Skip to main content

Как започва вашият ден? С будилник, или може би със слънчев лъч? Или пък с кафе, както на повечето наши колеги? А денят в BRITANICA Бели Брези започва с нещо още по-хубаво – с песен в двора на децата от всички летни програми. Най-малки са First Friends 1 и първо те приемат поздрави от другите и поздравяват:
 - Good morning, First Friends 1!
 - Good morning, Бели Брези!


След като поздравим всички, попеем и потанцуваме едно хубаво, вече може да се каже, че денят е започнал. Мис Йоана строява дванадесетте малки приятелчета в редичка и ето ни вече в стаята – сядаме в кръг на възглавнички на пода. Настроение има и мис Йоана трябва да каже вълшебното заклинание, за да настане тишина Stop бъра-бъра!

След магията за тишина, в стаята влиза още едно вълшебство – маймунката Monkey, която освен всичко, владее перфектен английски.
 - Hello, children!
 - Hi, Monkey, how are you today?


И за да не спира дотук интригуващият разговор между деца и вълшебна маймунка, тя остава в час и слуша разказите на децата за приключенията им в парка.
At the part I slide on the slide.
At the park I make friends.
At the park I ride on the see-saw.

 See-saw, see-saw, see-saw - /\/\/\/\ – всеки път с интонация мис Йоана имитира движението на катерушката. И изобщо като една истинска вълшебница, тя озвучава, изиграва и измайсторява всички думички пред нас, така че да ги разберем. Защото, както знаем, превод в ефир няма, всичко е само на английски.

След като разказват за парковите веселия, децата изпяват песничка със същите конструкции, изпяват го това знание, защото така става още по-трайно и любимо. След това изпяват и песничката, в която разказват какво правят сутрин – будят се, стават, мият очички и зъбки, закусват... И с това съвсем виждат сметката на съня, който дори да се е криел някъде из ъглите на стаята, вече няма никакъв шанс да затвори нечие око.

Време е за нови думи - а те се учат от карти с картинки, класът седи в кръг на възглaвничките, защото пред знанието всички сме равни.
 - Мис Йоана, имаш още карти!

О, да, малките приятелчета явно са жадни за знания и все не им стигат. След като мис Йоана разкрива всичките си карти, започваме да играем с тях. Първата игра, вероятно никого няма да учуди с име, се казва Abracadabra – поредната доза вълшебство. Всеки тегли карта и казва изречението по картинката. Следва Fishing – рибки с картинки по коремчетата плуват по килима, а децата ги ловят с въдица – който каквато картинка си улови, отново трябва да разкаже.

За да се успокоят страстите след този вълнуващ спорт, мис Йоана раздава листове, в които отново виждаме нашите картинки, а децата трябва да поработят за фина моторика – като повтарят линия, оцветяват и рисуват.

 

 


 - Miss, I don't have a pen! - оплаква се Тото.
 - I'll give him - веднага доброволства Емо.
 - Защото си ми приятел ли?

О да, истински приятел в нужда се познава!
И така неусетно в игри и забава идва време за... още игри и забава. Излизаме на двора и заедно с First Friends 2 играем игри по отбори – с много движение, координация и отборен дух. Отново пеем песни и танцуваме и се оттегляме в стаята, за да хапнем освежителен плод и зеленчук. Мис Йоана раздава морковче, краставичка и портокал, а някои деца вадят и собствени запаси от свежест. Пада едно голямо черпене и споделяне, с което отново се убеждаваме каква прекрасна атмосфера на приятелство цари. А докато хапваме звучи класическа музика.
 - Do you prefer Mozart or Strauss?
 - Strauss
- без колебание.

 

 


И така от световната музика преминаваме към световната карта – мис Йоана вади паспортите и разгръща на различни държави. Децата познават Австралия и столицата й Канбера, както и Бразилия и нейната столица със същото име. На Китай ще се спрем този път, за да научим за Пекин, както и за някои типични животни.
И понеже всяко качествено учене минава и през опита, си правим китайски фенери от хартия. Някои са по-бързи и помагат на другарчетата си – в истинска атмосфера на единство.

 

 

 

 

Някак си, като на магия остава още малко време за рисуване, за песни и за още няколко усмивки преди да се строим. Едно огромно благодаря на прекрасните Влади, Дари, Емо, Калина, Лора, Матей, Марва, Митко, Мишо, Тото, Софи, Христо и мис Йоана за приказното прекарване и гостоприемството. Те ни показаха, как с отборен дух, взаимопомощ, усмивки, игри и малко магия се постигат чудеса от знания и детска радост. Каква приказна сутрешно-събуждаща среща...