Skip to main content

Коледните празници обединяват всички народи от християнския свят. По това време хората се събират със своите близки и приятели, разменят си подаръци и отдават почит на ценности като топлота, смирение и милосърдие. Само че макар че повечето народи отбелязват Коледа по подобен начин – с елха и богата семейна трапеза – в празника на всяка култура има малки детайли, които правят преживяването единствено по рода си.

Такъв е случаят и с Холандия. Дядо Коледа – испанец, „черни Петъри“ вместо джуджета и платноход вместо шейна: това са само част от особеностите, които дават на Коледата автентичен холандски дух. Подгответе се за невероятното преживяване, което ви очаква, като се запознаете с холандските коледни обичаи:

Зимни празници:

В Холандия коледният дух се събужда още втората събота на ноември месец. Тогава Sinterklaas (дядо Коледа) напуска дома си в Мадрид и поема към Холандия по море, заедно със своите помощници Zwarte Pieten (черните Петъри). През годината, черните Петъри са водили регистър с добрите дела на всеки холандец, и решават кой ще бъде награден.

Подаръци се раздават на пети декември или Sinterklaasavond. Дори и най-послушните няма да открият своя подарък под елхата. Вместо това, получателят трябва да ги открие сам с помощта на гатанки, поеми и други подсказки. Алтернативен обичай е по време на вечеря да се позвъни на входната врата, а на прага да чака чувал, пълен с подаръци. Всички подаръци под традиция се подписват със Sinterklaаs. Единствената улика към идентичността на подаряващия е в поздравителната картичка.

Вечерта, всеки пълни своя чифт klompen (традиционни дървени обувки) с моркови и сено за конете на Sinterklaas. През нощта един черен Петър се спуска през комина, събира оставените неща и на тяхно място поставя сладки и дребни подаръци.

На шести декември холандците празнуват рождения ден на Sinterklaas. В този ден той се качва на параход от пристанището на Ротердам и отпътува обратно за Испания.

Официалният празник на Коледа е на 24 и 25 декември. Тогава цялото семейство посещава църковна служба, а след това се събира на празнична трапеза.

Традиционна украса:

Украсата в Холандия включва елха, декорирана с kerstkransjes (кръгли бисквитки, завързани с червени панделки). Традицията повелява тя да се украси едва когато Sinterklaas напусне страната на шести декември. Свещи и коледни лампички допълват празничната декорация.

Традиционна храна:

Любим коледен сладкиш е banketletter или letter blanket. Той представлява изделие от тесто или марципан, оформено като първата буква от името на получателя.

Интересен факт:

За разлика от по-голямата част от християнския свят, холандците вярват, че домът на Sinterklaas е в Мадрид. Няма ясни исторически сведения за това защо добрия старец живее точно там. Според някои източници, народността на Sinterklaas е свързана с преместването на част от реликвите на Свети Николай в италианския град Бари, който временно става част от кралство Испания.

Според друга хипотеза, испанският произход на Sinterklaas е чисто и просто объркване. По традиция, пристигането на добрия старец се ознаменува с ядене на портокали. Една поема споменава, че той отива в Испания, за да донесе „оранжеви ябълки“. В последствие, връзката с портокалите се губи и Sinterklaas официално става испанец.

Честването на зимните празници е важна част от всяка култура. За да успеете да се интегрирате добре на новото място, вие трябва да сте запознати и с това как народностите почитат своите поводи. Именно затова, в BRITANICA Advisers не просто съдействаме при подготовката на вашата кандидатура, но и ви запознаваме с традициите и обичаите на вашата студентска дестинация. Когато получите своите своята финална оферта, вие получавате покана за Pre-Departure Meeting, където ще получите информация за културата на страната и съвети как да се впишете възможно най-добре. Advisers е с вас във всяка стъпка от процеса към идеалното учебно заведение.