Skip to main content

Ще ви pазкажем как учат децата от ниво Vеry Young Learners 3 в BRITANICA- тe са първокласници, които вече са били наши ученици в продължение на година или две по-рано, още докато са били в предучилищните групи. Поканихме за разговор пред камерата ни семейство Ференчак - таткото и майката на нашата малка ученичка Нина, и нея самата, за да поговорим за техните впечатления.

Във видеото ще чуете някои от най-интересните моменти от нашето интервю, които се отнасят до начина на обучение на децата от тази възрастова група. А повече за това, което ни разказаха Екатерина, Грегор и дъщеричката им, можете да прочетете в статията по-долу.

 

УРОК ВЪВ ВИРТУАЛНАТА КЛАСНА СТАЯ

За да ви покажем пъстротата на часовете, надникнахме във виртуалната класна стая на малките ученици. Тя е празнична, оцветена в лилаво, шарена и весела, също като стаите във филиалите ни. За фон на всеки един интерактивен слайд от урока, подготвен от преподавателката мис Ива, лети симпатична вещица на метла, защото срещата ни е малко преди Хелоуин. Децата специално са се подготвили за часа освен с написани домашни, и с маскировъчни костюми. Виждаме как в прозорчетата на учениците на екрана един по един се появяват приказни герои - ученичка в униформата на училището “Хогуортс” от “Хари Потър”, страховита магьосница с шапка с дълги извити рога, вълшебница с островърха черна шапка. Без съмнение в групата цари празнично настроение!

Децата през цялото време на часа са концентрирани и с желание вземат участие в интересните упражнения. Пишат с мишката на бялата дъска, която виждат на екраните на компютрите си, свързват картинки и думи, непрекъснато са активни. На дъската виждат всички илюстрации от урока си в учебника - в случая това са снимки на членовете на едно семейство, които водят диалог, свързан с храната и часовете за хранене. Малчуганите един по един влизат в някоя от ролите и се упражняват, като разговарят помежду си. Всички знаят и искат да се изявят.

Ентусиазират се особено много, когато мис Ива им показва на екрана жирафчето Джиджи и ги моли да му помогнат да събере повече храна своята салата. Това е предизвикателство, което много обичат. Малко по-късно избухват в силни овации, за да приветстват и появата на лъвчето Симба - друг любим герой от часовете.

Това е времето за проверка на знанията - Revision Time, и може би за децата предстоящите минути биха били малко притеснителни, ако ги възприемаха просто като изпитване. Но не и сега, не и в BRITANICA, защото тук преговорът и препитването се случват чрез анимираната весела игра My Magic Pet (повече за нея можете да прочетете ТУК).

Децата виждат картинка и изписани под нея три думи, в които буквите са разместени. Трябва да изберат правилно изписаната дума, която съответства на показания предмет. За всеки правилен отговор в паничката на Джиджи попада нов зеленчук. А в края на часа Симба получава нов медал, защото малките ученици са изпълнили всичко, което се иска от тях - били са добри и послушни, изслушвали са се, опитвали са се да говорят само на английски през цялото време и са се справили успешно с академичните задачи.

НИНА
Нашата малка събеседничка Нина е същото момиченце, което в часа бе облечено в униформата, “взета назаем” от света на Хари Потър. Нина е при нас вече трета година, започнала е в най-малките ни групи - ниво Very Young Learners 1, когато е била в трета група в детската градина. Английският не е единственият чужд език, който първокласничката изучава. Тя учи още немски - в детската градина, и словенски - на частни уроци, защото нейният татко е словенец.

Любопитно ни е за какво мечтае момиченце, което един ден ще владее толкова много чужди езици! “Може би за пътуване около света са ми езиците”, отговаря ни Нина, а после се усмихва загадъчно и решава, по детски искрено, да ни издаде най-голямата си и съкровена мечта, свързана с пътешествия: “Мечтата ми е да отида най-вече, не знам как го кажа… в света, който аз искам!”.

С майка й Екатерина започваме да гадаем какъв ли ще е този свят?! Но нали сме видели Нина в часа с вълшебническата униформа, затова лесно достигаме до правилния отговор! Тя се усмихва широко и потвърждава, че наистина най-много иска да отиде в света на Хари Потър, в училището Хогуортс, че може би ще отиде до Лондон, за да премине през перона 9 и 3/4, да се качи на влака и да стигне до улица “Диагон-али”... Явно е мислила и по въпроса към кой от домовете в училището за вълшебници ще принадлежи, ако отиде там, и съвсем сериозно ни съобщава: “Обикновено съм в “Грифиндор”, но сега нещо ми казва да съм във “Хафълпаф”!

Вярваме, че в BRITANICA й помагаме да се чувства щастлива и по-близо до осъществяването на мечтата си, не само със закачливия “хелоуински” час, в който беше облечена като учениците-магьосници, но и с това, че при нас Нина учи английски и не след дълго ще може да се пренася във вълшебната, създадена от Дж. К. Роулинг страна, като чете любимите си книги на оригиналния им език. А това ще е един устойчив мост, по който ще може да пътува и до “Хогуортс” и навсякъде по света!

ЕКАТЕРИНА

С Екатерина говорим за възможностите, които дава онлайн обучението:
“И тази форма на обучение е много приятна и има предимства. Печели се време, в което иначе отиваме до филиала. Онлайн обучението в BRITANICA в предучилищната много ни помогна и с това, че Нина се научи да се справя с боравенето с виртуалната класна стая, както и с платформата, където децата качват домашните си. Тази година, когато вече е в училище, домашните се предават по същия начин и тя може да го прави, без наша помощ.”

Катя е доволна, че освен на английски, децата в BRITANICA се учат и на дисциплина и поведение в класната стая, каквато е една от целите, които си поставяме в нивата за предучилищна: “За мен е много важно, че тя се научи да изслушва учителката си и другите деца, да вдига ръка и да изчаква реда си. Мисля, че тук в предишните години много добре усвои това умение. Научи се на дисциплина по време на часовете, и това много й помогна и за училище.”

Майката подчертава и значимостта на ролята на преподавателите: “С много добри впечатления сме от преподавателите в BRITANICA, всички, с които сме били досега, са много добре подготвени, както по езика, така и за работата с малки деца. Мис Ива е много готина, тя е много мила с децата и същевременно успява да ги овладее. Когато някой е по-разсеян или по-палав, успява да насочи тази енергия в правилната посока. Мисля, че много добре ги предразполага да дадат най-доброто от себе си.

ГРЕГОР

Грегор, таткото на Нина, също с желание сподели впечатленията си: “Виждам, че на Нина много й харесват часовете в BRITANICA, защото като дойде време за английски, бърза, приготвя си нещата и тръгваме, а сега, като сме онлайн, тя ме подсеща, че е време за английския. Предишните две години ни пееше песнички, сега повече говори, казва ни какви думи е научила и ги повтаря доста време след часа, докато не ги “изпили” и започне да ги произнася правилно. Когато присъствам по време на онлайн уроците, ми прави впечатление, че мис Ива много бързо успява да спечели вниманието на децата в началото на часа, бързо се концентрират.”

Питаме Грегор как оценява методите на обучение в BRITANICA, спрямо тези, които сме имали ние - родителите, когато сме били деца. “Като ученик, не съм имал възможност да уча английски в допълнително училище като BRITANICA, учил съм го в стандартно училище и със сигурност сега в BRITANICA виждам, че методите са по-нови, по-модерни, по-достъпно е за децата. Всяко дете, което бъде записано, може да не усети това веднага, но след първия-втория час, като види по какъв начин му се представят думите и всичко, което трябва да научи, мисля, че доста бързо започва да харесва и английския език, и самите часове! Затова помагат много и игрите - със Симба и жирафчето, с които работят децата, това е допълнителен и доста добър начин, който привлича вниманието им.”

* * *

Ако и вие искате детето ви да учи с иновативните и мотивиращи методи на BRITANICA, можете да разгледате годишните ни програми тук:  https://britanica-edu.org/kids-yearly-britanica