Skip to main content

В последните години Холандия се превърна в една от най-желаните дестинации не само за туристите, които искат да направят перфектното селфи сред полята от лалета, но и за хилядите студенти, търсещи качествено и достъпно образование. Световната класация на университетите (The World University Rankings) нарежда 13 от най-известните холандски университети в Топ 250 на най-добрите университети в света! А само в Амстердам се намират 2 от оценените престижни университети! How cool is that?!

В тази връзка, страната успешно отговаря на засиленото търсене и в холандските университети започват да се преподават все повече програми на английски език. Например, University of Amsterdam и Leiden University предлагат повече от 100 бакалавърски и магистърски програми на английски език. 

Source: Times Higher Education (click here for more: http://bit.ly/unI-ranking)

Освен разнообразието от програми на английски език друг фактор, който оказва голямо влияние върху решението на студентите да изберат именно Холандия, са достъпните цени на обучение. Таксите за обучение във всички университети за учебна 2019/2020 за студенти от ЕС и Швейцария са €2 087. Наскоро холандското правителство обяви, че от тази учебна година, първата година в университетите ще струва наполовина - т.е. €1 043. Защо? Това не само цели да направи образованието още по-достъпно, но и дава шанс и време на студентите да се ориентират по-добре и да са наистина сигурни, че искат да учат точно тази специалност. Друга причина за това решение е студентите, които презаписват нова специалност или изцяло прекъсват обучението, да не губят парите си.

Въпреки нововъведенията от правителството с цел финансови облекчения за студентите, редовните студенти могат да кандидатстват за студентски заем. И тук идва ролята на холандското Министерство на Образованието, което по подобие на Student Loan Company, UK предлага студентски заеми и други видове финансиране. DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) или Education Executive Agency е организацията, която предоставя заеми на местни и чуждестранни студенти, записали редовна форма на обучение в research university или university of applied sciences.

Какво изисква DUO от вас, за да ви отпусне студентски заем?

✓Да сте холандски гражданин или да сте гражданин на EU/EEA/Switzerland
✓Да сте записали full-time degree program в холандски университет
✓Да сте под 30 години
✓Да сте регистриран в общината и да имате актуален DigiID номер (*това е вашият residence number, който получавате, когато се регистрирате в общината на съответния град)
✓Да имате холандска банкова сметка

Какво представлява самият студентски заем или studiefinanciering?

Studiefinanciering представлява финансов пакет, който се състои от следните основни компоненти и цели да подпомогне както обучението, така и живота на студентите:

Tuition fee loan - максималният размер е €173 на месец. Тук основното изискване е да сте гражданин на ЕС или Швейцария.
Regular loan - това е обикновен вид заем, който не е обвързан с таксата ви за университета.  Изискването е, че трябва да работите 56 часа на месец при холандски работодател. Максималният размер, който може да получите, е €862. Ключовото при този вид заем е, че вие решавате колко точно искате да вземете и дали някой месец ще вземете повече или по-малко - it’s all up to you!
Supplementary grant or gift - тази помощ може да ви бъде отпусната, ако доходите на родителите ви са по-ниски от €50 000 на година. Ако завършите университет успешно, то тази вид помощ ще ви бъде подарък (максималният размер е € 396.39), а ако прекъснете или се откажете, ще се наложи да върнете съответната сума.
Student travel product - всеки делничен ден по време на учебната година всички студенти имат правото да ползват безплатен градски транспорт (автобус, влак, трамвай и т.н.). А през уикендите, ваканциите и национални празници, т.е. когато студентите нямат лекции, ползват отстъпки от билетите за градския транспорт.

Какви други видове студентско финансиране има в Холандия?

Освен заема, покриващ таксите за обучение, съществува и голямо разнообразие от стипендии (scholarships), за които можете да кандидатствате. Те се осигуряват от университетите и целят да насърчат академичните постижения на младежите, да ги вдъхновят да участват в различни извънкласни дейности и да се развиват в различни професионални направления.

Сред най-популярните видове стипендии е Erasmus+, която предоставя на студентите възможността да пътуват на разменни програми в рамките на ЕС. Това означава, че може да прекарате 1 или 2 семестъра в чуждестранен университет. Едни от най-съществените предимства от участието в подобен вид проект е, че ще се запознаете с различни академични практики, ще преживеете интересни моменти в местната култура, ще обогатите вижданията си за вашето бъдещо развитие. И нещо повече, статистики показват, че студентите, които са се включили в програма Еразъм и имат international experience, са много по-желани от работодателите.

Възможностите за стипендии са много и за да прецените коя е най-подходящата за вас и съответно в коя област трябва да концентрирате усилията си - влезте в сайта на избрания от вас университет и направете подробен рисърч какво финансиране предлага. Имайте предвид, че крайните срокове за кандидатстване за стипендии са строго фиксирани. Затова колкото повече време прекарате в проучване, толкова по-вероятно е да постигнете оптимални резултати (научете повече за различните стипендии тук: https://www.studyinholland.nl/study/scholarships/highlighted-scholarships).

След като вече сте приети в желания от вас университет, уреждането на финансовата част на вашето обучение крачката, която ви дели от това да се потопите в магичната атмосфера на Холандия - от това да потропвате с дървените обувки (clogs) по холандските канали, с лалета в ръка или пък със сирене Гауда от The Cheese Valley. А защо не и на колело? Така със сигурност няма да изпуснете нито една вятърна мелница.

За да сте сигурни, че ще имате истински Dutch experience и ще се наслаждавате на студентските ви години без грижи за таксите за обучение, консултирайте се с нашите консултанти от BRITANICA Advisers! За повече информация може да ни потърсите на имейл: advisers@britanica-edu.org или на телефон +359896685155.