Skip to main content

Дори и в момент на социална изолация за много от вас ежедневието тече с пълна сила - дали сте работещи или учещи от вкъщи, задълженията са все толкова много. Сигурни сме, че в първите дни от престоя си вкъщи сте си казали: „Днес ще бъда продуктивен, ще си свърша работата през деня, а след това ще направя и нещо за себе си“. Но в крайна сметка, след часове усърден home office или онлайн уроци в home school, единственото, което искате, е да си починете. Даваме ви няколко идеи, които не само ще ви заредят с много положителна енергия в края на работния или учебен ден, но и ще ви помогнат качествено да оползвотворите свободното си време у дома!

Активности за разведряване на настроението:

Играйте настолни игри - загасете телевизора, съберете се цялото семейство и изиграйте любимата си бордова игра. Дори да изберете класическите варианти като “Не се сърди, човече” или “Монополи”, забавлението е гарантирано. Доказано е, че настолните игри са и страхотно упражнение за мозъка - не само подобряват паметта и критичното мислене, но и повишават нивата на хормона на щастието в организма!

Наредете пъзел – пъзелите са известни и с това, че тренират ума и концентрацията. Според редица специалисти пъзелите имат най-голям ефект върху малчуганите, тъй като спомагат за развитието на тяхното когнитивно и стратегическо мислене, повишават концентрацията и ги учат да превръщат хаоса в хармония. За по-големите пък пъзелите са добър вариант за справяне със стреса и прекарване на истински quality family time.

Тренирайте вкъщи – спортът е здраве и е един прекрасен начин да поддържате тонуса и тялото си във форма. Дори и да се чувствате уморени след дългия работен или учебен ден вкъщи,  физическите упражнения ще ви донесат нов прилив на енергия, ще ви помогнат да се откъснете от ежедневието и ще ви заредят с много настроение и сили за следващия ден. А за домашните тренировки не ви е нужна специална екипировка или gym membership, а само любимият ви playlist. Ето и някои от най-популярните YouTube канали за онлайн фитнес тренировки - PopSugar, Pamela Reif, MadFit, Fitness Blender, Kayla Itsines, както и мобилното приложение 30 Day Fitness Challenge

Опитайте нова рецепта – сега разполагате с време да усъвършенствате своите кулинарни умения и да се абстрахирате от идеята, че готвенето е сложен и дълъг процес. Дори и да не разполагате със семейната книга с рецепти, в Интернет можете да намерите не просто рецепти, а cooking tutorials на световноизвестни готвачи. Освен че ще разнообразите менюто си, това е и чудесен начин за прекарване на повече време с любимите хора. Безспорно всички у дома ще сте доволни от това занимание, а крайният резултат ще е повече от вкусен.

Пролетно почистване – в това занимание отново може да се включи цялото семейство, тъй като списъкът от домакински задължения е безкраен и без помощници е почти неизпълним. Освен че ще се изненадате колко много могат да ви помогнат децата, ще ги научите и на работа в екип, уважение и сплотеност. Така всички заедно бихте могли да оптимизирате пространствата у дома, пренареждайки и изхвърляйки непотребните вещи.

След като оползотворихте част от свободното си време с разтоварващи и забавни моменти със семейство, сега е време да поработите и върху себе си. Кога, ако не сега, ще имате възможността да инвестиране време в собственото си обогатяване и развитие? Затова ето и нашите предложения за self-development.

Прочетете нова книга – както е казал Dr. Seuss: “The more that you read, the more things you will know. The more that you learn, the more places you will go.” Четенето на книги безспорно е най-класическият и добър начин за личностно обогатяване. То поддържа мозъка активен, подобрява паметта, развива логическото ви мислене и любопитство. Ако в този момент нямате нова книга под ръка – то може да се възползвате от новите технологии и да изберете онлайн книга (E-book) или пък да изтеглите аудиокнига. Ето кои са и най-добрите книги според най-известния сайт за читатели Goodreads.

Слушайте podcast - подкастът е вид радиопредаване, което може да бъде записано и качено в мрежата, а слушателите от своя страна могат да го свалят и да го слушат колкото пъти и където пожелаят. Често подкастите следват своя линия - тоест не е еднократно предаване, а поредица, в която се разискват актуални теми. И тъй като в България този формат е сравнително слабо популяризиран, ви препоръчваме да се насочите към изданията на английски език. Така не само ще се разнообразите, но и ще разширите познанията си по езика. Ето и кои са най-актуалните подкасти според The Guardian.

Учете английски език онлайн с нас - дори и във време на социална изолация, ние от BRITANICA вярваме, че човек не трябва да спира да се усъвършенства. Вече сме онлайн и сме само на клик разстояние. Повече информация за курсовете ни ще откриете ТУК