Петя и Кари: Пътят до Рим, който минава през BRITANICА

Представяме ви още едно BRITANICA семейство! Петя и Карина Горанови са майка и дъщеря от София, с които се срещнахме във филиал Плиска. Те с готовност приеха да ни разкажат как се чувстват в курсовете ни, които посещават едва от началото на тази учебна година. Двете споделиха своите положителни емоции, свързани с напредъка, който усещат, че са постигнали за този кратък срок.

Кари е второкласничка и е в началното ниво Founders, а Петя учи в интензивната програма по общ английски за възрастни за овладяване на ниво А2. Почти всяка вечер през седмицата или едната, или другата има часове. Докато са били в присъствена форма на обучение, във филиала, са си липсвали, но откакто часовете им започват да се провеждат във виртуална класна стая, Кари се радва, че вижда Петя по време на самия курс, защото мама хем е в BRITANICA, хем - на една ръка разстояние. „Кари все идва да наблюдава часа ми, моята мис Марта и колегите!“, смее се Петя. „А мама ми се кара!“ - издава закачливо момиченцето.

„В началото исках да уча в присъствен курс, но когато се наложи да тръгнем онлайн, разбрах, че (благодарение на платформата на BRITANICA) е много по-добре да сме онлайн, защото спестявам поне час и половина време – и от пътуването, и от приготвянето за излизане. Останах изключително очарована от самата платформа за обучение. И сега смятам, че за мен онлайн обучението е абсолютно по-добрият вариант. Планирам през март да продължа в следващо ниво пак по този начин, а и мои приятелки ще започнат през февруари също онлайн“, казва Петя. И това не е само нейно лично усещане, а повечето от хората в групата й мислят така: „Всички тръгнахме с нагласата, че ще е по-добре да сме присъствено, но вчера си говорихме с колегите преди часа и всеки каза, че се чувства по-добре по този начин, защото платформата създава такава среда, все едно си на курс присъствено. Абсолютно всичко се вижда и чува. Учителката прави презентации, имаме възможност и да се разделяме по групи за упражнения. Вчера изпитът ни мина онлайн без никакви проблеми!“.

Петя и Кари са от курсистите, които вече имат опит с изучаването на английски на повече от едно място и могат да направят сравнение. "Аз цял живот уча английски и все не съм го научила! - признава самокритично Петя. - Но сега приятелите ми, които познават нивото ми и с които понякога говорим на английски, виждат много голям напредък - буквално за няма и два месеца. И вследствие на това всички искат да се запишат в BRITANICA!” Тя обяснява, че този прогрес е станал възможен заради цялостното й потапяне в езика: „Най-хубавото е, че граматиката се обяснява на английски, разговорите са на английски, нашите въпроси и отговорите на преподавателката също... Така че след два часа и половина с мис Марта и колегите ми, по време на курса, мисълта ми започва да тече на английски!".

А Кари сега е започнала отново от английската азбука, макар да я е учила и миналата учебна година... „В първи клас я бяхме записали в друга школа, чиито курсове се провеждаха в училището й, за да е й удобно, но бяхме недоволни, затова сега решихме да я запишем в BRITANICA. Това е причината да започва с начално ниво по английски от втори клас. И определено сега има много голям напредък“, разказва Петя.

Ниво Founders помага на децата, които не са започнали сериозно да овладяват езика от предучилищна възраст, когато са в първи или във втори клас да поставят необходимата стабилна основа на знанията си. Те бързо наваксват с научаването на азбуката в рамките на първите два месеца от курса чрез метода Phonics и много упражнения в специалния учебник ABC Notebook. Така, независимо дали са учили езика малко, или изобщо не са го започвали, всички деца в ниво Founders се научават да четат и пишат кратки думи до средата на учебната година и най-важното – вече правилно могат да разграничават, разпознават и назовават звука на всяка буква, а това им дава възможност скоро да започнат да се опитват да четат и непознати думи.

Първите стъпки на Петя и Кари в BRITANICA са успешни и двете са единодушни, че това за тях е точното място, в което могат да вървят напред. За Петя целта, която си е поставила, е да се справя все по-добре с комуникацията в бизнес среда: „Смятам да завърша няколко нива. Занимавам се с корпоративните клиенти в търговския отдел на голяма куриерска компания и езикът ми трябва в работата. И не само за това, а като цяло да имам по-добро самочувствие! Доволна съм от BRITANICA, тъй като методът им наистина е много, много добър както за мен, така и за Карина!“

Начинът на преподаване е това, което според Петя помага на курсистите да вземат максимума от обучението, макар че учат вечер, след работно време, и често са поуморени: "Успяваме да се концентрираме и за мен наистина е изключително полезно всичко, което се случва по време на часовете. Мис Марта много добре успява да завладее вниманието ни. И темите на уроците са интересни – такива, които ни вълнуват в ежедневието.“ Петя дори казва, че според нея това, което се преподава и упражнява по време на часовете, е достатъчно човек да усвои голяма част от материала дори в случаите, когато не му стига време за домашните. (“Но това Кари не трябва да го чува!“, усмихва се майката.)

На Кари обаче трудно й убягва нещо, слуша разговора с внимание и говори съвсем като голяма: „На мен тук – в BRITANICA, ми е хубаво, защото всички учители са много мили и много добре учат децата да произнасят думите, да пишат и да четат! Харесва ми в часовете, госпожата има търпение. Много сме научили, вече знаем цялата азбука!" Като всяко дете тя откровено си признава, че любимата й част от ученето са игрите: „Най-много ми харесва в часовете, като играем играта, в която научаваме думичките. Нашата Мис Силви ни ги пише на карти и ги крие, а ние ги търсим и ги казваме. Вече много бързо се уча на английски и мога да произнасям думите както трябва, а не неправилно."

Кари разсъждава сериозно и защо по принцип ни е нужен английският. Казва, че когато човек знае английски, „може да направи много неща“ и да се чувства добре - „не е притеснен, че не може да говори спокойно“ и ако учи, „когато стане голям, ще може да се разбира правилно с клиентите“. Малката красавица е доволна, че на последния си тест има почти пълен „Отличен“ („само една точка по-малко!“) и дори вече смята, че може да бъде за пример на мама Петя. Пожелава й: „И ти да имаш много хубави оценки, като мен, мамо! Да знаеш и да разбираш английския!“

А какво най-често пожелаваме ние – големите, на децата си? Да извървят по-успешно от нас даден житейски път - онзи, който ни води към най-желаните цели и в който сме вложили най-много усилия! И Петя казва точно това на дъщеря си: „Пожелавам ти да научиш езика много по-бързо от мен и след 2-3 години да се изразяваш свободно на английски!"
А двете заедно си мечтаят наученото да им помогне да се чувстват комфортно, когато ходят на мечтаните от тях екскурзии и първата от тях да бъде до Италия.
(Може би защото, както знаем, всички пътища водят до Рим! :)

***

Записванията за интензивните ни програми са ОТВОРЕНИ! Повече за курсовете ни за възрастни можете да прочетете тук: https://britanica-edu.org/adults-courses-britanica

За въпроси - можете да се обадите по телефона в най-удобния за вас филиал - https://britanica-edu.org/britanica-offices или да попълните контактната форма в сайта.