Skip to main content

Благодарим на второкласничката Велизара Славейкова и нейното семейство, че ни поканиха да влезем в личната ѝ „класна стая“ по английски език – всъщност в нейната уютна детска стая, в дома ѝ в Кюстендил.

Зара учи английски за първа година и в началното ниво Founders. Тя е от децата, чиито семейства им дават възможност да станат част от нашата общност, като избират за тях онлайн курс в BRITANICA. От миналата учебна година, откакто предлагаме изцяло онлайн курсове за деца, с нас започнаха да учат ученици от различни населени места в страната, а също и деца на наши сънародници, които живеят със семействата си в чужбина. Така общността на BRITANICA, за наша радост, се разшири още повече, излизайки извън „границите“ на София, Пловдив, Бургас и Варна, където се намират филиалите ни.

Специално помолихме Зара и нейната майка – Сашка Спиридонова, да ни приемат у дома си, за да видим къде и как учи момиченцето по време на онлайн часовете си, да ни разкажат как са взели решението да изберат такъв варинт и защо са доволни от направения избор.

Разбира се, за записването на курс най-важен е стремежът да научиш нещо ново, така че водещо било желанието на Зара да учи английски, което тя ни обяснява далновидно, подобно на други малки познайници от нашите срещи с учениците ни, като казва, че английският е нужен, за да може един ден човек да се справя добре с работата си, ако реши да живее в чужбина! Разкри ни, че от малка гледа филмчета на английски, харесва й и има усещането, че знае много неща.

Родителите ѝ сметнали, че най-добрият момент за започването на курс по английски за Зара е началото на втори клас, така че това лято пред тях стоял само въпросът къде да я запишат. Семейството има опит с курсове, които се предлагат в Кюстендил, и на които са записвали през годините по-голямата си дъщеря, вече седмокласничка. Но напоследък, когато се наложи всичко извънкласни обучения да преминават онлайн за известни периоди, момичето и майката се сблъскали с недостатъчно добрата техническа подготовка на местните школи за онлайн преподаване: "Тук имаме други школи, които обаче нямат такава готовност за работа в отдалечена среда, във виртуална класна стая." Затова Сашка решила да потърси по-качествено обучение за малката си дъщеря. Сега и двете смятат, че са го открили в BRITANICA, където освен като съдържание и методи, курсовете предлагат и специално разбработена за обучение онлайн платформа, в която всички опции са в услуга на ученика и се доближават максимално до възможностите на комуникацията в реална класна стая.

За избора си госпожа Спиридонова се доверила на мнението на един от най-близките си хора - на своята сестра, която има познава BRITANICA отблизо. Нейното семейство живее във Варна и синът ѝ учи във филиал Севастопол в морската столица вече пета година. Започнал е още в предучилищната, а това лято се явил успешно на изпита за деца Cambridge Starters. Оттам семейството на Сашка получило хубави отзиви за BRITANICA. Така че тя решила да се възползва от възможността да запише Зара онлайн, още повече, след като ученето онлайн вече стана нещо нормално: „И в училище учат онлайн и мислим, че не е проблем и с езика да се справят онлайн!“, казва майката.

Тя е наблюдавала часовете на дъщеря си в BRITANICA и споделя, че са динамични и забавни: „Лесно е за детето, достъпно и интересно е. Часовете протичат енергично, не остава време да им доскучае.“

Сашка оценява ползата от това учениците да бъдат потопени изцяло в английския език и описа как, преподавайки на деца, които са съвсем начинаещи, учителката използва жестове, за да им обясни новите думички, без да изговаря на български: "Например, като каже circle, показва, че трябва да окръглят." Доволна е и от това, че "има допълнителни занимания в часовете - песнички, игри, както и това, че материалът се натрупва, вплитат се новите със старите думи и по този начин и знанията се затвърждават“.

„Забавно е в часовете и много добре обясняват“, каза ни и Зара. Видяхме как по време на час тя често вдига ръка, разбира заданията на учителката, отговаря правилно и се включва живо в учебните активности. „Много е хубаво и лесно, нищо че съм електронно“, сподели с  момиченцето и отбелязва, че така пък не му се налага да излиза навън, за да ходи на курс, още повече в студа или в тъмните вечери през зимата. Усещането й е, че часовете по английски минават бързо и неусетно. Харесват й различните забавни упражнения и игри.

В стаята си, освен таблета, на който учи, Зара има и малка бяла дъска, на която обича да се упражнява в писането на думи по английски – понякога мама я изпитва, а понякога момиченцето може да си поиграе на учителка. Натрупала е рутина и сама влиза в онлайн часовете, отваря си презентациите и упражненията и дори моли майка си да я остави сама в стаята, няма нужда от техническа помощ. Сашка казва, че дъщеря ѝ бързо се е приобщила към групата си, чувства се нормално и е нетърпелива да влезе в час миг по-скоро, макар от него да я дели само един клик разстояние: „С желание и с нетърпение чака часовете, казва ми "Хайде, мамо, да влизаме бързо, шест часът е!". Със същото нетърпение почти веднага след часовете момиченцето бърза да си напише домашните, докато всичко ѝ е съвсем „прясно“ в ума.

Вярваме, че Зара ще продължава да учи със същия интерес и ентусиазъм и не след дълго ще настигне своя братовчед по взети сертификати на Cambridge!

Ако и вие искате вашето дете да учи английски в BRITANICA можете да разгледате програмите ни, в присъствена и онлайн форма, тук: https://britanica-edu.org/kids-yearly-britanica

Моменти от разговора ни с Велизара и нейната майка ще видите във видеото:

 

Видео