Skip to main content

Какво се случи в последните години с връзката между децата и природата? Отговорът е – технологичните нововъведения. Според проучвания, днешната високотехнологична ера изгражда поколения, които прекарват над 53 часа седмично във виртуалното пространство, откъсвайки ги от малките радости в заобикалящия ги свят. Да, днес с помощта на AI (artificial intelligence) можем да се озовем във всяко кътче на света – екзотично, мистериозно, със спиращи дъха гледки. Но къде остава истинското усещане да си сред природата? Къде е чувството да те ухапе комар, да се нацапаш в калта или просто да си направиш пикник в гората?

Природата помага на децата не просто да се потопят в истински усещания, но ги кара да се чувстват по-спокойни и по този начин по-възприемчиви за света около тях. Зеленината, от една страна, им дава възможност да учат и запомнят по-бързо, по-съзнателно и по-ефективно, а от друга – оказва благоприятно влияние върху имунната им система.

Затова и в BRITANICA Challenger Summer Camp 2019 ще излезем от виртуалното пространство и  ще преминем в едно друго – ухаещо на свежа зелена трева, на хиляди билки и цветя. В тази истински зареждаща обстановка ще учим заедно, ще градим приятелства и спомени! Ще покажем на децата как да изследват не само света около себе си, но и как да разберат повече за самите тях.

BRITANICA Challenger Camp за поредна година събира малки приключенци между 11 и 13 години. В тази възраст – на прага на тийнейджърството, децата преминават през редица предизвикателства, свързани с порастването. Едни от най-често срещаните „проблемни“ моменти са стресът, раздразнителността, чувството на несигурност. С помощта на разнообразни активности на английски език и забавни игри навън ще се научим да се справяме с негативните емоции и да бъдем още по-щастливи! Нека ви разкажем повече за нещата, които правихме миналата година и които ни предстоят и това лято!

  • Всеки един от нас има нужда да бъде сред природата – това е наша естествената потребност. Затова, в разгара на лятото, ще излезем навън и ще се отдадем на 8-дневно страхотно приключение в Боровец, което ще обогати не само знанията ни по английски език, но и опита ни в отношенията с другите. Интересните занимания по езика ще ни поставят в реална среда, благодарение на което ще се научим да бъдем по-решителни. Чрез ученето на английски език навън ще подобрим критичното си мислене, увереността си при взимане на важни решения, ефективно фокусиране и справяне с ежедневните и академичните ни задължения. Така ще повишим своята креативност, концентрация и продуктивност – както в училище, така и във взаимоотношенията ни с други хора. Заедно ще развием социалните си умения, ще се научим да работим в екип, да изслушваме и уважаваме мнението на другите. Например, по време на „diversity chain” развиваме своята наблюдателност и преценка за хората -  трябва да изброим 3 неща, по които си приличаме с другите ни приятели от веригата и 3 неща, по които се различаваме. Изводът е  - макар и всички сме различни, имаме и много общо помежду си!
  • На Challenger Camp ще преборим лошото настроение и раздразнителността чрез силното терапевтично действие на планинската атмосфера, както и чрез различните и интересни активности на английски език навън. С нетърпение очакваме мига, в който ще ни обгърнат слънчевите лъчи и вътрешното ни спокойствие отново ще влезе в ритъм. А с помощта на опитните скаути ще направим преход из планината, ще се катерим, ще изследваме и ще се насладим на прекрасни гледки, което ще ни донесе още повече спокойствие и хубаво настроение!
  • Във възрастта между 11 и 13 години изграждаме не само положителното си отношение към природата, но вече се учим и как да се грижим за нея. Заедно ще положим основите за разбирането ни за опазване на природата, ще се вдъхновим да прекарваме повече време навън и ще изградим навици да обичаме и ценим природното ни богатство.
  • Според проучвания активностите навън развиват нашите по-силни социални умения и адаптивност. Сред природата осъзнаваме своите силни и слаби страни, учим се да преценяваме обстановката и да взимаме правилните решения, за да се чувстваме сигурни в следващите си стъпки. А след това можем да приложим всички научени техники в реалния свят, в училище, със семейството и приятелите ни.
  • Организираните активности по време на лагера ни дават възможност сами да се предизвикваме, да поемем отговорност, да преминем през приключенията по свой начин и накрая – да осъзнаем важността и да извлечем поуки, които да приложим в заобикалящия ни свят. Например, „the egg protection” е игра, която ни учи на работа в екип. Всеки отбор получава яйце, което трябва да опази, преминавайки през различни препятствия. Заниманието ни учи на основните принципи на доверие, колаборация, вслушване в мнението на другите, загриженост, отдаденост. А тези качества са от изключителна важност, за да можем да градим трайни и хубави приятелства с връстниците ни.
  • Много от дейностите по време на лагера ни вдъхват чувство на търпение и самоконтрол. В тази възраст често изпитваме несигурност, недоверчивост към околните и имаме силна нужда от модели за подражание – хора, на които вярваме и които винаги биха ни подкрепили. Затова голяма част от заниманията в Challenger Сamp са насочени към “trust building”. По време на тези активности ние отново сме заедно, споделяме, говорим на висок глас за нещата, които ни тревожат или пък тези, които ни радват. Учим се да не задържаме негативни чувства и да контролираме емоциите си.
  • През последния ден от лагера, но не на последно място по важност, се събираме заедно и споделяме всичко, за което сме благодарни („We are thankful for...”). Разказваме си какво сме научили по време на лагера, какво ни е харесало, кое ни е затруднило. Споделяме как бихме приложили наученото в училище, в игрите с приятели, в отношенията с родителите ни.

... Е, пораждат се и носталгични чувства, защото приключението е към своя край. Но пък и сме изпълнени с надежда и нетърпение за лагера догодина. А тогава ще сме пораснали и още по-уверени в покоряването на нови върхове!

Още информация може да намерите в сайта ни: https://britanica-edu.org/camp/challenger . А регистрация можете да направите тук: https://britanica-edu.org/kak-da-se-zapisha
*местата са ограничени