Skip to main content

Учениците от ниво Founders вървят уверено и с бързи стъпки към овладяването на английския език. По-малко от два месеца след началото на учебната година, първокласниците и второкласниците затварят последната страница от специално разработената от BRITANICA учебна тетрадка – АBC Notebook. С нейна помощ, наред с метода Phonics, те научават азбуката и започват да четат и пишат кратки думи.

Phonics е система, по която децата усвояват не само наименованието на буквите, но и тяхното произношение, като всеки звук се свързва с конкретни думи. Методът е заложен в упражненията в тетрадката АBC Notebook. Работата в нея не е самостоятелна и насочена единствено към страниците, а е колективна и интерактивна, тъй като заданията се проектират на интерактивната дъска. Докато някой от любознайковците работи на дъската, останалите попълват в тетрадките си или пък всички заедно търсят правилните отговори.

Така протича и часът на мис Теди с ниво Founders, във филиал Мадрид, в който гостуваме. Присъстваме на урока за последната буква – Z. Часът започва с две песни за буквите, придружени с танци и жестове. С тези енерджайзъри едновременно се създава настроение за работа и учениците си припомнят азбуката и основното правило – че буквите се изписват от горе надолу.

Следва личен поздрав на всяко дете с учителката и с папагала Нортън – кукла, която е неразделна част от заниманията и кара децата да се чувстват спокойни, като в компанията на скъп приятел. Така, изпълнени с положителна енергия, те са готови да се потопят в урока с настроение.
В миг бялата дъска оживява и ги предизвиква да мислят, да отговарят на въпроси и да участват активно в упражненията. Ръцете постоянно са вдигнати с желание за отговор на въпросите, а погледите не се разсейват и за миг. Всички се включват с желание. Информацията се поднася по многообразни и занимателни начини и се запомня неусетно.

Децата решават кръстословици и игрословици, откриват и свързват букви, думи и картинки. Последното им е особено любимо, защото с интерактивната писалка всяко от тях мести изображения по дъската. Упражненията се сменят динамично и едновременно надграждат и затвърждават наученото, а времето за тях е точно премерено – оптимално съобразено с възможностите на малчуганите.
В този учебен час, както всеки път, освен върху новата буква, децата се концентрират и върху преговор на всичко взето до момента. Завършват отново с азбуката. Мис Теди им показва карти, на които са написани буквите – последователно и разбъркано. Малките ги повтарят в хор и без колебание – и с имената им, и с техните звуци.


"Учениците вече могат да четат и разбират цели изречения, например - условията на упражненията, които трябва да направят, - споделя мис Теди. - Методът Phonics е изключително полезен. Когато бях малка, за мен беше много объркващо това, че ни преподаваха буквите само с тяхното наименование. Те се възприемат и запомнят много по-лесно, когато се акцентира и на техните звуци. ABC Notebook също помага изключително много. Тетрадката е иновативна и точно съобразена с преодоляването на всяка трудност, която учениците могат да срещнат. Материалът в нея е така организиран, че се вземат сравнително малко нови неща и всичко се затвърждава до пълното му усвояване. А наред с новите думи и изрази в уроците се срещат и такива, които тепърва предстои да вземем. Така, когато стигнем до заниманието, посветено на тях, те вече са познати на малчуганите. Преходът е плавен и с всеки изминал час децата четат и пишат все по-бързо и уверено."

 

Прочетете още

Свързани публикации