Skip to main content

Любопитството – според тълковния речник това е „Силно желание нещо да се разбере, да се види, да се узнае.“ Според Уикипедия, любопитството е „емоция, свързана с естествено поведение като проучване, изследване и учене. (...) Любопитството е гориво за науката и други дисциплини от човешкото познание.“

А според Leadership Camp, любопитството е едно от седемте качества на лидера.

Leadership Camp е летен лагер за тийнейджъри, които прекарват 8 дни в планината в търсене на приятелства, приключения, познания и самоусъвършенстване. Всеки ден е посветен на едно качество, върху което работим заедно – защото осмислянето и практикуването е това, което води до истинска промяна. Качествата са Social Intelligence, Optimism, Curiosity, Self-Control, Zest, Grit, Gratitude.

Какво значи да работим върху дадено качество? Още в началото на деня, с първата сесия по английски, започваме с отборна задача - тийнейджърите трябва да измислят начин един от тях да се крепи на няколко балона без да докосва земята. Дискусиите в отборите се водят на английски и целят да провокират въпроси и обсъждане на мнения за постигане на задачата. Всеки отбор трябва да демонстрира резултата и да разкаже как е стигнал до него.
Експериментите са успешни, а подходите различни - например мислейки как да помогнат на съотборничка да се настани върху балоните - „ела да я хванем, ще я постелим.“

Experiments
В следващото занимание правим... научни експерименти и Панаир на науките. Защото основният двигател на науката е човешкото любопитство. Но преди това – ще се опознаем – защото екипната работа е в основата на всяка една задача. На лист хартия всеки пише името си и свои интереси – после смачква хартийката и се започва истински бой с топки – не снежни, а хартиени топки любопитство. Всеки трябва да вземе лист, който да прочете на глас и да посочи автора. Вече знаем доста повече един за друг и е време да пристъпим към експериментите!

Отборите получават своите задачи и имат 30 минути да експериментират. Експериментите са различни и доста предизвикателни – един от отборите трябва да направи летяща ракета от бутилка, моливи, сода, оцет и пластелин. След четири опита, петата ракета наистина полита! Разковничето е в преосмислянето – мис Поли съветва след всеки опит да се анализира какви са били грешките и какво може да се подобри. Така например отбор Ракета установи, че първоначално тапата, с която се запушва шишето, е била твърде тежка, а в последствие – твърде малка. Друг отбор пък трябваше да замеси „твърда течност“, която да предпази яйце от счупване. Участниците установиха колко е важна мотивацията и високият морал:

 – Давайте, давайте, don't give up – zest, resilience!
 - Let's have a motivational speech!

Неминуемо любопитството избуява и в посока на конкуренцията – какво ли правят другите отбори? Време е да разберем.

Science Fair
Всеки отбор трябва да презентира своя експеримент по атрактивен начин – така, че да събуди любопитството на останалите. Подходите са различни – някои проявяват самоирония.

 - We had to make a solid liquid. It's called like this because it's hard to make and is still liquid. We failed successfully – the egg broke, but it's in a better shape than the previous ones.

Друг отбор трябваше да направи проектор – с повече самокритика от нужното, те обясниха защо според тях експериментът е бил неуспешен. Истината е, че той проработи, макар и да не изглежда като 5D кино. Очакванията на отбора явно са твърде големи.

 - Be more optimistic about it, you actually made it! - напомни темата от предходния ден мис Веси – мениджър на лагера.

Не наука, а магия представи последния по ред отбор – балон, закрепен на диск, който се движи сам. Невероятно артистично представяне, което обра аплодисментите на Научния панаир.

 - Humans, you are about to see magic. Maestro, music! (музикалният акомпанимент е магична мелодия, изсвирукана от член на екипа).

Следва обсъждане на проектите и представянията, от който следва едно важно заключение:
 - You have the opportunity to be active – this way your life can change.
Защото в основата на любопитството и активността – постоянният стремеж на човека да открива, да се движи и да покорява.

Scouting Time
Скаутската програма за деня също е свързана с темата – приготвили са ни  преживявания, които едва ли повечето от нас са имали. При Цецо стреляме с лък – едно древно занимание, продукт на човешкото любопитство – човекът e завоевател и откривател и трябва да бъде защитен и равностоен на заобикалящите го опасности.

Светльо пък ни показва как да овладеем магията на огъня – всеки от нас трябва да запали парченце памук с искра от магнезиева запалка. Пепи ни демонстрира как да бъдем в безопасност в планината – най-важното в една група е да се пазим един друг. Показва ни как една раница може да се превърне в носилка и как да направим и сложим шина правилно, и всички упражняваме наученото.
(очаквайте скоро повече за скаутската програма и лидерството)

Asking Questions
Следващото занимание е свързано с активното слушане и задаването на въпроси. Мистър Виктор чете описание на насекомо, а учениците трябва да го нарисуват. След това сравняваме резултатите – доста са различни. Защо това е така?

 - Because everyone has a different point of view.
 - Because we didn't have enough details.

Именно. Затова във втория кръг можем да задаваме колкото въпроси желаем. Резултатът е налице – вторите картинки са много по-сходни, а някои удивително приличат на оригинала, който мистър ни показва. Детайлите правят задачата достижима. Задаването на въпроси е в основата на любопитството и на активното слушане. Говорим си и за други техники за активно слушане като това да се фокусираме, да избягваме разсейващите фактори, да следим за невербални знаци, да даваме време за размисъл и отговор и т.н.Веднага затвърждаваме наученото. Групата има задача – да намери скрито животинче. Разделяме се и всяка двойка има право на 3 да/не въпроса – така освен да мисли за своите въпроси, всеки трябва да слуша и какво питат останалите. Информацията е важен ресурс. След като ловът завършва благополучно правим заедно разбор – за грешките, които да не допускаме повече и за това, с което сме се справили.

Вечерната програма също е обвързана с питането, слушането и любопитството. Играем на Family Feud и търсим най-популярните сладки, градове в САЩ, британски музиканти и т.н. Отново, дори във времето за забавление, упражняваме слушането, задаването на въпроси, работата по групи и състезателния дух. Накрая всички са обявени за победители, защото сме се забавлявали заедно, защото сме се опознали, били сме отбор и сме научили нещо ново за света и взаимоотношенията – а не е ли това голямата цел на всяка игра?Любопитството – онова усещане на гъдел, което ни кара да откриваме нови неща, да питаме и опознаваме. Онова качество, без което не можем да бъдем лидери – защото всеки лидер е отворен към света и иска да бъде активна част от него. А любопитството е двигателят, който ни кара никога да не спираме. Затова английският и образованието са за любопитните – от най-малките до големите – защото запазим ли любопитството, то значи си обещаваме живот пълен с динамика и растеж.