Skip to main content

След като сте направили трудния избор на специалност, е време да потърсите най-подходящото учебно заведение за вас. Това решение е трудно за българските зрелостници, защото повечето от тях нямат ресурсите да посетят желаните университети по време на дните на отворени врати и да разговарят с преподаватели и студенти. Затова, преди да вземете финалното решение, трябва да направите подробно проучване на опциите, предлагани от различните учебни заведения и да вземете предвид фактори като класации, критерии за прием, размер на кампуса и местоположението.

1) Класации на университетите

Започнете своето проучване като разгледате класациите на учебните заведения. Университетите са подредени спрямо критерии като стандартите за прием, оценката на студентите или Graduate Prospects, който оценява спрямо това колко търсени са завършилите на пазара на труда. Добре е да разгледате както общите класации, така и класациите от типа Subject Tables, където можете да видите кои са най-добрите учебни заведения за различните предмети.

2) Критерии за прием

Преди да решите къде да кандидатствате трябва да помислите дали можете да покриете критериите за прием. Университети на върхови позиции в класациите ще изискват от вас отлична диплома и висока оценка на езиков сертификат. Някои университети могат да ви дадат изисквания за матура или оценки по ключови предмети. При кандидатстване е препоръчително да се застраховате като изпратите документи и в няколко по-слаби учебни заведения. Така дори и да не влезете по първо желание, все пак ще бъдете приети в университет по избор.

3) Опции за стипендия или финансова помощ

Следването в чужбина е огромна инвестиция, но някои учебни заведения предлагат финансова помощ. Стипендия се дава на ученици с високи академични постижения като отлична диплома за средно образование (Excellence or Merit Scholarship). На студенти в затруднено положение може да се отпусне финансова помощ (Bursary), която се изчислява на базата на доходите на семейството. Различните университетите в различните държави предлагат различни условия за финансиране. Преди да направите избор, помислете образователната система на коя държава ви предлага най-добри финансови условия.

4) Географско разположение

Често при избора на университет, зрелостниците се фокусират изцяло върху репутацията на университета и на специалността, и пренебрегват други фактори като локацията. Само че местоположението има огромно влияние в начина ви на живот по време на следването. Преди да направите избора си е добре да помислите в каква среда бихте искали да живеете.
Много студенти се насочват към големите градове, защото те предлагат изобилие от развлечения и богат културен живот. Освен това, големият град предлага повече възможности за намиране на стажове и работни места за завършилите студенти. От друга страна, стандартът на живот в малък град е по-нисък, и ще можете да спестите от наема и от транспорт. Освен това, ограничения брой забавления в малкия град ще ви помогне да се концентрирате върху следването си.
Различно място означава и различни климатични условия. Този фактор често е пренебрегван от студентите, но той може да се окаже решаващ за това колко добре се чувстват по време на тяхното следване. Преди да вземете решение, помислете в какви температури бихте се чувствали комфортно.

5) Опции за настаняване

Различните университети предлагат разнообразни опции за настаняване с различен стандарт и цена. Повечето общежития включват стаи с легло, бюро, гардероб и стол. Някои спални разполагат със собствен санитарен възел. Обикновено делите кухня и холно помещение с още 5-10 студенти. Преди да се спрете на университет, трябва да проверите дали опциите за настаняване отговарят на вашите възможности и предпочитания.

6) Размер на кампуса

Когато се спрете на няколко варианта, можете да проучите и размера на кампуса на всеки университет. Някои университети се състоят от големи кампуси, и сградите на лекциите и общежитията са разположени наблизо. В такива университети студентите често стават част от многобройни общности и клубове, което създава усещане за общност. На някои младежи им харесва да се чувстват приобщени в университетския живот, докато други намират живота в кампуса за затворен и скучен.
От друга страна, в университетите с малки кампуси не предлагат толкова богат набор от клубове и активности. Там, учащите живеят разпръснати из града и не съжителстват с колегите си. Това може да създаде усещане за изолация, но пък студентите се чувстват по-свободни да изследват града.

7) Разгледайте списък на клубовете към всеки университет

Всеки университет предлага студентски съвет, където се организират социални събития и клубове. Докато сте далеч от семейство и близки, можете да изпитате трудности да си създадете приятелска среда. Преходът ще стане по-плавен, ако откриете общност от хора със сходни интереси. Насочете се към учебното заведение, където смятате, че ще се впишете най-добре.

Изборът на университет е важна крачка за всеки студент. Затова ние в BRITANICA Advisers се стремим да предложим на всеки студент университета, който ще му даде качествено образование в комфортна за него среда. За да направим това, ние отделяме индивидуално внимание на всеки студент, и даваме предложения спрямо неговите цели и предпочитания. Ако желаете да следвате в чуждестранен университет, можете да си уговорите консултация на email: denitsa.moralieva@britanica-edu.org или на телефон 02/466 6555. Идеалният университет за вас се намира на една консултация разстояние.