Skip to main content

Здравейте,

Ние сме екипът на BRITANICA Advisers и избрахме да ви представим днешната тема на принципа на sketchnote.

Значението, което ни дава Cambridge Dictionary за sketchnote е "presenting a written or spoken story in a simple, quickly-made drawing". Защо се спряхме на sketchnoting? Според учени, дори и хора от бизнес средите, този метод има редица преимущества за начина, по който функционира мозъка ни - помага много по-ефективно да се асимилира и запомни нова информация, тъй като хората лесно могат да свържат картина и текст в едно и да изградят своя собствена визия по дадена тема. През 2014 г. психолозите Pam Muller и Daniel Oppenheimer (University of California, Los Angeles) проведоха проучване, с което доказаха, че воденето на записки по време на лекции и семинари, помага на студентите много по-ефективно да се справят със своите академични проекти. “Отбелязването на важни моменти от урока или лекцията било то с думи или картинки, стимулира създаването на връзка между визуалните и познавателните умения на студентите”, споделят те. Или с други думи - sketchnoting ни прави по-умни! Затова пригответе скицника и химилката и се пригответе за днешната ни лекция!

Сега ще ви разкажем как помагаме на ученици - кандидат-студенти да следват образованието и мечтите си в чужбина. Какво ни трябва, за да приготвим една успешна кандидатура?

Рецептата за успешно кандидатстване в чужбина съдържа следните четири съставки:

1. Диплома за средно образование (Diploma)

Ако все още не сте завършили 12. клас, за кандидатстване ще ви е необходима академична справка. Академичната справка е документ, който подробно представя оценките ви по всички предмети от 9. до 11. клас плюс предметите, които изучавате в 12. клас. Това е един от задължителните елементи от кандидатурата ви, тъй като избирателните комисии искат по-подробно да се запознаят с предметите, които сте учили по време на средното си образование. Друго задължително условие е академичната справка да бъде преведена на английски език, а дипломата, освен преведена, трябва да бъде и легализирана.

2. Сертификат за владеене на чужд език (English Certificate)

Ако кандидатствате за специалност, която ще изучавате на английски език, ще трябва да докажете, че наистина владеете езика. Документът, който комисията очаква да види от вас, е световно признат сертификат, удостоверяващ знанията ви. Важно условие е сертификатът да е издаден не повече от 2 години преди стартирането на вашата бакалавърска специалност. Например, ако започвате висшето си образование през септември 2020 г., сертификатът ви трябва да е издаден не по-рано от септември 2018 г.
Най-широко разпространените и признати в световен мащаб са езиковите квалификации на Cambridge – сертификатите САЕ (С1) и СРЕ (С2). На нашите курсисти и бъдещи студенти силно препоръчваме именно тези два сертификата, тъй като, освен че са безсрочни, са и много престижни. Подготовката им представлява предизвикателство, изисква усвояване на специфичен материал, но и дава страхотен старт за развитието и адаптирането ви в една англоезична страна.

3. Мотивационно писмо (motivational letter)

Това е вашият шанс да блеснете пред избирателната комисия! Както сме споменавали и в предишна наша статия, мотивационното писмо е persionalized piece of paper. Чрез него изразявате себе си, вашите мечти и стремежи, то трябва да е лично, вдъхновяващо и най-вече интересно. И все пак, трябва да съдържа отговорите на няколко задължителни въпроса:

  • Какво искам да уча и защо?
  • Как образованието ми до този момент е свързано с избраната специалност?
  • Какви участия в олимпиади, конкурси и състезания имам? Какви награди и грамоти съм спечелил?
  • Къде съм бил доброволец?
  • Какви умения съм развил при всички тези инициативи?
  • Как всичко това е свързано със специалността, която съм избрал?

4. Препоръка (Letter of Recommendation)

Препоръката е писмо, което ваш текущ преподавател пише до ваш бъдещ преподавател. Препоръката е по-свободна и неформална като стил, но отново трябва да съдържа информация за вас – академични постижения, какви са уменията ви за работа в екип, колко сте организирани, колко сте креативни, колко сте инициативни и т.н. Това е информация, чрез която бъдещият ви преподавател в университета ще се запознае с вас.
Тази препоръка може да е написана както от учител във вашето училище, така и от преподавател от школа или клуб, които сте посещавали – по изкуства, езици, спорт и други. Важното е човекът, който пише това писмо, наистина да ви познава добре.

Е, това бяха накратко четирите задължителни съставки за вашето успешно кандидатстване. Разбира се, както във всяка кухня готвачите правят рецептите по свой вкус, така и различните университети могат да поискат и различни документи от вас в зависимост от специалността, за която кандидатствате - например, допълнителна оценка от матура по математика, портфолио с рисунки или пък шестица по биология. И за да сте сигурни, че не сте пропуснали нито една съставка от кандидатурата ви, се обърнете към нас от BRITANICA Advisers за повече информация.