Skip to main content

Бързахме, бързахме, бързахме. За училище, за работа, да пазаруваме, да се видим с приятели, да ходим на детски рождени дни почти всеки уикенд, на допълнителни уроци през ден, а и в събота и неделя, на спорт, танци, разходки, културни мероприятия и изобщо – по забавления. Почти никога не се спирахме. Говорехме си в движение, често се хранехме в движение и заспивахме в движение. Сега изведнъж се наложи да превключим на много по-бавна скорост. Пак имаме много да помагаме на децата с уроците, но ни остава и още много време за други неща. Всеки ден е пълен с възможности да си говорим, да се опознаваме и да осъзнаваме колко са пораснали децата ни, колко са креативни и изпълнени с идеи, с желание да учат и да претворяват света.

Ето няколко идеи, изпитани и споделени от деца и родители, които можете да направите у дома:

Магазинът за лакомства и ресторантът вече са вкъщи!

Децата много обичат да избират сами продукти в магазина – любими лакомства, плодове, зеленчуци, и още от първите дни на изолацията едно от нещата, които споделят, че им липсва, е да отидат до магазина, което не е препоръчително и направо им е забранено. Обаче магазинът може да дойде вкъщи! Когато донесем торбите с продуктите и ги дезинфекцираме – те могат да се превърнат отново в стоки. Някои от опаковките с бисквити и солети, които малчуганите си харесат, могат да се подредят на масата в хола, която да бъде малкото им магазинче. Мама и татко, баба и дядо могат да си купуват по бисквитка, ябълка и банан от малкия продавач или пък обратното – той да си пазарува от щанда. Можем да си направим и пари от цветна хартия, на които детето да нарисува измислени герои.

Подобна е и играта на ресторант. Но при нея може да се прояви повече творчество в подреждането на масичката за игра – с красива покривка, малки прибори и цветни чинийки. С вазичка, за която, ако нямаме цветя, можем да направим такива от хартия. И накрая – можем да оставим малчо да сътвори и храната за своята закусвалня и да я сервира, например сандвичи „Смешни личица“, плодова салата, чашки със сок, аранжирани със сламки и шарени чадърчета.

Сами изработваме картички, колажи, играчки, а и настолни игри!

Във всеки дом се събират куп дреболии, които все се каним да подредим или преглеждаме и изхвърляме периодично. Сега е моментът да разгледате колекциите, скрити по чекмеджета и кутийки и да се възползвате от тях. Можете да откриете шепа красиви камъчета и мидички, събирани край брега на реката или на някой любим плаж. От тях стават чудесни неща – картички и колажи, а и настолни игри!

Децата трябва да подберат 8 приблизително еднакви камъчета и с перманентен маркер да напишат върху половината от тях Х, а върху другата половина О. Взимате една от най-малките по размер пластмасови кутийки за храна (тази, в която слагате обикновено ядките за училище) и на капачето й рисувате решетка за играта „Морски шах“. Камъчетата прибирате в кутийката и си имате една чудесна малка игра, която можете да занесете навсякъде с вас. А и докосването до камъчетата е много приятно!

Ако имате още запаси от камъчета, можете да ги превърнете лесно в различни неща – най-подходящи са за семейство калинки. Нужен ви е червен лак за нокти. А за точките можете отново да използвате маркер. Лакирайте всичко с безцветен лак. Бихте могли да кажете на децата, че калинките ще са подарък за семейството за Великден – по една за всеки.

Професионални танцови и театрални представления… в хола!

Можете да пуснете на детето видеа с танците, които обича – балет, хип-хоп или народни хора и да го оставите само да се опита да научи нови стъпки или да упражни това, което може и знае. Но за да му е по-интересно, му кажете, че искате да отидете на концерт и ще си купите билети. Това ще го накара да подготви цял спектакъл! Помислете заедно за програмата, в която може да има няколко танца, песнички, гатанки и фокуси.

Много ще ви помогнат запасите от плюшени играчки. Измислете си приказка или пресъздайте любим сюжет заедно с малчугана. Ако в семейството са повече деца, могат заедно да ви изиграят чудесен куклен театър.

Възпитателни трикове, за които вече имаме време!

Сега е моментът да възобновим и програмата със стимулиране на добро поведение, която понякога започваме, но повечето пъти остава недовършена. Нейните доказани ползи са, че когато детето получава награда за една и съща работа, придобива навика да я извършва и го прави с удоволствие. В началото на всяка седмица написваме между едно и три неща, които искаме детето да прави. Те трябва да са съобразени с възрастта – от това да си оправя леглото и да си мие редовно зъбите, до справяне с домашните за определено време или помощ в домакинството. Могат да бъдат свързани и с поведението – да не се кара с братчето или сестричката си, да бъде мило с всички. Всяка вечер, когат отчетем, че обещанията са изпълнени, залепваме на специално табло (бял лист, закачен на хладилника с магнит) по едно усмихнато емоджи. Можем да си нарисуваме и изрежем мънички личица или директно да ги рисуваме на листа. Предварително се договаряме за награда, която детето ще получи в края на седмицата, ако е събрало усмивки за всеки от дните и по-голяма награда, която ще получи в края на месеца. Ще се изумите какъв стимул е това и колко добри резултати дава! Само бъдете последователни и го правете поне един месец.

Вдъхновяваме се от английския и ставаме все по-добри в него

Можем да използваме и част от времето си, за да покажем на децата колко много могат да научат по английски и извън часовете и как с всеки изминал ден могат да имат усещането, че напредват. Преподавателите на BRITANICA съветват родителите да разгърнат заедно със своите малки ученици от началните нива книжките, които имат по програма, или други книги с картинки и да им помогнат да ги прочетат и разберат. Хубаво е родителят да чете и да покаже на детето как да произнася думите на различните герои с артистична интонация! Можем да пускаме на децата видеа на английски, а по-големите да гледат филми, като си изтеглят субтитри на английски за тях. Когато слушат езика и едновременно с това виждат субтитрите, ще възприемат и научават езика по-бързо.

Компютърните игри в мрежа също помагат за развитието на уменията по английски, защото всичко в тях е описано на езика, а и можеш да си говориш с дете от друга държава на английски.

Нашите деца биха могли да се уговорят и със своите съученици от групата си в BRITANICA, по време на онлайн часа си, да играят заедно в определено време на следващия ден и да си комуникират в играта или в специален чат само на английски.

А в учебниците на малките ни ученици има код, с който може да се влезе към ресурси с игри на английски, напомнят нашите преподаватели. Ако досега не сте имали време, можете да ги разгледате и да дадете достъп на децата до тях

Връзка с природата, дори от вкъщи

Децата много обичат да виждат как нещо, създадено от тях, расте и се развива. Обичат да полагат грижи. Помогнете на детето си да засади растение Това може да е клонче от цвете в саксия, което имате у дома, а ако нямате, бихте могли да използвате бобчета, които бързо покълват и се появяват нежни кълнове. Можете да засадите растението в пластмасова и хартиена чашка от кафе, която детето да оцвети красиво, да го полива и наблюдава.

Ако пък имате животинки у дома, децата могат да им направят специални изненади, например лабиринт от кашон за хамстера с тунелчета и скривалища, вратички и арки. А лист, сгънат като хармоника и вързан по средата, подобно на папийонка, с дълъг конец, пък е страхотно предизвикателство за котката. Покажете й шумолящата хартийка, поставена на пода до нея и лекичко започнете да я теглите. Това събужда у котето инстинкта му на ловец, то започва да дебне и да се опитва да хване „пеперудката“ и следва супер преследване!

Произведения от тесто за ядене и не само!

От тесто, което сме купили готово или сме омесили, за бухти или бисквити, децата могат да изрежат, след като го разточат, различни фигурки със специалните форми за сладки или с формичките си за пластилин. Това много ги забавлява и ги стимулира сами да излапат точно своите цветя, сърца, човечета.

С равни количества брашно и сол, и малко вода пък можем да омесим твърдо тесто, от което детето да направи малки мъниста – кръгли, квадратни и с неправилни форми. Нанижете ги на игла за плетене или на дървен шиш и ги опечете във фурната на иска температура. След това ги изнижете много внимателно, за да не се счупят, и ги дайте на детето да ги оцвети с темперни бои. Когато изсъхнат, ги лакирайте с безцветен лак за нокти или лак за дърво, ако разполагате с такъв. От тях ще станат чудесни герданчета и гривнички. От соленото тесто могат да се направят и всякакви фигурки – човечета и животни.

С игри и творчество дните минават неусетно и се учим едни от други, защото малчуганите са пълни с идеи и винаги са готови да ни изненадат!