Skip to main content

Всяко заминаване се свързва с определена доза хаос. Никога не са изключени промени в последната минута, забравени неща от списъка с багажа, дори непредвидени пречки. Но подобни неочаквани ситуации не бива да ви отказват от стъпката, която сте предприели. Даже напротив, силно ви препоръчваме да се придържате към небезизвестното лого на Nike “Just Do It”, защото възможността да учите в чужбина ще ви обогати, ще ви помогне да израстнете както в академичен, така и в личен план, ще ви направи още по-уверени и без съмнение ще отвори врати към вашата успешна реализация след завършване на университета. А сега вземете лист и химикал и отбележете някои полезни съвети, които нашите BRITANICA Advisers са приготвили за вас.

Smart packing
Преди да започнете да стягате куфарите, се запознайте подробно с изискванията за багаж на конкретната самолетна компания. Тук специално се обръщаме към девойките - ако имате афинитет към по-специфична марка или тип козметика и знаете, че само един шампоан кара косата ви да блести, то тогава си набавете всичко необходимо от тук. Но ако нямате проблем с това да използвате различни марки козметични продукти, то в куфарът ви ще има място за още някоя дрешка, например. Важно е да отбележим, че има ограничение за течностите за ръчния багаж, така че специалният шампоан определено трябва да влезе в големия куфар. Също така, не забравяйте, че дори и да отивате в общежитие, ще заварите стая с легло без чаршафи и празни рафтчета. Затова ви съветваме да вземете в багажа си един комплект спално бельо, както и някои тоалетни или интериорни принадлежности, които да направят стаята ви по-уютна.

Pill, pills, pills
Не искаме да звучим като баби с болежки, но е важно да предвидите и някои основни лекарствени продукти в багажа си. Ако използвате специфични медикаменти, консултирайте се с лекуващия ви лекар как да процедирате с лечението в чужбина. Препоръчваме ви да направите един подробен research относно наименованията на лекарствата, които ползвате - възможно е да има леки промени в имената, а също и по какъв начин можете да се сдобиете с тях. Ако не намирате дадено лекарство в чуждестранните аптеки, се допитайте до личния ви лекар за евентуален заместител. При нужда или всякакви въпроси, свързани с вашето здраве, винаги може да се обърнете към екипа на университета или hall ambassador на общежитието. Don’t worry - they will always got your back! И все пак не забравяйте, че ви трябва европейска здравна карта и/или допълнителна здравна застраховка, за да можете да ползвате всички здравни услуги в страната без притеснение.

Plug it here or there?
Предстои ви да живеете на ново място с много забележителности. Снимка тук, стори там .. и opps low battery. Затова пригответе в багажа си един или два адаптора, за да не останете изненадани, когато видите, че контактът в стаята ви е с три дупки, а зарядното ви само с две?!

Dear, Diary…
Живеем в ерата на свръхмодерни технологии, велики изобретения, умни телефони, умни къщи, умни автомобили. Но едно умно oldschool тефтерче ще ви е верен спътник, ако случайно телефонът ви се повреди или го изгубите. В него запишете най-важните телефонни номера на вашето семейство, приятели, роднини. Направете копия на основни документи като паспорт и лична карта. А за да не тревожите родителите си още от първия ден на заминаването, дайте им пълния адрес на новото ви местожителство.

Better have my money
След като се установите и се адаптирате към местния начин на живот, ви препоръчваме да си планирате бюджета за всяка седмица. Every penny matters. Имайте предвид разликата във валутата и бъдете разумни в покупките си. Ако оперирате предимно с банкови карти, ви съветваме да заявите в обслужваща ви банка да ви издадат дубликат на основната ви карта. Дръжте ги на отделни места, за да може да имате резервна, ако нещо се случи с другата карта. Проверете и дали нямате лимит на транзакциите, за да не се окаже, че не можете да си платите нещо неотложно. Не забравяйте, че дори почти навсякъде в Европа да може да се плаща с карта, има и места, за които ви трябват пари в кеш, затова винаги носете някакви у себе си. 

Can you say “Hello” in 18 different languages?
Ако отивате в страна, в която английският не е основен език, приемете предизвикателство и научете местния език. Това не само ще разшири знанията ви, но и ще ви помогне да разберете местната култура по-добре. Бъдете любознателни и се опитвайте да използвате елементарни думички на новия език в ежедневната ви комуникация с хора.

And remember - Never give up!
Да, пътят ви няма да е лесен и не всичко ще бъде розово. Със сигурност, когато останете сами в стаята, ще си зададете въпроса: “В какво се забърках?” Но в момента, в който се адаптирате, придобиете нужния ритъм и започнете да жънете първите си успехи, сами ще се уверите, че всичко това си е струвало. Ще станете по-силни. По-уверени. Ще се справяте с различни ситуации без капка съмнение или страх. Make mamma proud!

 

Now fasten your seatbelts, relax and enjoy your adventure!

 


With love,

The captain of BRITANICA Advisers