Най-голямата награда е в ръцете на всеки от вас!

Победителите в конкурса ни за детска рисунка "Моята мечтана професия" са... всички мечтатели! Тези, които знаят какви искат да станат от малки, тези, които мечтаят и се осмеляват да облекат мечтите си в образи!

Пожелаваме на всички участници в нашата художествена надпревара да осъществят своите най-смели мечти или да продължават да фантазират и да избират нови и нови чудесни професии, докато открият най-добрата за себе си и тази цел им помогне да учат и да се развиват!

Но като във всяко състезание, колкото и да беше трудно на журито, трябва да излъчим малките художници, които ще получат обещаните награди. Да не губим повече време!

Това са:

В КАТЕГОРИЯ 1.-2. КЛАС

Първо място - "Художничка в детска болница", Мария Кузмова, 8 г., НБУ "Михаил Лъкатник", гр. Бургас

Второ място - "Музикант - рок звезда", Кристиян Бяндов, 8 г., ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“, гр. Бургас

Трето място - "Архитект на бъдещето", Румен Андонов, 8 г., СУ "Георги Измирлиев", гр. Горна Оряховица

В КАТЕГОРИЯ 3.-4. ГРУПА ОТ ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ

Първо място - "Технолог по космически системи", Цветелина Кръстева, 6 г., ДГ "Детски свят", с.Езеро, общ. Нова Загора

Второ място - "Междупланетен учител от бъдещето", Константин Костов, 6 г., ДГ "Детелина", гр. Бургас

Трето място - "Огнеборец", Ивета Иванова, 6 г., ДГ 25 "Ален мак", гр. Стара Загора

40-те рисунки на носителите на призовите награди и на отличените участници можете да видите във ВИРТУАЛНАТА ГАЛЕРИЯ в сайта на конкурса.

ГОЛЕМИТЕ НАГРАДИ, които ще отидат при победителите, са годишен /за 1. място/ и летен /за 2. място/ курс по английски език в BRITANICA и посещение в Музейко за целия клас или цялата група на децата, класирани на челните три места. За тях има и настолни игри, осигурени от Thinkle Stars, и моливи за рисуване, папки и изтриващи се химикалки от Erich Krause. Класираните от 4. до 20. място в двете категории, (общо 34 деца от цялата страна) ще получат поощрителни награди - индивидуален билет за посещение в Музейко и предметни награди, осигурени от партньорите в конкурса. За всички 40 отличени ще има дипломи или грамоти. Подготвили сме и сертификати за участие на най-активните училища, детски градини, школи - тези, които са с най-голям брой участници и с впечатляващо колективно представяне!

Предстои да се свържем с победителите и те ще могат да получат своите награди в офисите на нашите филиали или по куриер у дома си до Коледа.

Най-ценното от конкурса обаче е това, което създадохте всички вие - участниците в него. Вие сте 1076 на брой и колкото и да ни се иска, не можем да публикуваме всички ваши рисунки. Те обаче са толкова интересни и разнообразни, изпълнени с много фантазия и сътворени с вдъхновение, мисъл и сърце, че биха могли да представляват интерес за истинско изследване върху това какво е бъдещото поколение. Ако някой учен - психолог или статистик, би се заел с това, със сигурност ще открие, че ще имаме много, много специалисти и хора за всичко, които достойно ще продължат да вършат важните неща, а също - ще се появят и такива, които ще се заемат със съвсем нови професии. Те ще са новаторите, които ще направят следващата крачка напред, като открият себе си в несъществуващи днес, но може би възможни и нужни в утрешния ден специалности.

По време на конкурса говорихме много за това кои са професиите на 21. век, занятията на бъдещето, когато се очаква голяма част от днешната работа да се извършва от машините и от андроидите - роботите с изкуствен интелект. И може би това е насочило децата към доста фантастични и футуристични рисунки, каквито ще видите и в изложбата. Но тъй като всички творби заслужават внимание, ще се опитаме да направим кратко представяне на професиите, които видяхме в рисунките...

Множество космонавти, инженери по роботика, изследователи на бъдещето и на вселената са сред тези, които ще ни носят новините за непознатите днес светове. Имаме и робот - планетоизследовател. А една рисунка ни показва професията "космически щастиетворец" - отново робот, който излъчва вълни на радост към Земята.

Децата много обичат професията на своите учители, тя е сред първите, които избират в ранна възраст. Така че имаме много рисунки с учители в детски градини и училища, а имаме и такива, които преподават български на извънземните, започвайки с най-важните думи "МАМА" и "МИР".

Имаме различни спортисти - футболисти, гимнастички, каратисти, алпинисти, сърфисти и се радваме, че малчуганите обичат спорта! Имаме лекари - хирурзи (дори такъв, който лекува роботи!) и педиатри, стоматолози, но и Феи на зъбките - защо да не бъде и това мечтана професия?

Имаме рисунки, вдъхновени от темата за борбата с Covid-19 - лекари от Военна болница, учени - химици и лаборанти, които тестват бъдещи ваксини върху опитни мишки, размесват съставки в шарени колби и скоро ще открият търсенето лекарство, за да върнат свободата и здравето на нашия свят! Благодарим за вашата смелост, деца, да мечтаете и да творите по тази толкова болезнена тема! Надяваме се, че каквото и да се изпречи на пътя ви, един ден ще бъдете подготвени да се справите!

Важно е и, че има кой да се погрижи не само за нас, хората, а и за животните, защото имаме не малко кандидати за ветеринарни лекари, които лекуват от домашни любимци до най-екзотични животни, които не са типични за нашите ширини. 

Имаме войници, управляващи танкове и вертолети; полицаи и полицайки, които залавят престъпници, обиращи банки. Имаме много огнеборци, потушаващи пожари или спасяващи котенца, които не могат да слязат от високи дървета и покриви.

Имаме бъдещи палеонтолози, които ще продължават да откриват и проучват кости на динозаври. Водолази и океанолози плуват в рисунките, капитани на кораби гледат през своите бинокли. 

Клоуни и циркови акробати веселят децата. Градинари берат плодовете на труда си в своите градини. Фотографи заснемат дивите животни и художници претворяват красотата на природата - морето, цветята, дъгата, или си правят автопортрети.

Остават си на дневен ред и професиите пекар, хлебар, сладкар, готвач и модерната му версия - готвач в телевизионно предаване. Има желаещи да бъдат бояджия, скараджия, сладоледаджия, гумаджия! Има и много хубави картинни заявки за фризьорки и маникюристки. Не липсват и дизайнери. Бъдеща стилистка е изпратила не една рисунка със свои модели, а цяло портфолио. Виждаме архитекти на бъдещето или на модерни сгради; фермери, качили се на своите цветни трактори, които орат нивите. Шофьори на училищни автобуси и спортни състезатели кръстосват пътищата, а някои карат дори огромни камиони, пълни със сладолед! Други управляват самолети, балони, влакове, багери.

И още, и още... безброй са рисунките и не могат да се опишат в една статия, но ни оставят много храна за размисъл.

А сега отново благодарим на всички малки художници! Благодарим на всички учители, родители, баби и дядовци, които ги подкрепиха! Пожелаваме на децата още много вдъхновяващи предизвикателства и нови успехи в търсенето на окриляващи преживявания, от които да се учат!

Мечтайте и вярвайте в мечтите си, мили деца! И най-дългият път започва с първата крачка и най-високият връх може да бъде превзет. Вие сте нашето бъдеще и вярваме във вас!