Skip to main content

„Благодарността е най-здравословната от всички човешки емоции. Колкото повече се изразява благодарност за това, което притежаваш, толкова по-вероятно е в бъдеще да се увеличи това, за което да благодариш."
Зиг Зиглър


Да изпитваш благодарност означава да живееш с постоянното съзнание за хубавите неща в живота си. Признателността е емоция и умение, които лежат на много фундаментални човешки качества като оптимизъм, морални устои, добронамереност. Както много други умения, и това да си благодарен се развива. Ние, в BRITANICA, започваме да работим върху това още от най-ранна детска възраст, защото вярваме, че така помагаме неимоверно за развитието на децата.

Използваме Деня на благодарността* като един от поводите да помислим за какво сме благодарни (друг такъв повод е последният ден от летните лагери, когато си правим равносметка за всичко хубаво, което се е случило на лагера). Мис Вили от филиал Севастопол, Варна, разказва за наближаващия празник.

 

 

Ще отбележим благодарността през различните ценности, на които учим децата. Във всяка възрастова група те ще покажат за какво са признателни през различни ценности. Например взаимопомощтта – ако са благодарни, когато някой им е помогнал, или когато те имат възможност да помагат на някого.

Всяка възраст има свой начин да изрази благодарност – от думичка или рисунка при малките, през изречение и картичка, та чак до цяло есе и видео обръщение. Но как успяват учителите да обяснят благодарността на най-малките ни курсисти, които са на 5-6 годинки?

За най-малките това да си благодарен е доста абстрактно, затова ние го обръщаме към техния опит. Те имат семейство, имат мама и татко и тръгваме оттам, защото това е техният свят. Дали са ни помогнали да си направим домашното или са ни направили вкусна вечеря – винаги вкъщи трябва да казваме „благодаря“ на родителите си.

Конкретиката при малките е най-важна. Ако им кажем „Ние трябва да сме благодарни“, те няма да го разберат. Но нещата придобиват смисъл ако ги отнесем към конкретен пример:
- Вчера мама сготви ли ти вкусна вечеря?
- Да.
- Значи какво можеш да й кажеш?
- Благодаря!

Започват от най-основните неща, от които имат нужда и постепенно започват да мислят за по-абстрактни неща.
 

 


Основният плюс на това да изразяваме благодарност е не само, че ставаме по-учтиви, а че имаме ведър и оптимистичен поглед към света, че осмисляме доброто и имаме ясни цели.

 

 

Чувството на благодарност помага на децата и в самата класна стая – да има по-хубава атмосфера, да работят по-лесно в екип. Те самите се чувстват по-добре и се стремят да бъдат по-добри, виждат кое е правилно и кое не, и как да постъпват в различни ситуации.

Уверяваме се, че с методична и фокусирана работа през годините се постигат страхотни резултати. Само в едно видео, от десетките заснети в нашите групи, чуваме ученици от M2 (около 11 годишни) да казват: I'm grateful for my achievements, for travelling to Greece, for my name, for my unique family... I'm thankful for my languages, my hard work, for my books, for the umbrellas...

Ако се научим да поспираме и да осъзнаваме, че сме благодарни за хубавите неща в живота, това ще ни направи по-щастливи и по-пълноценни хора. Ще ни помогне да виждаме ясно какви искаме да бъдем и от какво искаме да имаме повече в живота си и ще работим по-целеустремено за това да го постигнем.

Накрая на разговора питаме мис Вили за какво е благодарна в работата си.

...че ми е дадена възможността да изразявам себе си и своята креативност. Но най вече за това, че работя с деца – това е най-добрият екип, който един човек може да има, защото е екип, който винаги се развива, винаги учи нещо ново и в него аз също научавам много.


*Денят на благодарността е част от календара на празниците на англоезичния свят, който отбелязваме в BRITANICA. Заражда се като ден за благодарност за обилна реколта. Това е и причината да го свързваме с обилна трапеза.

 

 

Прочетете още

Свързани публикации