Надя Ивановска за интензивните курсове на BRITANICA по общ, бизнес и сертификатен английски

Надя Ивановска от София е майка на трима наши ученици. Самата тя е завършила пет различни нива в BRITANICA и е постигнала целта си - да може прилага езика в работата си. Вече ви разказахме за децата й Коко, Борис и Боян, които сега са в нива Movers и VYL1, а в този разговор се фокусираме върху пътя на Надя, която е достигнала и затвърдила нивото си В2 по английски по три различни начина – чрез програмите ни по общ, бизнес и сертификатен английски. Доволна е, че вече свободно прилага наученото в счетоводната си практика с чуждестранни клиенти и смята, че курсовете са вдъхновяващо и че никога не е късно човек да научи нещо ново.

- Здравейте, Надя! Вие сте работеща жена и майка на три деца, така че имате много задължения и у дома си. Въпреки това сте успели да съчетаете отглеждането на синовете ви с курсовете по английски език в BRITANICA. Как се решихте да започнете и как успяхте да се справите?

- Реших да започна, защото трябваше да си търся по-добра работа, за което е нужен поне един чужд език на добро ниво. Неизбежно е в този случай да положиш усилия да подобриш езика си. Като ученичка съм учила много английски, обаче той се забравя, особено както в моя случай в продължение на 20 години не практикуваш - не говориш, не четеш. Не ми беше лесно, защото започнах с курсовете, когато близнаците бяха само на една годинка. Чаках съпруга ми да се прибере от работа, за да ги поеме, и тичах към филиала. Той много ни подкрепя и насърчава да учим английски – и мен, и децата.  И досега той е човекът, който ги води в BRITANICA, когато са в присъствена форма на обучение.

- С кое ниво започнахте?

- Започнах с общ английски в ниво Upper Intermediate, което отговаря на  В1, след това записах В2. После направих пауза, след която записах бизнес английски – също в нива В1 и В2. А последно бях в сертификатния курс за първия от сертификатите на Cambridge – FCE. В курса по общ английски за мене беше важно да си припомня езика като цяло. Граматиката ми се отдаваше по-лесно, защото съм я учила, но трябваше да си я припомня. По-голяма нужда имах да възстановя речника си и да го разширя максимално. А с бизнес английския исках да натрупам знания в различна посока. Той ми трябваше за работа.

- Удовлетворена ли сте от постигнатото?

-  Вече виждам ефекта! Аз съм счетоводител и тази година започнах да говоря изцяло на английски в офис среда с чуждестранни клиенти. Курсовете по бизнес английски ми бяха изключително полезни и много необходими. Там се запознах със съвсем нова за мен лексика - много нови думи и термини. Смятам, че бизнес курсовете са от огромно значение, особено ако ще работиш в офис среда. Бизнес английският е насочен към хора, които правят презентации, пишат имейли, водят писмена комуникация. Обхваща термини от много различни сфери – икономика, медицина, екология...

- Каква беше атмосферата в курсовете, в които сте била? Какви бяха вашите съученици?

- Атмосферата във всички курсове беше много приятна. Имаше хора на най-различна възраст и с различни професии: IT-специалисти, икономисти, лекари, много тийнейджъри – ученици, които сега завършват или току що са завършили гимназия и ги вълнуват съвсем различни неща, далеч от моето ежедневие. Точно тази среща между хора на различна възраст и с различни занимания обаче е ползотворна, защото всеки различен тип мислене се изразява по различен начин и това е полезно и интересно. Имаше редица забавни ситуации и понякога падаше голям смях. Ако всички бяхме еднакви, щеше да е скучно.

- Какво беше по-специфичното в бизнес нивата?

- Там групите бяха по-малки, нямаше ученици, всички бяхме работещи, но с различни професии. Това също беше обогатяващо, защото имаше упражнения, в които курсист представя казус, свързан с неговата работа. А това не само разширява лексиката на всички, а им дава и нова перспектива, свързана с бизнес комуникацията с чуждестранни партньори.

- Какво от методите на обучение на BRITANICA бихте откроили?

- Всеки от преподавателите ми в BRITANICA ми е помогнал много. Мога да кажа, че са много добри. Много ми харесваха изчерпателните презентации, които правеше една от преподавателките, по тях можеше да се научи всичко необходимо. Даваха ни много онлайн упражнения, които имах възможност да правя, независимо къде се намирам. Преподавателката по бизнес английски имаше персонално отношение към всеки курсист, беше готова да обясни всеки казус, който й поставим.

- Последно сте завършили сертификатния курс FCE, какво е особеното за него?

- Той беше доста различен от другите като метод и също много интересен. Той те води директно към това бързо да можеш да извлечеш същината от един текст, независимо дали го четеш или слушаш. Развива уменията ти да се справиш с всеки детайл на изпита, така че да можеш да го вземеш с лекота.

- В този курс сте били вече онлайн, как ви се стори тази промяна?

- Да, курсът беше изцяло онлайн, което имаше своите удобства. Мисля, че преминаването във виртуална класна стая не оказа влияние на самото обучение. Системата и учебниците бяха много добри, преподавателката беше перфектна и наистина успя да ни насочи и подготви за всяка част от изпита.

- Казахте, че английският ви е бил нужен най-вече за работа. Защо решихте да преминете и сертификатно ниво и да се явите на изпита? Какво беше за вас това изпитание?

– Явяването на First Certificate (FCE), чиито резултати все още очаквам, за мен беше преди всичко интересно предизвикателство и стимул да науча още. Да видя дали ще се справя с всяка задача за нужното време и да изпробвам силите си. Мисля, че курсовете и изпитите са полезни и като начин за израстване - за каляване на характера. Смята се за нормално на 40 години човек да си мисли, че е приключил с ученето - да си казва „каквото съм научил - научил"! Но е много полезно да предизвикаш себе си, записвайки се на курс. Това те кара да излезеш извън зоната си на комфорт. Имаш домашни, трябва да се готвиш, да бъдеш последователен! Така прекрачваш границите, които сам си си поставил. И ако положиш усилия, ще си докажеш, че можеш.

- И тримата ви синове учат в BRITANICA. Защо държите на тяхното ранно езиково обучение? Какво им пожелавате в това отношение?

- Пожелавам им, когато пораснат, да не се оказват никога в моята позиция. Не искам да имат усещането, че са забравили езика и да им се наложи да се връщат назад, за да си го припомнят. Пожелавам им да го учат с желание, да подхождат с уважение към учението и към езика! Искам да знаят, че след като нашият език е свещен за нас, значи всеки един език е свещен и колкото повече езици знаеш, толкова по-пълноценен ще бъдеш!

Записванията за интензивните ни програми са ОТВОРЕНИ! Повече за курсовете ни за възрастни можете да прочетете тук: https://britanica-edu.org/adults-courses-britanica

За въпроси - можете да се обадите по телефона в най-удобния за вас филиал - https://britanica-edu.org/britanica-offices или да попълните контактната форма в сайта.