Skip to main content

Парадоксално, едно от нещата, които учениците рядко научават в училище, е как да учат. Много от зрелостниците завършват гимназия с малко познания за добри методи на учене. И докато досега отличните оценки са били постижими дори и без специален подход към ученето, в университета добрите стратегии са ключови за постигането на висок академичен успех. Там ще бъдете залети от сложен материал, предаден на по-високо ниво. Често, ще трябва сами да подреждате наученото и да се впускате в самостоятелно проучване. За да се справите с целия обем от информация, е добре да развиете допълнителни техники за учене. Представяме ви няколко стратегии, които ви позволяват да учите по-задълбочено с по-малко усилия:

1) Водете си записки

Популярна практика сред учениците е да извличат основната идея като подчертават най-важното в писмен материал. Този метод е бърз и лесен, но не ви предразполага да анализирате и да запомните прочетеното. Когато подчертавате, вашето съзнание усеща, че вече владеете материала, дори да не е така. Много по-добра идея е да учите като си водите записки. Те ви позволяват да предадете написаното със свои думи, което ви помага да разберете информацията по-добре и по-бързо.

За да подредите записките си, можете да ползвате метода на университета Cornell. Системата е следната: разделяте листа на две графи, като лявата е една трета от дължината на дясната. Докато четете или слушате лекция, си водите записки в дясното поле. Когато свършите, в лявото поле си нахвърляте въпроси, термини или други препратки към написаното. Под таблицата можете да напишете кратко заключение със свои думи. След това закривате дясната част и само на базата на написаното отляво се опитвате да сглобите урока. Може да повтаряте това упражнение всеки път, щом искате да си преговорите наученото.

 

 

Created by Ijeab - Freepik.com

2) Открийте пропуските посредством техниката на Feymann

If you can’t explain it simply, you don’t understand it well enough.” – Albert Einstein
Най-добрият начин да научите нещо е като се опитате да предадете знанията си на някой друг. На тази хипотеза почива и техниката за учене на физика Richard Feymann. Тя гласи: за да разберете дали сте усвоили материала, опитайте да го обясните простичко, като на дете. Това ви помага лесно да идентифицирате своите пропуски. Можете да приложите този метод както за дълъг урок, така и при решаване на задачи по физика, математика или компютърни науки. В програмирането дори съществува терминът rubber duck debugging: ако се затруднявате да откриете грешка в кода си, обяснете алгоритъма на гумено пате.

3) Преговаряйте повече от веднъж

Много ученици имат навика да оставят ученето за последния момент и в резултат на това наизустяват огромно количество информация. Така, информацията остава само в краткосрочната памет. По този начин, може да успеете да изкарате прилична оценка на изпит, но ще срещнете трудности в дългосрочен план, когато искате да си припомните наученото. Често материалът, взет в първата година, служи като основа, върху която да стъпите в следващите предмети. За целта, трябва да прехвърлите наученото от краткосрочната в дългосрочната памет. Това става с няколко преговора или spaced repetition: преговаряте материала, колкото се може повече пъти, като намалявате честотата на преговорите. Колкото повече пъти преговаряте, толкова по-дълго ще помните наученото. Така ще можете да използвате знанията си не просто в деня на изпита, но и по-нататък в следването и кариерата си.

4) Учете от различни източници

Ако искате да придобиете солидни знания в някоя сфера, не се ограничавайте да учите от един източник. Даже напротив: човек учи по-ефективно, когато получава една и съща информация, поднесена по различни начини и в различен формат. Затова при учене не се ограничавайте до книги. Потърсете документални филми, онлайн курсове на други университети (MOOCs), речи на TEDTalks или радио записи (podcast) по темата. Това ви позволява да ангажирате както зрението си, така и слуха си.

5) Градете дворци на паметта

Ако следвате предмет като история, право или медицина, вероятно трябва да запомняте много сложни термини всеки урок. За да улесните процеса, опитайте да прехвърлите цялата информация в дворец на паметта или memory palace. Държавниците от древна Гърция и древен Рим са използват тази практика, за да запомнят своите дълги речи. За да си построите дворец на паметта, разделете информацията, която трябва да запомните, на части. След това си представете сграда, която ви е добре позната. Във всяка стая от сградата „поставете“ част от информацията. Когато искате да си припомните нещо, „обходете“ различните стаи като следвате първоначалния маршрут. 

 

 

6) Станете част от група за учене (study group)

За да бъдете сред най-добрите, учете с най-добрите. Ако искате да вдигнете оценките си, се присъединете към група за учене (study group) от амбициозни студенти. Те ще ви стимулират да учите редовно, да не отлагате задачите си и винаги да давате най-доброто от себе си. За да се облагодетелствате напълно от такава група, не отивайте на срещите неподготвен. Винаги преди това прочитайте урока поне веднъж, за да извлечете основната идея. Когато отидете там, можете да сравните своето разбиране с това на колегите си и да си помолите за обяснение, ако има нещо неясно. Това ще ви помогне да разберете концепциите по-добре и да запълните пропуски в своите знания.

Ученето в университет е натоварващо и изисква много време и отдаденост. В Advisers осъзнаваме това, и правим всичко възможно да улесним максимално прехода между гимназията и университета. Нашият академичен консултант ще ви даде няколко съвета за това как да се справите с обема и сложността на материала и да го направите по-лесен за разбиране и запомняне. За повече информация, можете да се свържете с нас на email: denitsa.moralieva@britanica-edu.org или на телефон  02/466 6555.  Advisers ви помага да направите крачката по-лесно.