Skip to main content

Нормално е децата да се страхуват понякога – това ги прави по-предпазливи, но е важно да им помогнем да преодолеят страховете си. Особено ползотворно за малчуганите на 8-10 годишна възраст е да им дадем възможност да прекарат известно време извън семейството, само сред свои връстници. Именно тази възраст се препоръчва от психолозите като най-подходяща за първо отделяне от дома. Това преживяване е възможност децата да се уверят, че могат да бъдат щастливи и спокойни и без нашите постоянни грижи. Така у тях се изгражда самочувствие, че могат да се справят и сами. Идеална възможност за тази стъпка напред са летните лагери, на които сред природата, в забавна образователна среда, малките се убеждават, че няма нищо страшно!

Двайсетгодишната ни практика в BRITANICA Adventure Camp ни е показала, че децата в началните класове имат няколко основни страхове, с които можем да се справим заедно.

Страхът от раздялата с мама и татко е един от най-силните и често срещани сред малчуганите. Първото отделяне на детето за по-продължителен период предизвиква тревога и у повечето родители. Точно от тях обаче зависи малките да са спокойни, затова готовността на семейството за този процес е изклютелно важна!
Когато са далеч от дома, поне в началото на отсъствието си, много от малчовците използват всеки удобен момент да се обадят по телефона с разплакани гласчета на мама, за да кажат, че им е мъчно. В тези моменти родителят не бива да подсилва това настроение, а напротив – трябва да го тушира и да даде възможност на детето си да свикне с новата обстановка. Майките и татковците трябва да знаят, че колкото повече активности и приятни емоции заобикалят техния малчуган на лагера, толкова по-малко той ще мисли за вкъщи и ще се наслаждава пълноценно на преживяването със своите връстници. Съвсем скоро ще се убедят, че с всеки изминал ден от летния лагер разговорите по телефона ще са изпълнени само с ентусиазирано споделяне на забавни случки.
Важен фактор това да стане реалност е прецизният избор на лагер, в който положителните емоции не оставят място за други мисли. Програмата в летния езиков лагер BRITANICA Adventure Camp е изпълнена с разнообразни активности – образователни занимания по английски език, игри на открито, плуване, походи в планината, спортни състезания, занимания с изкуство и приключения с професионални скаути. Когато са ангажирани, и най-привързаните към дома си малчугани спират да мислят за вкъщи, чувстват се 100 процента въвлечени в живота на лагера и усмивките не слизат от лицата им.

 

 

Страхът от срещи с нови хора е типичен за по-затворените характери, които по-трудно се сприятеляват и се притесняват, когато са заобиколени от непознати. Нормално е такива деца да се тревожат, че отивайки на лагер ще се чувстват изолирани.
Тук идва ролята на опитния лидерски екип. Той предразполага децата към общуване, в което се създава екипен дух и се раждат истински приятелства. Запалването на интереса към обкръжаващите става най-лесно на първата среща – още в автобуса, на път към хотела. Пеейки лагерна песен, запознавайки се помежду си и с лидерите си, пред прага на вълнуващото приключение децата ще почувстват, че не са сами, а са част от един отбор.
Важно е и, че учениците са разпределени в малки групи. Така преподавателите могат да обръщат специално внимание на всеки от тях и да изграждат помежду им чувство за общност. Заниманията, в които децата непрекъснато са заедно – творят, учат и се забавляват, пораждат топлота и доверие, и са основа за създаване на трайни приятелства.

При 8-10 годишните, смятат психолозите, страхът от тъмното, характерен за по-малките деца, вече отшумява. Да заспят спокойно обаче понякога може да им попречи превъзбудата от вълнуващия ден. Тя бързо бива преодоляна със специално йога занимание, което в BRITANICA Adventure Camp се провежда преди лягане. Това е идеален преход към времето за „Лека нощ“. За да са още по-сладки сънищата на малчуганите, лидерите им четат любимите им приказки. Така децата заспиват бързо и сутрин се събуждат бодри и готови за нови подвизи.

Някои деца може да изпитват страх, че ще се изгубят в гората, където „бродят мечката и вълкът“. За разсейването на този страх помага присъствието на опитните скаути-планинари. Заниманията в Adventure Camp, свързани с ориентиране с карта и компас и походите в планината, провеждани под внимателния надзор на професионалистите, не носят риск някой малък приключенец да се почувства изгубен или застрашен. А в игрите навън децата трупат самочувствие, че могат да разчитат знаците на природата, наслаждават се на красотата й, опознават я и я обикват.

Сред малките ученици има и такива, които се страхуват от високо, чувстват се несигурни, когато не стъпват здраво на земята. Този страх доста бързо бива преборен и заместен с възторжени възгласи и ново възприятие за себе си, когато изпробват предизвикателството за смелчаци „Въжени градини“. В тях те кръстосват по специални „пътечки“ или се спускат между дърветата.

 

 

Когато са точно съобразени с възрастта и възможностите им, и обезопасяването се извършва от професионалисти, тези приключения не крият опасност за децата и им стават любими. Скаутите съветват, че ако все пак някое дете продължава да се страхува, не бива да бъде карано твърде упорито да пробва. Освен това, всяка стъпка напред в преодоляването на страха му, трябва да бъде посрещана с похвала и окуражаване.
За да се изпарят страховете, помага и обкръжението! Когато са сред връстниците си, малките са по-склонни да изпробват възможностите си в нови ситуации, които чувстват като изпитание.

Тревогата може да бъде „заразна“. Със своите фини сензори малчовците усещат страховете на мама и татко и също започват да се притесняват. Затова родителите, които изпращат децата си на летен лагер, трябва да овладеят своите тревоги и да не ги предават на малките приключенци, за да им дадат възможност да се изграят като самостоятелни личности. За да разберат, че няма за какво да се притесняват и летният лагер на BRITANICA е едно страхотно приключение за тяхното дете, ние информираме майките и татковците предварително за всичко!

Отговори на най-важните въпроси за BRITANICA Adventure Camp 2019 можете да откриете ТУК. А регистрация можете да направите ТУК.