Skip to main content

Настъпи дългоочакваният момент да обявим победителите в конкурса ни за детска рисунка "Моята любима игра". Това е седмият по ред ежегоден конкурс за детска рисунка на BRITANICA и както споделихме във фейсбук страницата ни на по-ранен етап, за него получихме повече рисунки от всяко едно от досегашните издания на художествената надпревара. Можете да разгледате виртуалната изложба в сайта на конкурса: https://igrite.britanica-edu.org/index.php/en/#gallery, където ще видите рисунките на победителите и откласираните в Топ 20 в двете възрастови категории:

1. - 2. клас

Първо място: "Мечтая да играя", Елена Захаринова, 7 г., Монтана

Второ място: "Игра с топка", Ивелина Куманова, 8 г., Хисаря

Трето място: "Направи си сам къща", Карина Йорданова, 8 г., Варна

Класирани в Топ 20, 1.-2. клас:

"Шах", Борил Енчев, 7 г., Габрово

"Игри през зимата", Джемал Йорданов, 8 г. Добрич

"Футбол", Божидара Димитрова, 8 г., Ловеч

"Народна топка", Далия Арнаудова, 8 г., Варна

"Народна топка", Едуарда Мичева, 8 г., Севлиево

"Футбол", Стефан Кузмов, 7 г. Бургас

"Naruto", Християна Симеонова, 8 г.,Тетевен

"Гоненица с тате", Никола Стефанов, 8 г. Хисаря

"Весели игри с приятели", Виктор Насков, Дулово

"Лятна игра на село", Никол Коларова, 8 г., Велико Търново

"Brawl Stars", Александър Димитров, 6 г., Плевен

"Сляпа баба", Джозефин Стоянова, 8 г., Варна

"На водната пързалка", 8 г., Памела Любенова, 8 г., Ловеч

“Му Favorite Playstation Jurassic World Game”, Тони Бойчев, 8 г. София

“Не се сърди, човече”, Зара Христова, 8 г., Варна

"На панаира", Красимир Ангелов, 8 г., Стара Загора

"Игра на открито с колело и топка", Виктория Петрова, 8 г., Плевен

* * *

3.-4. група в детските градини

Първо място: "Моята любима игра - семейство", Хрисия Саханджиева, 6 г., Ямбол

Второ място: "Куклен театър", Радина Димитрова, 6 г., Шумен

Трето място: "Да карам любимото си колело", Александър Мишков, 5 г., Хасково

Класирани в Топ 20, детски градини:

"Игра с моя домашен любимец", Виктория Кирева, 5 г., Хасково

"Гимнастика", Янита Иванова, 6 г., Варна

"Скачам на въже", Виктория Илиева, 6 г., Бургас

"Учителка", Хаят Байрям, 6 г., Асеновград

"Игра на детската площадка", Никол Христова, 6 г. Бургас

"Не се сърди, човече", Виктор Томовски, 6 г., Варна

"Малък алпинист", Лъчезар Миронов, 4 г., Свищов

"Кой ще литне по-нависоко", Цвята Динева, 5 г., Силистра

"Игра с малките пазители на природата", Никол Михалева, 6 г., Стара Загора

"Игра на дама с любимите приятели", Стела Какламанова, 6 г., Пловдив

"Скачане на въже", Емили Цокова, 5 г., Габрово

"Семейна разходка с колело", Иванина Иванова, 6 г., Стара Загора

"Игра на учителка", Ива Иванова, 6 г., с. Асеновци, общ. Левски

"Кристи и тати играят шах", Кристина Асенова, 6 г., Пловдив

"Рисуване сред природата", Дияна Дечева, Плевен

"Соник", Никола Кирилов, 6 г., Враца

"Лунапарк", Зорница Стоянова, 6 г., Шумен

* * *

Наистина от всички краища на страната за конкурса до нас долетяха общо 1545 рисунки. По имейл пристигнаха 576, а по пощата - 969 красиви рисунки. Всички те ни разказаха по безброй пъстри и чудесни начини на какво обичат да играят днешните малчугани. Много енергия, слънца, усмивки, дъги изпълват картините, защото играта е синоним на щастие, живот, развитие, порастване, общуване, радост.

Бе предизвикателство за журито ни да оцени най-хубавите 40 рисунки - по 20 в двете възрастови категории, какъвто е нашият регламент. Сърдечно поздравяваме победителите и абсолютно всички участници! Вярваме, че всички деца, които обичат да играят и да рисуват притежават най-прекрасния дар - таланта да бъдат щастливи и никога да не скучаят!

Благодарим и на всички учители и родители, които подкрепят децата по пътя на творчеството и ни изпратиха рисунките им. Получихме и много писма с прекрасни думи. Радваме се, че сме били причина за чудесни приживявания в класната стая и у дома над белия лист.

"Искаме да Ви благодарим за чудесната инициатива и интересната тема на конкурса. Преди да седнем да творим нашите рисунки, ние проведохме беседа за всяка игра, играхме игрите и се забавлявахме, а след това всички заедно творихме и се усмихвахме. Благодарим Ви от сърце за това, че ни подарихте тези чудесни емоции! Желаем на целия екип на BRITANICA здраве, усмивки и много успех!" - това ни пишат децата и екипът на група "Мечо Пух" от детска градина "Росна китка" в София.

Имаме и много мили детски писма, които придружават рисунките:

"Здравейте, аз съм Луси и любимото ми занимание е да играя с кукли. След като се прибера от детска, веднага отивам да видя какво са правили куклите без мен и дали са били послушни. Е, обичам и да си гледам клипчета на таблета, от които научавам нови неща. А вие имате ли си любими занимания?", пише ни момиченце от столичната детска градина "Братя Мормареви".

Едва ли можем да преброим и систематизираме лесно всички игри, за които ни разказват детските рисунки, но може да се каже, че като цяло децата повече обичат традиционните игри навън - с хвърчила, въжета за скачане и топки, веселбата на катерушките на детската площадка или сред природата. Обичат да карат колелета, да бъдат с приятелите и семействата си, с които са редом в игрите.

Получихме и много рисунки със спортни игри - футбол, тенис, художествена гимнастика, имаме дори алпинист!

Настолните игри като "Не се сърди, човече" и шах; куклите, конструкторите, кубчетата са други любими занимания, които доставят много радост на съвременните деца, както е било преди това и в поколенията на техните майки и баби.

Не сме се съмнявали, че в конкурса място ще намерят и компютърните игри, които децата на 21. век естествено също много обичат, например Minecraft, Naruto: Ultimate Ninja, Sonic the Hedgehog и много, много други.

В рисунките откриваме и любими и желани от децата професии, защото да си играем на учител и ученици, например, също е любима игра като всяка друга, която наподобява действителността и я пресътворява.

Виждаме и игрите, които децата играят в училищния двор или в парка - народна топка, сляпа баба, дама, гоненица, криеница,  "Кралю, порталю" и по-нови, но популярни като "Кобра".

В рисунките се отразяват също сезоните - лунапарковете, водните пързалки и пясъчните замъци на плажа през топлите летни дни и снежните пързалки, боят със снежни топки и правенето на снежни човеци през зимата, която вече отново е около нас за радост на малчуганите.

Домашните любимци, както се вижда в картините, са едни от най-верните другари в игрите, но освен весели котета и кученца, които тичат с децата, в рисунките има и много пеперуди, калинки, птички и други любими създания, които детската фантазия вписва във вълшебния свят на игрите.

Вглеждайки се в посланията на рисунките, намерихме един възможен отговор на въпроса: Защо по темата "Моята любима игра" децата са рисували повече от друг път?

Така е защото играта е сборно и пъстро понятие, в което се вписват безброй неща - тя е самата тъкан на пътешествието към широкия свят; тя e начин на възприемане на света и на общуване с другите; тя е самото израстване и научаване, изпитването на заобикалящата ни действителност, преди да започнем да правим в нея истинските си крачки на възрастни.

Затова смело можем да кажем, че темата тази година съдържаше в себе си по нещо от темите на предходните ни рисувателни конкурси - сред рисунките имаше и игри с любими герои от приказки, които децата обичат да имитират в игрите; имаше ги и професиите, за които мечтаят; присъстваха и животните, и природата, и още, и още различни пластове на познанието са скрити в тази близка до децата, но и толкова вълшебна дума ИГРА.

Честита награда, талантливи малки художници! Желаем ви още много, много вдъхновение и успехи, скъпи деца!

До Коледа при вас ще бъдат дипломите, грамотите и наградите, осигурени от BRITANICA и партньорите на конкурса - Академия Роботика, Thinkle Stars и Erich Krauze и ще се радваме да получим в ответ снимки на победителите с наградите.

Благодарим и на нашите медийни партньори от радио FRESH, радио Melody и радио FM+.

 

Категория 1. - 2. клас, рисунки на победителите:

Първо място: "Мечтая да играя", Елена Захаринова, 7 г., Монтана

 

Второ място: "Игра с топка", Ивелина Шеманова, 8 г., Хисаря

 

Трето място: "Направи си сам къща", Карина Йорданова, 8 г., Варна


 

Категория 3.-4. група в детските градини, рисунки на победителите:

Първо място: "Моята любима игра - семейство", Хрисия Саханджиева, 6 г., Ямбол

Второ място: "Куклен театър", Радина Димитрова, 6 г., Шумен

Трето място: "Да карам любимото си колело", Александър Мишков, 5 г., Хасково

Видео