Специфики на ниво А0 и в кои случаи да го изберем пред А1

За да започнем да учим чужд език, първо трябва да си отговорим къде са нашите познания според Европейската езикова рамка – дали овладяваме основите с А1 и А2,  придобиваме увереност в B1 и B2 или катерим уверено върховете на C1 и C2. Но какво е това, което се мъдри в портфолиото на BRITANICA преди основните нива? А0? Какво е това ниво и защо ни е нужно?
Допитваме се до мис Вики, която преподава в няколко филиала в BRITANICA, за да ни обясни какво представлява ниво А0 и как успяваме да учим на английски още от първите часове.

А0 изглежда много елементарно, но не е - това е едно основно ниво за комуникация, и след него курсистите могат да говорят много. За ежедневието си, с какво се занимават, как е протекла ваканцията; могат да разказват за работата си, за бъдещи планове. Да попитат за посока, да си поръчат храна, да запазят хотел...

В А0 най-често се записват хора, които за първи път имат досег с английския или които са учили преди много години, но са забравили основите. Курсистите са на различна възраст и с различна мотивация – от работещи хора, на които им трябва английски за работа и пътувания, до студенти и ученици, които искат в бъдеще да изкарат сертификат и да учат в чужбина. Обединяват ги първите стъпки в английския и желанието да изградят заедно основите на познанието си.

Оказва се, че има хора пропуснали А0, повтарят в доста високи нива грешки, които биха били избегнати при едно солидно затвърждаване на основите. Такива грешки са глаголът to be, правилната структура на въпросите, основни местоимения за време, място и т.н.  Ето защо мис Вики съветва „всеки курсист, който има голямо прекъсване в обучението, бих препоръчала да започне от А0, защото там се полага основата“.

Интересен факт е, че в BRITANICA се учи само на английски – дори в самото начало на обучението. Ето как:
Първоначално изглежда страшно, че учим само на английски, но всъщност не е – използвам основно визуални материали, а думите са извадени в учебниците и са обяснени с картинки.
Дори отчасти граматиката се преподава чрез визулани материали – така ги подготвям, че да са разбираеми за всички. Подготвям си всеки урок. Използвам само думи, които те знаят – моята цел не е да им изнасям лекции, а да им помагам да се справят и те наистина успяват.

Основното притеснение на курсистите в началото е свързано с материала. То обаче изчезва с един прост трик – групите са истински екипи, които работят заедно и си помагат. Мис Вики не изпитва никого пред другите, курсистите се упражняват в групи и сверяват отговорите си помежду си. Така, ако някой има пропуски в упражнението, няма нужда да се притеснява. Учим се едни от други и си помагаме – това истински сплотява екипите.

А най-големият плюс на този метод?
Потапяме се директно в английския и не минаваме през български – няма да си превеждат, да бъркат словореда и да използват българизми, а ще употребяват фрази, типични за англичаните. Например няма да кажат I drank coffee this morning, a – I had coffee this morning.

Чрез асоциациите, които курсистите правят, достигайки сами до значението на думите и логиката на граматиката, знанията стават по-солидни. Това, което откриваме сами припознаваме по-силно отколкото информация, дадена ни наготово.

С малки стъпки и малки дози граматика, А0 разкрива пред курсистите куп възможности -  да общуват, да пътуват, да говорят за себе си, да се развиват допълнително. Ето защо, ако не сте сигурни във фундаментите на вашето знание по английски – не се плашете от нулата – след края на нивото, знанията ви ще бъдат много далеч от нея.