнават, че това, което им е липсвало, през цялото време е било в тях.

“You have plenty of courage, I am sure,” answered Oz. “All you need is confidence in yourself. There is no living thing that is not afraid when it faces danger. The true courage is in facing danger when you are afraid, and that kind of courage you have in plenty.”

Понякога, единственото, което ни спира по пътя към целта ни, е липсата на вяра в себе си. И макар в реалния живот да няма вълшебници от Оз или феи кръстници, които да ни насърчават да повярваме в себе си, тази книжка ни напомня, че с малко самоувереност няма непостижими неща. 

 

Winnie the Pooh – A. Milne: Винаги отделяйте време за губене на време.

 

 

 

Едва ли има дете по света, което да не се е смяло на приключенията на лакомия Пух и неговата забавна дружина. Пух е известен със своето непоколебимо спокойствие и живот в унисон със своето тяло. Именно тези черти провокират американския писател Бенджамин Хоф да напише Дао-то на Пух, за да окуражи читателите да последват примера на обичания герой. В оригиналната история, героят ни припомня, че дори и в свят на постоянна заетост, нищо не може да се сравни с времето, прекарано в бездействие:

“Don’t underestimate the value of Doing Nothing, of just going along, listening to all the things you can’t hear, and not bothering.”

Пух е известен още и със своето търпение. Той не се опитва да насили обстоятелствата, а оставя нещата да следват своя естествен ход: “Rivers know this: there is no hurry. We shall get there some day.”

 

Little Women – Louisa May Alcott: “Аll play and no work is as bad as all work and no play.”

 

Книгата „Малки жени“ на Луиза Мей Олкът се явява един малък наръчник за това как да живеем пълноценно, разказан чрез живота на госпожа Марч и нейните четири дъщери. В началото на лятната ваканция, майката провежда експеримент – освобождава своите дъщери от работа за една седмица. Преди това ги предупреждава, че се отдадат изцяло на бездействие без продуктивна работа е също толкова неприятно, колкото да работят без забавление. Сестрите са в екстаз, но след едва шест дена бездействие, те осъзнават, че майка им е била права. Госпожа Марч завършва урока с думите:

„Have regular hours for work and play, make each day both useful and pleasant, and prove that you understand the worth of time by employing it well. Then youth will be delightful, old age will bring few regrets, and life becomes a beautiful success, in spite of poverty.“

Този урок е особено актуален днес във връзка с проблема с откриване на баланс между личния и професионалния живот. Олкът ни напомня, че за да живеем пълноценно, трябва да обогатим ежедневието си с полезни дейности, които подхранват креативността ни и ни развиват.

Именно затова,  ние в BRITANICA отделяме огромно внимание да представим на нашите курсисти подходящи за възрастта им книжки, с които ще развием тяхното въображение, и ще възпитаме у тях любов към четенето. Така с любов и отдаденост ние  извайваме младите умове в едни мотивирани и осъзнати възрастни.