Skip to main content

Поканихме един от младите специалисти в Музейко – Силвия Терзийска, на разговор, свързан с темата на конкурса „Моята мечтана професия“, в който BRITANICA и Музейко са партньори. С нашата гостенка разговаряме за избора на професия, за това как въображението, любопитството и любознателността са много важни за развитието на разнообразни интереси у децата и за това да открият силните си черти и най-подходящата професия за себе си в бъдеще.

Остават броени дни до края на етапа на събиране на рисунките. При нас вече пристигнаха множество чудесни картини от цяла България. От следващата седмица, когато пристигнат и последните рисунки, изпратени с пощенско клеймо до 31 октомври, ще започне журирането. Все още има време родителите и учителите да вдъхновят децата за участие. Всички условия за участие можете да видите тук: http://mechtana-profesiya.britanica-edu.org/ Надяваме се, че този разговор ще вдъхнови големите, от които зависи да окриляват децата да разсъждават за важните неща, да изразяват мислите си и да творят!

Силвия Терзийска е част от образователния екип на Музейко откакто преди пет години най-големият детски научен център в Източна Европа отвори врати за своите гости. Нейната история ни показва и една чудесна нова професия, която свързва човека, който я упражнява, едновременно със света на науката и със света на детсвото.

- Здравей Силвия, разкажи ни за твоята работа, в какво се изразява тя?

- Освен сред изложбите на Музейко, човек може да ме види да водя организирана група от ученици или от деца от детска градина, да показвам експерименти или да разказвам приказка. Заедно с моя колега Емо разработваме програмата за на-малките ни гости в Музейко – деца на възраст между 1 и 5 години, което голяма отговорност, но и привилегия.

- Какво най-много ти харесва в това, което правиш?

- Работата в Музейко е нещо, което обичам и е важно постижение за мен. От малка съм наблюдавала как моите родители са харесвали работата си и съм израснала с убеждението, че и аз трябва да бъда щастлива с избора си на работа. Да работиш с деца изисква много енергия, ентусиазъм, чувство за хумор и ведро настроение. Научавам нови неща непрестанно, защото нашите образователни програми се променят и обновяват. Поддържа в мен любопитството за нови знания и желанието за преживявания, в този смисъл работата ми е едно приключение.

- Сигурно усещането, че всеки ден учиш децата на нещо ново, е особено удовлетворяващо?

- Така е, чудесно е, че работя на място, където децата преживяват мигове на радост, на вдъхновение, на подкрепа, на разбиране и на свобода. Харесва ми, че мога да съм полезна за тях и че мога да им дам усещането, че са важни, че това, което мислят, е важно. Всяко  дете го заслужава. Убедена съм, че всеки си тръгва от Музейко с нещо ново, което е научил – дали това ще е научен факт, свързан с космоса, дърветата или пещерите, или пък как да си направи водна молекула и защо сапунът измива ръцете ни. Важно за нас е децата да развиват увереността си в своите качества и способности в днешния изискващ свят.

- Кога откри с какво би искала да се занимаваш?

- Изкуството в различните му форми беше нещо, с което исках да се занимавам, открих това в студентските си години. Малко след това започнах да работя с деца и това също се оформи като посока. В момента моето усещане е, че успявам да съчетавам различните си таланти, да ги прилагам в работата си с деца и се осъществявам и развивам с пълна сила. Човек трупа умения през целия си живот, а още по-хубаво е, когато корените им са заложени в ранна детска възраст.

- Защо е добре децата от малки да мислят какви искат да станат и защо този въпрос е толкова важен за нас – възрастните?

- За възрастните този въпрос е важен заради желанието ни децата да са успешни. Не мисля, че ние и като възрастни спираме да мечтаем и да си задаваме въпроса какви искаме да бъдем и така трябва да бъде – полето, в което човек днес може да намира изява, може да бъде променяно и имаме тази възможност да правим нови избори.

- Как според теб темата „Моята мечтана професия“, която избрахме за конкурса ни за детска рисунка, докосва децата?

- Докосва ги първо с това, че стимулира творчеството. Децата мечтаят много, въображението им е неограничено. Творческият им импулс да се изразяват е спонтанен, а ние знаем, че рисунката е най-непосредственият начин да изразиш себе си, когато думите не са ти достатъчни. Тази конкретна тема е близка до тях – всеки проектира себе си в бъдещето. Децата си се представят във всякакви роли и най-хубавото е, че не се страхуват да влизат в тях! Затова и кариерното ориентиране е застъпено силно в Музейко чрез игра. Децата могат да бъдат готвачи, строители, художници, космонавти, археолози. Важно е изследователският дух да бъде насърчаван. Така, когато вече пораснат, тези „тренировки“, които са правили като малки, ще са им много полезни, ще бъдат по-целеустремени и по-уверени.

- Коя е онази част от Музейко, която неизменно си остава много любима и харесвана от децата и нашите победители не бива да пропускат, когато дойдат при вас? 

- Всички много обичат сортировача на камъни – това е място, където децата качват гумнени камъни по платформа и след това те биват пресявани на малки и големи през сито. Любимо място е земетресението – кой не би искал да "направи земетресение" скачайки и да види как "разрушава" цяла една стая! Вниманието грабват и нашите нови забавни демонстрации и децата с радост се опитват да търсят гейзери, да си направят дъждовен облак или пък да смесват бои с пипети. Така децата учат чрез игра, като имат свободата сами да изледват, да бъдат водени от своето любопитство, а ние сме на среща, за да ги насърчим, насочим и да им разкажем по един лек и забавен начин научна информация за света и за тях самите. В този смисъл ние от Музейко вярваме, че е важно искрата да бъде запалена,

- Какво, според теб, е най-ценното в една детска рисунка, за какво ние възрастните трябва да имаме „очи“ и усет?

- Трябва да знаем, че рисунката е изразно средство и е съкровено за човека, който я е създал – в този смисъл да се отнасяме с цялото уважение към нейния творец. Чрез рисунките ние възрастните се докосваме до света на децата, обогатяваме нашето въображение и се свързваме с детето във всеки един от нас.

- Какво ще пожелаеш на участниците в конкурса?

Да бъдат смели и свободно да изразяват своите мечти! Да запазят любопитството си, да се осланят на своята интуиция и бъдат упорити, дори малко инатливи в своя път!

Присъединяваме се към пожеланията на Силвия и благодарим на нашите партньори от Музейко за чудесните награди, които предоставиха на победителите. Класирането от 1. до 3. място в двете възрастови категории ще получат ваучер за колективно посещение в Музейко за целия си клас или група, който ще може да се използва до 1 юли 2021 г. А класираните от 4. до 20. място ще могат да посетят чудният научен център с индивидуален билет, който ще бъде част от поощрителните награди.