Skip to main content

Мотивационното писмо безспорно е един от най-важните компоненти от процеса по кандидатстване в чужбина. Това е шансът ви да изразите себе си, да изтъкнете най-силните си черти, вашите амбиции, знания, умения, опит. Или всички онези качества, с които ще блеснете като успешен кандидат-студент.

Какво представлява personal statement или motivational letter?

Мотивационното писмо е personalized piece of paper, което ви дава възможност не само да изразите себе си, но и да обосновете решението си за конкретния университет и специалност. Представете силни аргументи в подкрепа на избора ви - защо тази специалност, какви са вашите лични качества, как биха ви помогнали да се отличите от останалите кандидат-студенти.

* Важно е да запомните, че е необходимо да подготвите персонализирано писмо за всеки университет, в който кандидатствате. Спазвайте определената от университета структура на мотивационното писмо. Различните университети имат различни изисквания, в зависимост от това какъв тип студенти търсят. Например, професори от консерватория биха искали да разберат повече за вашето артистично представяне, хобита и как те са relevant за избраната от вас специалност. Докато университети като Оксфорд или Кеймбридж ще оценяват вашите академични постижения.

Примерна структура:

 

Introduction
Introduce yourself. What are your strengths? Give some examples.

Body

Paragraph 1: Current area of study
Give a brief description of your current area of study.
How has your knowledge developed?
How your experience is relevant to the course you are applying for?

Paragraph 2: Future goals
Describe briefly your future goals.
How are your future goals related to your past studies?
Is the course you are applying for relevant to your future goals? If yes, how?

Paragraph 3: Hobbies and interests
Reveal some interesting facts about yourself.
What are your personal hobbies and interests?
Are they connected to the course you are applying for? If yes, how?

Conclusion
Summarize all the information from above, emphasizing on your interest to study in this particular university.

За какво трябва да пишете?

Отговорът е много простичък - за вас и вашата мотивация да учите в конкретния университет! Сега е моментът да блеснете, тъй като мотивационното писмо представлява своеобразна презентация на самите вас. Всички знаем, че първото впечатление е най-важно, затова представете онези интересни факти за себе си, които ще ви превърнат в желан кандидат-студент.

Кои са основните стъпки?

No action without research
Преди да започнете да пишете мотивационното си писмо, влезте в ролята на детектив и направете задълбочен research на университета - каква е историята му, кои са най-добрите му специалности, каква е програмата и методът на преподаване, какъв е employability rate, какви са изискванията за прием. Възползвайте се от всички любопитни факти, които намерите за университета в неговия уебсайт или други социални платформи. Колкото повече знаете за визията и мисията на учебното заведение, толкова по-уверени ще се чувствате, когато подготвяте мотивационното си писмо, както и при последващо лично интервю.

My brain has too many tabs open -> Mind map!
Или казано по друг начин - направете план за действие. Не бъдете хаотични, нито пък чакайте последния момент - прецизността е най-цененото качество както в академична, така и в професионална среда! Опитайте се да изградите цялостна концепция на мотивационното ви писмо - тоест, не само каква информация ще представите, но и как ще я презентирате. Нека фактите и събитията бъдат хронологично и логично подредени. Също така, тъй като ще работите на компютър - уверете се, че използвате еднакъв формат, шрифт, размер, стил.

Brainstorm sessions
To get shortlisted, you need to stand out. So what’s your superpower? Е, никой не очаква от вас да сте superhero, бъдете обективни и оригинални. Ако ви е трудно да опишете себе си, проведете малък brainstorming с вашите приятели и роднини и направете списък на всички качества, които притежавате. Това ще са вашите опорни точки, които ще обогатявате с допълнителна информация. Но не бъдете разточителни - колкото по-стегнато представите информацията, толкова повече value ще дадете на комисията. И не забравяйте, давайте примери: “I have excellent communication skills” .. Ok, what’s your evidence for that?
А след като сте намерили интересни факти за университета, специфики на програмите и провеждани активности, link it to your qualities. Включете и информация за предишни курсове, програми, семинари, състезания, клубове, извънкласни дейности, в които сте участвали и които са релевантни за избраната от вас специалност - това несъмнено ще ви превърне в желан кандидат. Ако ясно акцентирате върху вашата идентичност, you won’t fall into the trap of being beige.

Proofread, proofread, proofread!
Знаем, че за много от вас финалният прочит е незначителен, дори досаден. Е, време е да осъзнаете неговата важност. Това са последните минути, в които може да отстраните неточности - правописни, граматични, смислови грешки. Както споменахме по-горе, прецизността е факторът, чрез който несъмнено ще пожънете успех!

И не на последно място, включваме и ценния съвет на консултанта от BRITANICA Advisers, Ани Динева: “Започнете подготовката си възможно най-рано! В такъв случай ще имате достатъчно време да подготвите блестяща кандидатура, която със сигурност ще ви отведе до желания от вас университет!“

Ако искате да се уверите, че мотивационното ви писмо е безупречно, можете да се свържете с нас, а ние ще ви дадем правилните насоки и ще се погрижим да се отличите с перфектна кандидатура. За контакти: advisers@britanica-edu.org или тел.: 0896 685 155