Skip to main content

Всяка година хиляди студенти от цял свят се стичат към страната на лалетата и вятърните мелници, за да получат качествено образование в мултикултурна среда. Холандската образователна система е известна с фокуса си върху придобиването на солидни знания в професионална атмосфера. За да се уверят, че студентите са подготвени за предизвикателствата на работната среда, в програмата се залага на изпълняването на стажове по време на обучението. В случай, че някои от учениците изпитват трудности да си намерят стаж, университетът се нагърбва да помогне. Ако това ви звучи атрактивно, Холандия дава зелена светлина на студентите от България.

Теория или практика?

В Холандия има два типа учебни заведения: изследователски (Research Universities), които имат строго академична насоченост, и университети по приложни науки (Universities of Applied Sciences), които целят да дадат практическа подготовка на своите студенти. Преди да започнете процедурата по кандидатстване, трябва да се запитате какво искате да получите от образованието си ‒ дали искате да използвате придобитите знания в научноизследователска дейност или да се реализирате като професионалист. На този линк, можете да се запознаете с кратко видео за образователната система в Холандия.

Кандидатстване в специалности Numerus Fixus

Първото, което трябва да проверите, е дали специалността ви подлежи на рестрикцията Numerus Fixus. Numerus Fixus е квота, която важи за най-търсените специалности. Това означава, че бройката за прием на места е строго определена от университетите. Само най-силните кандидати ще получат оферта.

За момента можете да кандидатствате само в една специалност Numerus Fixus. Имайте предвид, че в момента Numerus Fixus търпи постоянни промени, и всяко учебно заведение може да наложи свои допълнителни условия. Преди да изпратите кандидатурата си, не забравяйте да се консултирате със страницата на университета и със своя академичен съветник.

Според тази програма, кандидатите се подреждат по силата на своята кандидатура. Крайната дата за подаване на документи е около 15-ти януари, но тя може да варира спрямо университета и специалността. Кандидатури, подадени след крайния срок, ще бъдат взети предвид само ако са останали свободни места. Ако отговаряте на изискванията, ще ви бъде изпратен email със следващата стъпка. Обикновено тя включва изпращането на CV и мотивационно писмо. Университетът може да поиска да положите изпит, или да ви покани на интервю. Това се очаква да се случи в края на февруари или началото на март. След това, всеки кандидат ще получи оценка. Влизат тези с най-добър резултат до запълване на бройката. Краен отговор ще получите в средата на април. В случай, че университетът ви направи оферта, имате право да приемете или откажете в рамките на две седмици. Ако не успеете да отговорите, мястото ви автоматично ще бъде заето от друг ученик.

Кандидатстване в други специалности

Останалите специалности приемат на базата на диплома и оценки от матури. Крайният срок зависи спрямо типа на университета: датата при Research Universities е 1-ви майApplied Sciences могат да приемат кандидатури до 1-ви август.

За някои предмети се изискват точно определени матури: например, за да влезете математика ще се очаква да положите матура по математика. В по-престижните специалности се приема, че кандидати с обща оценка под 5.00 няма да могат до усвоят материала. Въпреки това, не е изключено да получите оферта и с по-слаби резултати.

Изискванията за прием в Холандия може да са по-ниски, отколкото във Великобритания, но стандартите не са. Истинското предизвикателство ви очаква първата година, когато ще бъдете подложени на много трудни изпити. Ако не можете да ги вземете, ще бъдете изключени от учебното заведение. Затова е важно да изберете университет, който да отговаря на вашите способности.

Холандските университети имат много специфичен метод за подбор на кандидати. Вместо да дават определени изисквания за различните специалности, те се опитват да напасват индивидуалните качества на кандидата с най-подходящата за него специалност. В момента тази практика се прилага само при холандските студенти, но скоро може да достигне и до кандидатите от цял свят. След като кандидатът избере по кой предмет да кандидатства, университетът може да реши, че избраната специалност не е подходяща за конкретния ученик, и да предложи друга. Това предложение не е обвързващо, но със сигурност предлага тема за размисъл. Така кандидатите ще чуят още една гледна точка, и имат по-голям шанс попаднат на правилното място.

Какво е Studielink?

Studielink е порталът, където можете да подадете дигитално своята кандидатура. Там се организира обменът на информация между бъдещия студент и висшето учебно заведение. Въпреки това, трябва да подадете документите си и към университета, в който кандидатствате. Причината за това е, че в Холандия всеки университет изисква специфичен набор от информация, която трябва да изпратите.

С една кандидатура можете да кандидатствате за 4 специалности. Имате свободата да смените желанията си за специалности по всяко време преди крайния срок за записване.

Необходими документи за кандидатстване:

  • Копие на лична карта;
  • CV (предимно за магистърски програми);
  • Мотивационно писмо (не всички университети го изискват);
  • Две препоръки;
  • За бакалавърските програми: академична справка с оценките ви от от 8. до 12. клас, преведена на английски ИЛИ диплома за завършено средно образование, преведена и легализирана на английски;
  • За магистърските програми: академична справка с всичките курсове и оценки по време на обучението ви в бакалавърската степен ИЛИ диплома за висше образование, преведена и легализирана на английски;
  • Сертификат за владеене на английски език (добри варианти са IELTS или сертификатите на Cambridge CAE или CPE);
  • Преведен и легализиран на английски акт за раждане ИЛИ многоезичен акт за раждане (само за Avans University of Applied Sciences);
  • Регистрация в www.studielink.nl; 
  • Портфолио (за програмите Game Architecture and Design, Game Creation, Art&Technology);

Ако всичко това ви звучи привлекателно, можете да се свържете с нашия Advisers Coordinator за повече информация на email: denitsa.moralieva@britanica-edu.org, или на телефон 02/466 6555. Тя ще ви насочи в избора на специалност и предмет, и ще ви помогне да се регистрирате на портала Studielink. След това, тя ще ви създаде програма спрямо вашите избори, така че ще бъдете сигурни, че ще успеете да подготвите кандидатурата си навреме. С помощта на BRITANICA,ще понесете към желаното студентство в Холандия на две колела.

Заинтригувани ли сте? Можете да прочетете информация за таксата и за възможностите за финансиране на тази страница