Skip to main content

Изнасянето на презентации е ключова форма на комуникация в бизнес средата. Тя е средството, с което можете да достигнете до вашите клиенти и партньори, да ги информирате за последните развития в компанията или да ги запознаете с нов продукт или услуга. По време на презентация, говорителят трябва не просто да представи информацията, а да се превърне в лице на компанията, като въплъти нейните качества и индивидуалност. За съжаление, говоренето пред публика може да бъде истинско предизвикателство за вашите служители. Според проучване на Cheryl Hamilton, 75% от световното население страда от някаква форма на страх от представяне пред публика. Ако работещите при вас се чувстват неуверени в своите умения като говорители, това може да повлияе негативно на тяхната мотивация и да забави тяхното развитие като професионалисти.

Със специализирания модул English for Presentations BRITANICA помага на вас, на вашите служители и колеги да се преборите със страха си от сцената. Курсът е съчетава обучение по английски с техники за изнасяне на успешни презентации в делова среда. Представяме ви част от съветите, които курсистите получават по време на своето обучение:

Репетирайте толкова пъти, колкото е необходимо

Изкуството на публичната реч е въпрос на подготовка и много усилия. Дори и говорители, които изглеждат напълно непринудени на сцената, са постигнали това с опит и репетиции. Доктор Jill Bolte-Taylor, автор на една от най-гледаните речи на ТED Talks, споделя, че е репетирала представянето си поне двеста пъти. За да бъде презентацията успешна, не пестете усилия в репетиции. Повтаряйте си текста, докато сте сигурни, че можете да го казвате гладко. Избягвайте да четете от лист хартия. Вместо това ползвайте помощни карти с ключови думи.

Фокусирайте се върху дишането си

Преди да презентира, човек често изпада в състояние на паника. По време на стресираща ситуация дишането се ускорява, а в резултат на това, говорителят става неспособни да контролира своя глас. За да се справите с този проблем, инструкторът по публична реч Kristina Schaeffer съветва да се фокусирате изцяло върху дишането си. Ако усетите, че преди да започнете да говорите дишането ви ускорява, поемете дълбоко дъх като ангажирате коремните мускули и диафрагмата.

Ако случаят позволява, можете да започнете дихателните упражнения още преди започването на презентацията. Много успокояващ е метода на дишане Nadi Shodhana: Притиснете лявата си ноздра с пръст за няколко минути и дишайте само през дясната. След това повторете същото с лявата ноздра. Дишането по този начин ви стимулира да се концентрирате изцяло върху извършването на упражнението и да оставите тревогите си на заден план. Освен това, то захранва мозъка с кислород, което подобрява паметта и концентрацията.

Поддържайте подходящо темпо на говор

Много говорители изпитват трудност да регулират темпото си на говор. Можете да решите този проблем като контролирате дишането си. Ако говорите прекалено бързо, това означава, че в притеснението си забравяте да си поемате въздух достатъчно често. За да избегнете този проблем, не забравяйте да вдишвате и издишвате след всяко изречение. Бавен и монотонен говор сигнализира, че не успявате да задържате въздуха в тялото си достатъчно дълго и гласът ви губи своята сила. Ще се преборите с тази пречка, задържате въздуха в тялото си за 10 секунди преди да издишате.

 

 

Научете се да „говорите“ на езика на тялото

Добри практики в мимиките и позицията на тялото предразполагат публиката към говорещия. Социални психолози могат успешно да предскажат победителите в публични дебати и дори президентски избори спрямо това кой кандидат владее езика на тялото най-добре. За да направите добро впечатление на вашата аудитория, опитайте следните техники:

Драматични жестове и прекалено ръкомахане ви прави неблагонадеждни в очите на вашите слушатели. За да спечелите тяхното доверие, опитайте да ограничите своите жестове само в пространството непосредствено пред вашето тяло. Можете да направите това, като мислено очертаете правоъгълник около своето торсо и задържате ръцете си само там. 

За да изглеждате авторитетни, можете да държите ръцете си пред вас така, сякаш държите топка на височината на вашия стомах. Подобен ефект ще постигнете, ако застанете с крака разтворени на ширината на раменете.

Начина, по който държите своите ръце, е изключително важен за впечатлението, което създавате. Когато застанете с дланите нагоре, изглеждате честен и отворен към нови идеи. Ако дланите ви са насочени надолу, създавате усещане за увереност и контрол. Барак Обама използва този жест, за да успокои развълнувана тълпа. (Източник: Harvard Business Review.)

Преди започването на презентацията, застанете в доминантна поза

Според социалният психолог Amy Cuddy: “Your body language shapes who you are.” Тя обяснява, че позата на човек влияе не само на това как той бива възприеман от останалите, но и на неговата лична представа за себе си. Тоест, ако искате да станете по-уверени в себе си, трябва да застанете в поза на уверен човек.

Психологът съветва преди да направят нещо, което ги притеснява като презентация или интервю за работа, човек да застане в доминантна поза, като позата на Супермен или Wonder Woman, или да застане в позата на победител с ръце, вдигнати над главата и широко разтворени крака. Дори и кратък престой в такава позиция има значителен физиологичен ефект върху тялото – увеличава се количеството на тестостерон в кръвта, и се намалява количеството на кортизол (хормон на стреса), което е типичното състояние на човек, работещ на висока позиция. Упражнението прави хората по-спокойни и уверени в себе си и по-склонни да поемат рискове. Още информация на тази тема можете да откриете в TED Talks речта на Amy Cuddy.

Изразете своята страст

Ако темата на презентацията ви вълнува, не се притеснявайте да изразите своята страст и индивидуалност. Вашият ентусиазъм може да зарази слушателите ви, и те да започнат да ви слушат по-внимателно. Стив Джобс е отличен пример за лектор, който винаги успява да запали публиката със своите думи и жестове. По време на презентацията си, той поддържа постоянен контакт с публиката и често се усмихва.

 

 

Не си поставяйте нереалистични цели

Много често начинаещи в изнасяне на презентация се обременяват с нереалистични очаквания. Много от най-известните говорители са станали такива след многобройни тренировки. В своите ранни презентации Стив Джобс не изглежда като невероятен оратор, но след интензивни репетиции и многогодишен опит, той става любимец на публиката. Гледайте на всяка презентация като на стъпка по пътя към вашето професионално и личностно израстване. Ако празнувате успехите си и се учите от грешките си, сте на прав път към постигане на върхови постижения на подиума.

Прилагането на тези стъпки ще помогне на вашите служители да израснат в отлични  говорители. В процеса на обучение, вашите служители ще участват в множество ролеви игри, които им дават възможността да използват тези умения на практика, да грабват вниманието на публиката и да отговарят на неудобни въпроси. Курсистите научават още техники за структуриране на презентацията и съвети за оформлението на Power Point слайдовете. Те се запознават с фрази и изразни средства, с които да формулират своите идеи, да представят факти и обобщават тенденции.

Повече информация за модула English for Presentations на тази страница. Можете да се свържете с нас на email: corporate@britanica-edu.org или на телефон + 359 2 466 66 94.

Полезни ресурси:

Можете да гледате инструкции за дихателното упражнение Nadi Shodhana на тази страница.

Цялата реч на Amy Cuddy можете да гледате на
страницата на TED Talks.  
Harvard Business Review предлага подробно описание на различните позиции на тялото и техният ефект върху аудиторията.