Поля Найденова: „Курсът е като игра, забавление или нова книга“

Срещнахме се с Поля Найденова, курсистка в интензивен курс - ниво А2, през екрана на компютъра, увлечени от тенденцията, в която все повече неща се случват онлайн и това помага в забързаното ни ежедневие. Говорим си през един декемврийски следобед, когато тя намира малко свободно време в работния си график.

 

Поля ни разказва, че има висше икономическо образование, работи като технически асистент в IT компания, и английският й е нужен за кариерното й развитие. За първа година е в BRITANICA. Учи в курс по общ английски във филиал Плиска в София.

Мотивира я яснотата за това, че английският е езикът на корпорациите и технологиите, езикът на бъдещето: „Работим с много чуждестранни доставчици и се налага кореспонденцията да бъде на английски. За мен не е достатъчно да се разбирам с отсрещната страна, искам да се изразявам възможно най-правилно - и писмено, и говоримо. В една бизнес среда, когато става дума за сключване на договори, е много важно какви думи ще използваш. Това ме мотивира да запиша курс по английски и да се върна с едно ниво назад, за да попълня пропуските си в граматиката. Както се казва – хубава къща без добри основи не се гради!"

Доволна е от възможностите, които й предлага курсът:

„Помага ми това, че по време на часовете говорим само на английски - граматика, правила, свободна комуникация между курсистите, което смятам, че е голям плюс за човек, който иска да се развие.“

Приятна й е и атмосферата, която усеща в групата си: „Всички се справят много добре, независимо от ангажиментите си и от възрастта си, ако тя изобщо е фактор, който може да повлияе на обучението. Всички са супер позитивни. Успяват да приемат като нещо позитивно дори грешките, които неминуемо допускаме, защото и те са нещо, чрез което се учим.“

Вечерните курсове понякога са бариера пред работещите, които не се решават да започнат курс, защото смятат, че ще са твърде уморени. Питаме събеседничката ни как се справят в това отношение и тя, и другите работещи курсисти, а отговорът й е повече от окуражаващ:

Всички приемаме часовете като игра и забавление, даже разпускане в края на работния ден. Курсът се превърна точно в това. Не го приемаме като задължение, което трябва да свършим, напротив – предразполага ни да го приемем като нещо, което обичаме да правим. Един вид като игра, като нова книга, която си си купил, харесва ти и си нетърпелив да я разгърнеш!"

Наред с усещането за забавление обаче, Поли има и ясното съзнание за отговорността й пред самата нея за това, че е приела сериозно предизвикателство: „Курсът е интензивен – за три месеца усвояваме материал, който иначе се учи в продължение на една учебна година! Материалът е със сериозен обем и трябва да полагаме усилия в четене, писане, учене...“

За да се случват нещата с лекота, помага преподавателката: „Мис Марта е доста friendly насочена към нас, има много добър метод на преподаване, много се гордеем с нея. Тя е основната ни опора и чувствам, че научавам повече, отколкото си мислех, че мога да науча!"

Курсистката оценява и ползата от сериозната организация на часовете: „Времето е разпределено много добре, не губим и минута. Ако в края на часовете за деня, след всички упражнения, ни останат 5 свободни минути, ги използваме за събеседване помежду ни, което също е на английски. Това оползотворяване на времето е много важно за всеки курсист, който избира школа, в която да учи!"

Освен часовете с преподавател курсът включва и материали за самостоятелна подготовка, които дават възможност всеки сам да усети докъде е стигнал и да се усъвършенства. Поли оценява и това:

„Имаме регистрация към една онлайн платформа към Oxford. Упражненията в нея са с една идея по-сложни от нивото, на което се намираме. Имаме много методи и начини да вървим напред и това е много голям плюс!“

Тя е от курсистите, които започнаха обучението си през есента, в присъствена форма, но малко след началото на курса им се наложи да преминат онлайн. И Поли, като много други курсисти, казва, че това е било за добро! „Когато разбрах, че ще преминем онлайн, бях скептично настроена, но впоследствие останах доста очарована! По никакъв начин онлайн обучението не се различава от присъственото, даже лично за мен има няколко плюса повече", категорична е тя и ясно очертава предимствата:

- Смятам, че BRITANICA са избрали много добра платформа, нямаме проблеми със свързването с останалите курсисти и с преподавателя. Самата платформа има много полезни опции – преподавателят спокойно презентира, спокойно разделя групата по двойки в отделни виртуални класни стаи, когато трябва да го направи, и нищо не ни смущава.

- Другото предимство за мен е, че не се губи време за придвижване, предвид това, че е зима и че придвижването отнема време.

- Голям плюс е и това, че, когато уча от вкъщи, се чувствам доста по-комфортно. Бих казала, че голяма част от бариерата си с ученето на английски език вече я пречупих. Приемам самите курсисти повече като приятели, което за мен е много важно!

На прага на новата година, естествено е да попитаме Поли за нейните планове – дали и как смята да продължи обучението си. Отговорът й излъчва увереност и решителност: „Планирала съм да продължа задължително, не смятам да се отказвам!". В следващото ниво, обаче, тя иска да навлезе по-дълбоко в езика на бизнеса, затова смята да избере бизнес програмата на BRITANICA.

Вярваме, че тя скоро ще се чувства така спокойно и уверено в разговорите си с чуждестранни партньори, както в онлайн часовете си по английски! Пожелаваме и на Поли, и на всички наши курсисти, и на нас самите – да не изгубваме усещането си, че играем!

Децата се учат играейки, затова в детството се учи с лекота, а наученото остава завинаги! И на големите също им се налага да играят, за да се учат! Какво освен игра е едно упражнение, в което разиграваме ситуация от живота и я отиграваме на английски?

Радваме се, че при нас я има онази „магия“, която превръща упражненията в забавление! Магия, която е сложна смесица от всичко, което BRITANICA представлява и за което се опитваме да ви разкажем през очите на нашите курсисти.

* * *

Записванията за интензивните ни програми са отворени! Повече за курсовете ни за възрастни можете да прочетете тук: https://britanica-edu.org/adults-courses-britanica

За въпроси можете да попълните контактната форма в сайта https://britanica-edu.org/node/411