Skip to main content

Светът днес – забързан и луд, свят, в който всеки се стреми да бъде на точното място в точното време, с точните умения и знания за точните сделки. За да бъде образованието релевантно на нуждите на хората, то става все по-практично и насочено към решаването на реални казуси.

Може би някои от вас ще се запитат какво общо има това с курсовете по английски? Всъщност доста. Програмата на бизнес английския се различава значително от тази по общ английски. Разбира се граматиката е една и съща, съобразно Европейската езикова рамка. Темите, чрез които усвояваме правилата обаче, са съвсем различни. В курсовете по бизнес английски наблягаме на теми, примери и казуси от света на фирмите и корпорациите.

 

 

Мария Маринова, преподавател в BRITANICA Бели Брези, разказва малко повече за програмата Business English:

Курсът дава много повече от сухи знания по английски. Часовете са разчупени, правим много дискусии, обсъждаме съвременни тенденции в бизнеса, успешни личности, компании, анализираме например защо някоя компания е фалирала... Така курсистите придобиват страшно много информация за бизнеса по света, и разширяват хоризонтите си.

Отваряме на посоки учебник по бизнес английски и попадаме на урока за стартиране на фирма. Курсистите дискутират какво предхожда започването на бизнес, какво мотивира хората, какви предизвикателства срещат и преодоляват. Текст за слушане пък разкрива две реални успешни истории на млади предприемачи, а след това курсистите правят граматически упражнения върху чутото. Следва занимание, в което различни бизнес ситуации се дефинират с разнообразни епитети, за повече изразителност, а в последното упражнение от страницата дискутираме три бизнес идеи и отговаряме на въпроси към тях. Всичко това е само една страница от един урок в един учебник по бизнес английски. Всеки преподавател обаче добавя активности от себе си, защото светът на познанието е необятен, а бизнес животът – динамичен и променлив.

 

 

Много често правим ролеви игри, в които разиграваме почти всякакви ситуации от бизнеса: представяне на нови продукти, преговори, срещи; разработваме рекламни кампании, networking events. Така, професионалисти от различни сфери в бизнеса придобиват умения в нови поприща. Много често поставяме казуси и курсистите трябва да си представят, че те ще трябва да вземат решението вместо хората участващи в ситуацията. Пример: какво бихте направили, ако компанията се подготвя да въведе големи промени, за които вие знаете, но не ви е позволено да казвате на подчинените си? Бихте ли им казали преди да започнат да се разпространяват слухове?

 

 

Често им давам материали като въпросници и анкети, с които да разберат повече за нагласите си, мотивацията си, способностите си за управление на времето. Давам им и материали, с информация как да подобрят организацията на работата си. Мисля, че тези неща са им полезни и могат да ги прилагат и извън курса.

Понякога поднасям някои упражнения под формата на настолни игри. Така затвърждаваме граматика или се упражняваме да говорим на различни теми.

Курсистите ценят именно тези интеракции, които магически карат времето да минава неусетно, а знанията да растат.

Самите курсисти са изключително активни, има много работа по групи, постоянно общуват помежду си.

Мис Мария много държи ученето да бъде двустранен процес.
Стремя се нещата които преподавам да не ги давам наготово, а курсистите сами да стигат до правилата или до нужната информация.

 

 

Изграждайки асоциации и „мостове на мисълта“, хората възприемат знанието като свое, то става адекватно и смислено за тях самите. По този начин, участвайки активно в процеса на учене, курсистите придобиват по-дълготрайно знания. За граматиката, за бизнеса, за живота - „това, което най-много ценя в работата си е, че има един постоянен обмен на идеи.“

Бизнесът е вселена със свои правила и език – една динамична екосистема, в която най-важно е да си актуален, буден и мислещ човек. На това, както и на важността да бъдем граматически коректни, наблягаме в курсовете по бизнес английски.