Skip to main content

Ако се готвите следвате в университет в Обединеното кралство, ви предстои да срещнете много непознати неща: непозната кухня, непознати порядки, дори и непознати традиции, свързани със зимните празници. Въпреки че сигурно сте гледали британски филми, които се развиват по това време, вероятно не сте добре запознати с коледните традиции от Острова.

За да не бъдете неподготвени за един от най-вълнуващите периоди в годината, ви представяме кратък наръчник за една Коледа в британски стил:

На празничния ден:

Британците празнуват основно на 25 декември или Christmas Day. Още с настъпването на деня, малки и големи бързат да погледнат към коледните си чорапи, за да видят с какво ги е наградил Santa Claus тази година. Традицията повелява коледните чорапи да бъдат закачени не до камината или на елхата, а на рамката на леглото.

През деня, британците си разменят картички, посещават църковна служба и пеят коледни песни. По обед, цялото семейство се събира на традиционната Christmas Dinner, която обикновено включва пуйка, гарнирана със зеленчуци. Всяка година в 3 часа следобед британският монарх поздравява нацията за коледните празници.

Традиционна украса:

Коледната елха е традиционна част от украсата в британския дом. Освен нея, място в декорацията намират и две други растения: Holly и Misletoe. Holly е бодлив храст с малки червени плодове, оформени като венец. В съзнанието на британците, то символизира короната от тръни, която е носил Христос по пътя към Голгота. Misletoe представлява растение с бели цветове, което се увива около различни дървета. В древността, друидите са вярвали, че растението има сили да гони зли духове и да предпазва дома от беди. За да се възползват от магическите му свойства, британци закачат букети от Misletoe от тавана или от перваз на прозореца.

Традиционен сладкиш:

Нито една британска коледна трапеза не минава без the Christmas crackers. Те представляват  цилиндрична кутия, увита в хартия като бонбон. Отварянето на кракера е цял ритуал: двама души хващат сладкиша за двата му края и всеки дърпа в неговата посока. Кракерът се къса със силен пукот, а от него изпадат сладкиши, заедно с кратки коледни пожелания и шеги.

Историята на кракера е не по-малко интересна. Изобретателят Том Смит е вдъхновен от френския „bon bon“: захаросан бадем, увит в хартия. В началото той представя продукта си като “Kiss Mottoes”: сладкиш, на опаковката на която пише любовно послание. Идеята, че кракерът трябва да „пука“, се ражда, когато Смит чува колко приятен е звукът на пращене на дърва в камината.

Интресен факт:

През 1551 година е приет закона Holy Days and Fasting Days Act, който повелява, че всеки гражданин трябва да посети църковна служба на 25 декември без да използва превозно средство. Целта е да окуражи проявите на скромност, като принуди дори и най-богатите да вървят пеша. 1456 години по-късно, този закон все още е валиден.

В Advisers осъзнаваме колко важно е за всеки бъдещ студент да се интегрира на новото място успешно. Затова в процеса на подготовка ние не само се грижим за това да изготвите пълния пакет от докумети и да спазите всички срокове, но и се стремим да открием града и учебното заведение, където ще се чувствате най-комфортно. След като получите своята финална оферта, ние ви каним на Pre-Departure Meeting, където ще ви запознаем с културата на вашата дестинация, и ще ви дадем ценни съвети как да се приспособите максимално добре. Advisers ще бъде до вас във всяка стъпка от процеса.