Skip to main content

В днешно време, бизнес средата изисква добри умения за запознаване и водене на разговор  (small talk). Воденето на разговор на общи теми подобрява междуличностните връзки между служителите. Честите разговори между работещи дори от различни отдели служи за инкубатор на идеи. Освен всичко друго, ангажирането в подобни разговори е полезно за мозъка. В проучване на университета Мичиган открива, че десетминутен разговор има влияние на мозъчните функции, както четенето или решаването на кръстословица.

За съжаление, много служители гледат на подобни разговори като на неприятно задължение, от което по възможност да се измъкнат. Много от тях се чувстват некомфортно в подобна ситуация. За да направите този тип разговори по-приятни и по-полезни за всички служители на вашата компания, можете да ги запознаете със съветите на BRITANICA:

1) Подберете добри въвеждащи въпроси

Често хората имат желание да започнат разговор, но не могат да съберат смелост да направят първата крачка. Ако и вие се страхувате да разчупите леда, можете да се освободите от притеснението като си намислите ангажиращи начални изречения. Добри формулировки са:

 • Nice to see you again.
 • What do you think of the weather?
 • Did you have a pleasant flight?
 • How long have you been working here?
 • How are you doing today?
 • How's your day been? (подходящо за срещи в края на деня)
 • "What's keeping you busy these days?
 • Did you hear about...?

За да имате богат набор от примерни теми за разговор, опитайте да бъдете в час с новостите в новините, спорта или културата. Ако сте запознати с всички новости, ще сте наясно с най-честите референции в поп културата. Това ще ви е полезно, за да разбирате шеги и да разказвате забавни анекдоти.
Ако желаете да прехвърлите разговора на лични теми, използвайте темите от абревиатурата FORD (family, occupation, recreation, dreams). За да бъде разказът ви по-цветен, опитайте да включите интересни детайли. Ако говорите за това дали сте обядвали, можете да споменете какво сте си поръчали, дали е било вкусно и дали бихте го препоръчали на своя събеседник.

2) Задавайте въпроси

Редица проучвания откриват, че най-харесвани са тези, които отстъпват мястото под прожекторите на своите събеседници. Хората обичат да споделят това, което ги вълнува, и ще спечелите техните симпатии с редица въпроси на място. Избягвайте да задавате въпроси, на които се отговаря с да или не. За да получите по-изчерпателен отговор, използвайте въпросителните думи Who, What, Where, When, Why или How.
Пример:

 • Did you see the conference? → What are your opinions on the conference? What do you think about the conference?
 • Did you do something last weekend? → What did you do last weekend?
 • Did you have lunch today? → Where did you have lunch today?

Препоръчително е да ограничите разговора до безопасни теми като времето, семейство, спорт, културни събития или какви са техните планове за предстоящата отпуска. Избягвайте теми предразполагат към конфликт като пари, политика и особено религия. Ако все пак се окажете въвлечени в разгорещен спор, опитайте да излезете от това максимално бързо с фрази като:

 • Well, this is not an issue we are going to solve tonight.
 • I understand your perspective.

3) Запознайте се с културните различия

Разговори на общи теми присъстват в почти всички култури. Само че всяка култура има свой собствен социален ритуал на сближаване. В Съединените щати е много често да познавате човек от години, да се държите приятелски един с друг, но разговорите да засягат само повърхностни теми. В източна страна като Индия не е необичайно да ви попитат за деликатна тема като размера на вашата заплата минути след като се запознаете.

В Европа или Америка е популярна практика да правите комплименти за притежанията на своите събеседници. Това не е добра идея за колеги от изток, защото събеседника ви ще се почувства задължен да ви подари харесания предмет.

В страни като Германия и Китай, на разговора на общи теми се гледа като на тривиален и несъвместим със сериозната работна среда. В Китай, хората избягват да споделят лична информация, от страх, че ще бъде използвана срещу тях. В такива среда, избягвайте да задавате лични въпроси на своите колеги. Вместо това, се насочете като безопасни теми като спорт, културни събития и особеностите на местната кухня.

4) Не питайте за факти, а за истории

Ако разговорът на общи теми ви отегчава, вероятно причината е в начина, по който задавате своите въпроси. Много често, хората задават въпросите си така, че да получат факти: How was your day? What did you have for lunch? How did you travel? Ако успеете да преобразувате въпроса си достатъчно добре, ще подтикнете вашият събеседник да ви разкаже кратък анекдот, вместо да ви залее със скучни факти. Това веднага ще направи разговора по-интересен, а вашият събеседник ще се чувства поласкан от това, че сте демонстрирали интерес към неговите преживявания.

За да постигнете този ефект, е достатъчно да задавате отворени въпроси, които предполагат да опишете случка или събитие. Вместо да питате „How was your day?”, което предполага кратък отговор като „Fine, thank you.”, попитайте „What did you do today?”.
Още примери:

 • What do you work? → How did you end up in your line of work?
 • How was your weekend? → What was the best part of your weekend? What are you looking forward to this week?

5) Учете се от най-добрите

Когато гледате филм или телевизионно шоу, наблюдавайте интонацията и езика на тялото на говорителите. Наблюдавайте водещи на предавания в това как формулират въпроси и каква е тяхната интонация. Ако гледате филм, можете да почерпите вдъхновение за това кои теми са подходящи в различен контекст. Така, освен че говорите на подходящи теми, ще звучите по-естествено на английски. Ако уловите реплика, която бихте искали да въведете в своя активен речник, опитайте да я повторите няколко пъти, като синхронизирате интонацията си с тази на говорещия.

Тези и още съвети ще получите по време на кратката програма Business for Socialising. Тя съчетава обучението по английски с запознаване с изрази и фрази, които се използват при водене на разговор. Освен това, курсистите се научават техники за решаване и предотвратяване на конфликти. След това, те затвърдяват знанията си с практически упражнения и ролеви игри. След края на модула, вашите служители ще бъдат подготвени да говорят свободно и да изграждат здрави бизнес контакти.

Повече информация за модула Business for Socialising ще откриете на тази страница. Ако смятате, че обучението е подходящо за вашата компания, можете да се свържете с нас на email corporate@britanica-edu.org или на телефон + 359 2 466 66 94.