Skip to main content

Дания е страна с богата традиция във висшето образование. Най-старият университет, University of Copenhagen, е основан още през 1479 година. Оттогава насам, датското образование цели да възпита студентите да мислят креативно, аналитично и с фокус към иновацията. Университетите работят в тясно сътрудничество с работодатели и изследователски институти, което означава, че студентите получават ключови умения за работа в избраната сфера.

По време на лекции и семинари, те са насърчавани да споделят мнението си в дискусии, да изпълняват практически проекти, да работят индивидуално или в екип. Много често в ролята на лектори се превъплъщават видни професионалисти, които дават ценни съвети на младежите как да успеят в желаната индустрия. Студентите прекарват 10 часа в посещения на лекции и семинари и 30 часа в самостоятелна подготовка.

Типове образователни програми

В Дания можете да вземете два типа бакалавърска степен – Bachelor Degree или Professional Bachelor. 

  • Professional Bachelor

Учебни заведения от типа University College предлагат двугодишни програми, като завършилите получават степен полувисше. Този тип програми дават практически познания, придобити в работа по проекти и разработки. Студентите имат възможност да упражнят наученото в стажове в престижни фирми. Предлаганите специалности включват бизнес, технологии, компютърни науки, мултимедия или туризъм. 

За да вземете пълна степен на професионален бакалавър, трябва да изкарате Top Up Degree, който трябва да бъде свързан със изучаваната специалност. Програмата трае около година и половина.

  • Bachelor

Бакалавърската програма е академично насочена. Тя дава общи теоретични знания по изучавания предмет. Студентите се научават да правят проучвания, да мислят критически и да изграждат убедителен аргумент. Дължината на програмата е три години.

Критерии за прием

Датските университети изискват да предоставите легализирано и преведено копие на своята диплома. Двама души, с които нямате роднинска връзка, трябва да подпишат, че документът отговаря на истината, и да напишат своето име, адрес и дата на раждане. Някои университети изискват да получат дипломата директно от институцията, която я издава.

Учебните заведения могат да поставят изисквания за оценките по определени предмети или за минимален общ успех. Някои университети подлагат кандидатите си на приемен изпит, или ги канят на интервю.

Изпит за определяне на ниво

За успешен прием в датски университет трябва да демонстрирате добро ниво на владеене на английски език. Популярни опции са IELTS и сертификатите на Cambridge САЕ и СРЕ. За да могат да приравнят нивото на английски на кандидати, които са държали различни изпити, университетите разделят кандидатите на две категории: English A и English B. В първата попадат зрелостници на ниво CPE, или тези с резултат над 7.0 на IELTS. В English B са кандидати с ниво CAE или оценка над 6.5 на IELTS.

Повечето специалности приемат кандидати с оценка English B, но някои изискват English A. За да бъдете сигурни, че резултатите ви са достатъчни, трябва да проверите страницата на избраното учебно заведение.

Кандидатстване през Optagelse.idk

Optagelse е единен електронен портал за кандидатстване за датските университети, подобно на UCAS във Великобритания. Системата позволява на студентите да изпратят пакета от документи до избраното учебно заведение.

Преди да се регистрирате там, трябва да докажете своята самоличност с електронния подпис NemID. За да получите такъв подпис, е нужно да изпратите формуляр на желаното учебно заведение още преди да сте подали своята кандидатура. Някои университети приемат формуляра онлайн, а други – само на хартия, тоест трябва да изпратите документа по пощата. Препоръчително е да задвижите тази процедура възможно най-рано, за да можете да спазите крайния срок.

Крайният срок за прием на формуляри е 15 март.

Такси и стипендии

За студенти от Европейския съюз, висшето образование в Дания е безплатно. Това означава, че не са предвидени студентски заеми и стипендии. Може да проверите дали висшето училище, от което се интересувате, предлага възможности за  субсидии за успех.

Разходи за живот

Не трябва да се заблуждавате, че престоят в скандинавската страна ще бъде евтин. Цените в Дания са по-високи дори в сравнение с Англия, Германия и Холандия. Българи, завършили в Дания, препоръчват да се отделят поне 1200 евро за месечна издръжка. Според датският сайт Study In Denmark средните месечни разходи възлизат на 1500 евро за международни студенти.

Университетите в Дания ви дават шанс да се образовате в иновативна среда, и да получите съвети от видни професионалисти в съответната индустрия. Услугата BRITANICA Advisers ви предлага съдействие при всеки момент от кандидатстването. Ние ще ви насочим към учебните заведения, които отговарят на вашите желания и нужди. След това ние ще ви помогнем да съберете нужната документация и ще се погрижим да изпратите кандидатурата си навреме. С помощта на Advisers, мечтаното образование е на една консултация разстояние.