Skip to main content

Вече учите в желания от вас чуждестранен университет. Дните минават наистина неусетно - лекциите са толкова интересни и професорът не е страшен, срещате много нови хора, дори животът в общежитието ви се струва вълнуващ. Да, всичко това описва преживяванията ви в чужбина – едно безкрайно различно преживяване!

Е, идва и моментът, в който трябва да напишете първия си assignment. „Ами сега как да си взема учебник от библиотеката?“, „Не съм сигурна как да развия темата, бих искала да се консултирам с преподавателя си...“

Или пък искате да оползвотворите свободното си време: „Видях спортната зала на университета, дали мога да тренирам там?“, “Получих брошура с клубове по интереси, какво е това и как да се запиша? “

Или е дошъл моментът, в който искате да направите месечен финансов разчет на спестяванията ви.

Не се притеснявайте, отговорите на всички тези и други въпроси ще получите от страхотния екип на Students’ Union във вашия университет! Сега ще ви разкажем какво представлява Students’ Union и каква е неговата роля.

Sharing is caring

Students’ Union е университетска организация, създадена от студенти за студенти. В нея работят такива, които са за поне втора година в университета – тоест са навлезли в спецификите на живота там и могат да отговорят на всички ваши запитвания. Президентът на Students’ Union се избира с конкурс – на принципа на кандидатстване за работа, тоест всеки, който желае да се кандидатира, изпраща своето CV и мотивационно писмо, в което споделя защо именно той трябва да бъде избран за позицията. След това кандидатът, който е избран за президент на Students’ Union, пропуска една година от обучението си, за да се подготви с всички необходими trainings, свързани с новата длъжност.  Имайки предвид колко разнообразен и мултикултурен е животът в кампуса, главната задача на Students’ Union е да създаде равенство и еднакъв достъп до информация, съвети и помощ за всички студенти. Затова и екипът му е на разположение 24/7 за всички – било то по академични, или други въпроси. Основните направления, които Students’ Union покрива, са:

  • Общежития и настаняване
  • Подкрепа за студенти в неравностойно положение
  • Кариерно ориентиране
  • Финансова подкрепа и съвети
  • Правни съвети – ID card and visas
  • Подкрепа и съвети за международни студенти
  • Благосъстояние – mental health and wellbeing support

Students' Union helps you get the best advice

Съветите могат да бъдат от всякакво естество - живот в общежитията или справяне с досаден хазяин до получаване на консултация с преподавател за новия assignment или правилно разпределяне на месечния ви бюджет. Защото идва pay day – познат още като деня, в който ви превеждат по сметката парите от заемите, които сте взели .. and you are feeling like WOW. Но всъщност тези пари трябва да ви стигнат за няколко месеца, а имате разходи за учебници и други учебни принадлежности, храна, наем, дрехи. И ако този иначе така голям cash flow не ви стига, винаги може да се обърнете и към екипа от кариерния център на Students’ Union, който ще ви даде редица предложения за part-time jobs, които лесно да съчетавате с лекциите.

With SU you can fully enjoy your time at university!

Редица проучвания доказват, че участието на студентите в извънкласни дейности оказва положителен ефект и върху тяхното академични развитие. Точно като в живота - it’s all about balance between your personal and work or academic life! Затова и един от екипите на Students’ Union се грижи за създаването и развиването на различни клубове и общности за всички студенти в университета.

  1. Общности или societies – включват група от студенти с едни и същи интереси. Те са формират на база академични, културни интереси или пък хобита. Всяко society може да организира свои вътрешни събития, вечеринки, game nights или social networking activities. Списъкът от societies във всеки университет е доста голям (някъде наброяват дори 100), а за да вземете най-доброто решение къде да се включите, отново може да се консултирате с екипа на Students’ Union. (*examples for societies – related to culture, nationality or religion; related to your course such as banking, accounting, law, advertising; related to your hobbies and leisure time – music, debating, drama classes, cooking, games.)
  2. Clubs – по смисъл и дейност не се различават особено от общностите. Най-широко разпространен и желан сред студентите е Sports Club, чийто дейности отново се организират от студенти за студенти. А занимания има за всички – както за начинаещи спортисти, така и за напреднали, които дори могат да влезнат в лигата на университета и да участват в различни състезания, в зависимост от спорта, който са избрали.

Let’s develop new skills together

Сред най-големите предимства от това да бъдете част от club или society е, че работите върху своите комуникативни умения, създаване на нови контакти, водене на преговори и дебати. Също така, срещите ви с различни хора от различни сфери ви помага да научите ценна информация за тази, в която вие сте избрали да се развивате. А придобиване на такива soft skills със сигурност е плюс и за вашето CV.

Folks everywhere!

Едно от най-големите предизвикателства на това да учите в чуждестранен университет безспорно е, че се намирате далеч от дома, от семейството, от приятелите. Горе главата! Както вече споменахме, Students’ Union непрекъснато организира интересни събития, на които ще срещнете много нови приятели, ще създадете ценни контакти, а това без съмнение ще ви помогне по-лесно да се справите с носталгичните усещания за дома. Безспорно едно от най-запомнящите се събития, които Students' Union организира в началото на всяка учебна година е Freshers' Week - и повярвайте ни, не е за изпускане! Дори и да не сте член на Students’ Union, то в зависимост от вашите интереси може да участвате в различни клубове или societies. И в двата случая ползите са огромни!

And last but not least ... your voice matters!

Другите членове на Students’ Union – тоест тези, които се занимават с академични въпроси, са Course Representative and School Representative. Това са хората, към които може да се обръщате по всяко време с въпроси относно програмата на курса ви, ресурси за подготовка, курсови работи. Те са и връзката ви с преподавателите, тъй като дават гласност на различни казуси, представят вашата гледна точка – а комуникацията е дипломатична и прозрачна!

В заключение бихме казали, че Students’ Union е ключът към прекрасни преживявания в университета, защото годините, прекарани там, не са просто за да вземете диплома, а за да развиете себе си, собствените си интереси и да превърнете мечтите си в реалност!