VYL1 e основата на ранното ограмотяване

Семейство Стоянови ни разказва как тяхната малка дъщеричка Мария само месец след началото на курса Very Young Learners 1 напредва и с английския, и с навиците и уменията, свързани с това да бъде ученичка.
С това видео ви представяме процеса на адаптация на най-малките ни деца - тези, които за пръв път започват обучението си в BRITANICA. Благодарим на Десислава и Иван, които споделиха с много емоция и ангажираност радостта си от напредъка на своята дъщеря.
Миа, както я наричат мама и татко, започна разговора с впечатленията си за крокодилчето, което се излюпи от яйце през часа, благодарение на децата. Става дума за играта My Magic Pet, за която вече сме ви разказвали. В нея децата биват поощрявани за постиженията си като получат точки. Те се изразяват в увеличаването на тяхната "вълшебна отвара", с която се храни "тамагочито", което децата виждат на дъската. Така то постепенно расте и се развива.
В часа, в който присъствахме - в групата на мис Мони във филиал BRITANICA Прага в София, станахме свидетели на отдавна чакания момент, в който от яйцето се излюпи сладко крокодилче. То беше посрещнато с радостни възгласи от децата.
А ето какво ни разказа мис Мони за спецификите на обучение на децата на тази възраст:
"Особено важно в това ниво е, че им даваме смелост да свикнат със среда, която е нова за тях, помагаме им да се адаптират, да възприемат новото като нещо мотивиращо и да не се страхуват от него. Най-важната ни цел е децата да придобият училищни навици - да вдигат ръка, да слушат с внимание, без да се прекъсват, да разбират инструкции на английски и да ги следват. В курса говорим само на английски, но си служим с много жестикулации и повторения, с раздвижени игри и активности. До края на годината ще се запознаят с всички малки букви и ще могат да правят връзка между изписването на буквата и звука. С това започва ранното ограмотяване.
Другата ни голяма цел е да започнат да съставят кратки изречения, за да автоматизират активния си речник. Също така - да се научат на дисциплина, да усъвършенстват фината си моторика и уменията си да работят в екип."
За мис Мони най-голямото предизвикателство до момента е било да научи малките да потискат импулса си да реагират веднага на всичко, което ги вълнува, за да могат да бъдат съсредоточени и тихи по време на час. Постигнала го е за броени седмици и когато човек влезе в стаята, групата изглежда досущ като един истински клас, само че съставен от доста по-малки ученици - едва около 5-годишни. Всички много усмихнати, заредени с енергия и настроение и внимателно и точно изпълняващи заданията на преподавателката си.

Всичко за програмата Very Young Learners 1 можете да прочетете тук:
https://britanica-edu.org/.../very-young-learners-1-3-ta...