Skip to main content

Leadership Camp е лагер за тийнейджъри, в който всяко занимание е насочено към развитието на социалните умения и лидерски качества на младежите. В програмата на лагера нищо не е заложено случайно. Всяка активност има своя смисъл и обвързаност с големите цели на лагера – освен, че се забавляваме и ставаме приятели и отбор, идеята на лагера е да развие силните ни качества така, че да бъдем успешни млади хора.

Незаменима част от екипа на летните лагери са скаутите. В Leadership Camp те са трима – Цветан Найденов, Светослав Атанасов и Петър Мечков. Пепи е планински спасител и водач и майстор на въжетата и алпинизма. Цецо и Светльо са скаути и актьори, занимават се с оцеляване сред природата, източни бойни изкуства, йога, режисура, монтаж и какво ли още не.

Цецо ни разказва за взаимоотношенията с децата, за разнообразните занимания и за това как успяват да натрупат толкова много преживявания за 8 дни.

Постоянната връзка с щуравите идеи е много важна – това да сте заедно, да си споделяте, така се изграждат истински взаимоотношения.
В нас намират някой като тях – правим готини неща, и едновременно с това им помагаме да израстват. Трикът е в това, че се правим на деца, но винаги им показваме, че сме малко по-добри от тях във всяко нещо и че има много какво да научат от нас. Затова ни слушат и знаят – има време за шеги и забавления, но има време и когато правим сериозни неща. И това е само в тяхна полза.

Това, което тийнейджърите могат да вземат като знание и умение, е наистина много и е в хармония с останалата част от програмата на лагера и на качествата, върху които акцентираме.

Social Intelligence
Във всяко едно скаутско занимание най-важен е отборният дух. Заедно трябва да постигаме целите си, да си помагаме и да се подкрепяме.

Най-важното според мен е работата в екип. Без нея нищо не се получава. Когато бях в Англия, в скаутската академия на Беър Грилс, основният акцент беше върху работата на инструкторите и организирането на скаутските събития. Затова най-важна беше работата в екип и то с непознати хора. Всички занимания са направени така, че няколко дни правите всичко заедно и си помагате.

Този принцип е заложен и в лагерните програми. Един от най-ценните уроци за тийнейджърите е това, че истинският екип има нужда от различни характери и трябва да се намери подход, за да могат те да се сработят.

По-отворените ги взимаме да ни помагат – така се чувстват отговорни, впрягат енергията си в нещо градивно и се справят перфектно. А другите винаги ги вкарваме в някакви задачи, даваме им отговорности, за да се чувстват важни и полезни за екипа. Винаги ги поощряваме. И ги учим на това, че няма спечелили и загубили, важното е, че са били заедно и са си прекарали добре.

Optimism
Това има много общо и с оптимизма. Ведрото отношение към живота е от огромно значение – както за това да се изграждаме като характери и лидери, така и за това да оцеляваме в природата.

В една от сесиите за деня трябва да запалим огън с магнезиева запалка. Светльо ни показва как да редим съчките, така че огънят да е по-издръжлив и по-силен - за да повдига духа ни. Една от основните функции на огъня, особено в критична ситуация, това е да ни вдъхне бодрост и оптимизъм. Един ценен урок за оцеляване и още един път затвърждаваме тезата колко важен е оптимизмът в живота.

Curiosity
Любопитството, е основен двигател в развитието на човечеството и личното израстване. На любопитството се гради и финалният изпит на тийнейджърите – по карта и с различни улики, те трябва да използват всички натрупани дотогава знания и да намерят кошница , в която са скрити скаутските им дипломи. Любопитството ги гложди още от първите дни –  и търсят начини да направят финалната си задача по-лесна – запомнят уликите, анализират и обсъждат възможни стратегии. Определено ще се справят със задачата – заедно, като екип.

Self-Control
Самоконтролът е едно от най-важните умения при оцеляването – от това да запазиш самообладание ако се изгубиш в планината, до това да проявиш смелост, когато трябва да излезеш от зоната си на комфорт. Светльо на няколко пъти припомня най-важните неща при критична ситуация в планината – да се запази самоконтрол, да се намери подслон, да се запали огън и т.н. Самоконтролът е част от всяка скаутска програма и е нещо, което веднъж овладяно, може да промени живота ни.

Zest
Радостта и ентусиазмът от живота – може би най-сложната концепция от лагера. Скаутската програма и талантските програми обаче са живо показно на zest for life – защото разкриват толкова много хоризонти – приключения в природата, стрелба с лък, фехтовка, йога, тай чи, японски театър, Commedia dell'Arte и какво ли още не. Учим много за живота и намираме това, което истински ни „пали“. Цецо ни разказва:

Аз винаги ги съветвам да пътуват, както правим и ние. Обикаляли сме много по света, усъвършенствали сме умения, събирали сме знания, които можем да им предадем. Затова им казвам – на лагера идвате с една кутия с инструменти, всяко умение което ви показваме е още един инструмент, който вие после можете да доразвиете.

По миналата година правихме повече театър – актьорски курсове, пантомима – имаше деца които се запалиха, записаха се на актьорско майсторство.
Миналата година темите бяха повече бойни изкуства, самозащита, имаше хора, които се записаха на тай чи. Сега няколко деца казаха, че искат да си купят лък, да се запишат на стрелба и на фехтовка.

Нети пък ни разказва, как след миналогодишния лагер е била на разходка в планината с баба и сестра си и им е показала как се прави тай чи. Истински zest for life.

Grit
Смелостта и устремеността са други важни качества за лидера и за скаута. Въжените градини например са забавление за едни и предизвикателство за други. Идеята да преодоляваме страха си и да бъдем смели има много общо както с оптимизма, така и със самоконтрола. Но най-вече има общо с това да израстваме. Защото колкото повече пъти преодоляваш страховете си, толкова повече се убеждаваш, че няма невъзможни неща.

Gratitude
Благодарността е осмислянето на всичко хубаво, което ни се случва.

Имаше преди време на талантската програма една вечер, в която трябваше със Светльо да даваме оценки. Накрая скъсахме резултатите и им казахме – вие всички сте спечелили, защото сте били тук и сте играли. За да излезеш и да играеш пред публика най-важното нещо е ръкопляскането на публиката – това е най-голямата награда.

Ако в края на всяко преживяване си припомняш и осмисляш хубавите неща, които са се случили, те добиват още по-голяма стойност и оставят следа в теб. Както лагерът оставя следа в децата – защото изживяваме наистина много неща, за които да бъдем благодарни.