Skip to main content

Денят на заминаването ви в чужбина наближава и чувствата на вълнение, радост, нервност, дори лек страх, започват да се усещат все по-осезаемо.  Това е напълно нормално за човек, който се откъсва от дома и се впуска в ново приключение. Но повярвайте ни - когато пристигнете там и станете част от местната общност, у вас ще останат само приятните чувства. А за да сте сигурни, че ще направите всичко необходимо за максималния си комфорт при тази голяма промяна, която ви предстои, обърнете специално внимание на всеки аспект от вашето заминаване.

Вече сте получили официална и ‘unconditional’ оферта от университета, уредили сте и финансирането. Сега идва ред на избора на жилище. Както са казали хората: “Студентските години са най-хубавите”, затова според нас,  изборът на жилище е един от най-вълнуващите и важни моменти от кандидатстудентския процес, тъй като оказва отражение върху цялостното ви преживяване.

Във Великобритания има три основни вида настаняване - university halls of residence, private rented halls и shared flats/houses. Сред най-предпочитаните безспорно са студентските общежития, защото са budget-friendly, удобни, safe и на walking distance от университета (за да може и по-поспаливите студенти да отиват на време на лекции).

Halls of residence (още познати като студентски общежития)

Това са жилищата, които са собственост на университета и се намират в рамките на самия кампус или извън него. Там живеят хиляди студенти. Всеки етаж от сградата се състои от няколко апартамента, като включват самостоятелни стаи със споделени баня и кухня или със самостоятелна баня и единственото, което се споделя, е кухнята. При втория тип в зависимост от цената можете да изберете стаята с най-подходящия за вас размер - single or queen-size. Споделената кухня е изцяло оборудвана за нуждите на студентите като разполага с минимум два хладилника, фризери, печка, мивка и други. В повечето случаи апартаментите са предвидени за 5-6 човека. Друг фактор, който прави университетските общежития изключително удобни и предпочитани, е осигуреното перално помещение, което може да се ползва по всяко време на денонощието и се намира в двора или пристройка към основната сграда. В общите части на сградата също се намират и зали за игри, зони за почивка, за учене и други активности.  Студентските резиденции обикновено се намират на 5-10 минути пеша от университета, което помага на студентите по-бързо да се социализират и адаптират към заобикалящата ги обстановка. В цената за студентските общежития обикновено са включени такси за интернет, ток, вода и отопление, което елиминира нуждата вие всеки месец да се разплащате към всяка институция и улеснява живота ви.

*Good to know*:

  • Пребиваването в студентско общежитие ви дава чудесната предпоставка да explore-вате историята и културата на града с новите си приятели.
  • Там ще се научите да бъдете самостоятелни и да поемате отговорност за важните неща в живота ви. И ще осъзнаете колко е ценно да можете сами да се справяте с всичко.
  • Студентските общежития предлагат идеалната среда за първокурсници - ще срещнете невероятни хора от целия свят, ще имате възможност не само да си поговорите с тях, но и да живеете заедно. Ще споделяте добри и трудни моменти, а това безспорно ще разшири кръгозора ви за света. И със сигурност от толкова много прекрасни емоции няма да ви остане време  да тъжите за дома.

Private rented accommodation

Това са жилищата, които са много подобни на студентските общежития, но не са собственост на университетите. Тези места обикновено се стопанисват от компании, които са инвестирали в построяването на жилища за студенти. Намират се в по-голяма отдалеченост от кампуса, но благодарение на удобните транспортни връзки студентите могат да бъдат up-to-date с всичко случващо се в университета и активно да участват в различни активности. Въпреки приликите със студентските общежития, частните имоти се различават с това, че в цената на наема не се включват bills (т.е. разходи за ток, вода, интернет, телевизия)

Shared flat/house

За много студенти чувството за домашен уют е от значение при избора на жилище. Споделените къщи или апартаменти са сред предпочитаните алтернативи на общежитията при returning students, т.е. 3-та/4-та година, както и за тези, които учат магистратура. Основен недостатък е, че ще бъдете доста отдалечени от университета, а съквартирантите ви ще бъдат от най-различни background и възраст. Но на някои места из Великобритания това е най-бюджетният вариант.

*Final advice*

  • Don’t rush! - опитайте се да направите задълбочен research за предимствата и недостатъците на отделните видове жилища. С колкото повече информация разполагате, толкова по-осъзнато решение ще вземете.
  • Don’t be afraid to ask! - свържете се с Accommodation Office към вашия университет и задайте всички въпроси, на които търсите отговор. Попитайте за виртуален тур на общежитието или допълнителни снимки или пък отидете на Open Day, за да видите целия кампус на живо.
  • Money on my mind! - започнете да спестявате от сега, защото какъвто и тип жилище да изберете, няма да избягате от депозита.
  • "Run, Forest, run!“ - уверете се, че независимо от типа настаняване, който сте избрали, жилището се намира в достатъчна близост до възлови транспортни точки. Така ще може лесно и бързо да се придвижвате до университета или други места из града.

И не забравяйте, че нашите BRITANICA Advisers са винаги насреща, за да ви дадат правилните насоки, с които да постигнете целите си! Because together we achieve more!

За контакти: advisers@britanica-edu.org или тел.: 0896 685 155