Skip to main content

"My English superpowers are..."  С тези думички започват специалните видео клипчета, в които децата от ниво Starters в BRITANICA правят самооценка на своите силни страни в английския език, а след това добавят и тези, върху които трябва да поработят още, за да ги усъвършенстват. Едни са по-добри в говоренето и слушането с разбиране, други - в граматиката и писането. Знаем, че когато човек постави на фокус силните и слабите си страни, това му помага да се усъвършенства!

Така учим децата на критично мислене и целеполагане, стимулираме ги да вървят напред, като се радват на успехите си и в същото време - като си дават сметка за уменията, които трябва да подобрят. Всичко е малко и на игра, забавно и интересно, като че ли заимствано от приказките и филмчетата, в които се говори за супергерои и суперсили. И за да е всичко още по-приятно и подплатено от положителни емоции, на децата гостува истински супергерой на име Small B. Той е кукла от плат, която е чест гост в часовете на децата в ниво Starters.

Името му идва от малката буква "b". Носи домино, досущ като Зоро, има черно бомбе и червен плащ, с който пък напомня на Superman. Изобщо Small B е истински супергерой и помага на децата да се готвят успешно по английски и да извоюват максимален брой щитчета на престижния изпит за малки ученици на Cambridge English: Starters, на който много от учениците в това ниво предстои да се явят през лятото.

За да бъдат и нашите родители съпричастни, често ги правим свидетели или дори участници в активностите в BRITANICA и намираме интересни начини да им покажем постиженията на децата. Затова сега с всеки един малък курсист в ниво Starters, във всички филиали на BRITANICA, записахме на видео неговия разказ-самооценка за суперсилите, които притежава, и за по-слабите му страни, които трябва и иска да развие. След това всеки родител получи по електронната поща клипчето на своето дете. Децата приеха с отговорност задачата и се постараха да изразят правилно на английски своите специални послания.  

С какви емоции е било свързано заснемането на видеото и неговото получаване помолихме да ни разкажат Габи от филиал Прага и нейната майка Александра Найденова. 

Габи е второкласничка, започнала е да учи при нас в първи клас, а през ваканцията миналата година е била в летния курс, който покрива цяло годишно ниво - Crash Course, затова сега е в Starters и има голям напредък, разказа ни майка й. "Видеото много ме изненада, нямах никаква представа, че те участват в някакъв видео проект. Една вечер, просто като си проверявах пощата, попаднах на писмо от мис Джули - учителката на Габи, и видях видеото. Габи не ми беше казала абсолютно нищо, а и не знаеше кога точно ще го получа, затова имам чувството, че дори и тя мъничко се изненада. Тя е много артистична и беше много интересно, много приятно да я видим в такова амплоа! Това, което ме впечатли, е, че всъщност децата сами осмислят какви са техните силни страни и кои са слабите им страни."

Всъщност Александра получава и нещо повече - освен разказчето на детето за неговите суперсили, вижда и специална пиеса! Мис Джули е решила да провокира още повече своите ученици, като им предложи да запишат на видео и кратка драматизация по книжката "Mansoure and the donkey", която децата са чели през годината в часовете, работили са по нея и много харесват историята. Малчуганите приемат с желание и се получава чудесно представление. Така че специално майките и татковците на малките актьори от групата на Габи се забавляват още повече, виждайки и спектакъла по книжката, също изпълнен на английски. Всяко от децата влиза в различна роля, има и разказвач.

"Посмяхме се вкъщи със сценката, децата много интересно я бяха представили. Хареса ми, че Габи е научила толкова много текст наизуст, който трябва да каже във видеото, много приятно впечатлена бях! - усмихва се майката. - Това дава на децата усещане, че могат да говорят свободно. Разбира се, ние много я похвалихме и тя изглеждаше доволна, че е участвала в такъв проект, аз също, наистина ми беше много хубаво да я гледам. И в училище бяха правили нещо на английски, знам, че и там се е справила много добре, но не можахме да я гледаме, а тук, в BRITANICA, с това видео видяхме ясно как се справя!".

Александра сподели още, че Габи е направила забележителен напредък за времето, в което учи при нас: "Тук тя започна да напредва страшно много. И преди беше ходила в школа по английски, но не бях забелязала някакъв особен напредък, а тук изведнъж толкова много се харесаха с преподавателката й, че тя в края на първата година вече можеше да води елементарни диалози на английски, у нас успяваше да си поиска вода или да каже какво иска за ядене. Имахме много положителни отзиви и от страна на мис Джули. Смятам, че това се дължи на индивидуалното внимание към децата и за мен просто е страшно удоволствие да гледам как напредва, как се справя и как за отрицателно време проговори, защото вече на практика си говори на някакво ежедневно ниво."

Габи ни разкри, че мъничко се е притеснявала, докато се е готвила за видеото, защото трябвало много добре и бързо да си научи текста и дори сама решила да го запише втори път, за да стане още по-добре. Казва, че й е било много интересно и че се е постарала да го каже правилно, хубаво и изразително, както й е казала преподавателката й. "Знаех, че ще го покажем на родителите и исках мама да види колко съм концентрирана и колко хубаво се справям, да види, че си знам нещата добре и си уча уроците", каза момиченцето. Тя ни сподели, че много обича да чете на английски - и от книжката, и текстове от учебника. Обича много и учителката си, "защото тя е мила, добра и се държи много хубаво с всички и е забавно". Заради всичко това Габи е категорична, че всеки път идва в BRITANICA с щастливо настроение.

Майката отдава успехите на дъщеря си най-вече на методите на преподаване: "Самият подход на школата е невероятен. В BRITANICA се работи върху слабите страни на детето, там, където има нужда от повече внимание, без това да става със строгост или с каране, както сме свикнали в училище или на друго място, а напротив - става с повече стимули в тази насока, като детето също изпитва удоволствие от тези занимания. То не бива карано да се чувства виновно, че не знае или че не се справя достатъчно добре, напротив, всичко става с мотивация, с работа в правилната посока! Просто този подход мен наистина ме изуми и много ми допадна."

Габи е от децата, които очакват изпита Starters с нетърпение, знае, че вече е записана за него и че всичко, което е научила през годината, ще й помогне да го вземе. "Смятаме, че явяването на изпита на Cambridge е много полезно като опит, дори на тази крехка възраст да усетиш какво е да бъдеш на истински изпит. Децата свикват с това как точно трябва да се държат, научават, че не трябва да се страхуват в изпитна среда, да не се притесняват", сподели Александра. Тя разказа, че обмисля да запише Габи и на летния лагер на BRITANICA, защото "за нея, първо, ще бъде много полезно, защото всичко ще бъде английски, и предполагам, че още повече ще се подобрят уменията й за общуване на езика, а може да бъде и заедно с други деца от групата си".

Ние пожелаваме на Габи и на нейните приятели още вдъхновяващи артистични изяви и чудесни летни приключения, предизвикателства и успехи, които да споделят със своите родители!