Мис Ива за Speaking Academy: една програма – различни характери – отлични резултати

Speaking Academy е лятна програма в BRITANICA за деца на 11-13 години, която набляга на комуникацията и общуването. Мис Ива от филиал Орлов мост ни разказва как е минала програмата през лято 2016, какви деца са се записали – по срамежливи или по-отворени, и какво са усвоили.

Групата е компактна, но силно разнородна. „В началото трима от курсистите бяха по-колебливи – единият беше срамежлив, притесняваше се да говори, а другите двама много питаха на български. Останалите от групата пък се справяха много добре, но един от тях имаше проблеми с търпението и концентрацията, тъй като работи по-бързо от останалите.“

Програмата подейства много добре на всички и накрая бяха истинска група – равностойни и сработени.

Подходяща е както за деца, на които им е по-трудно да се изразяват, защото или ги е срам или нямат достатъчен речников запас, така и за деца, които много добре се справят, защото ги провокира – да кажат нещо без думи, да рисуват по дъската, да използват различни изразни средства. "Всички по един или друг начин излязоха от зоната си на комфорт и страшно много дръпнаха. Децата, на които им беше по-трудно отначало, в края вече си говореха свободно, а другите, освен, че усвоиха нови знания, се научиха да бъдат умерени и да работят в екип – нещо което им беше трудно дотогава."

На някои им е нужна повече умереност:
В групата се включи едно момче, което през годината имаше проблем с дисциплината. Тъй като е много умен се справя изключително бързо със всякакъв вид задачи и докато другите още работят, той вече се върти и се чуди с какво да се занимава. Видях, че има страшно много потенциал и в един от първите часове го накарах да бъде учител, а аз се погрижих да се държа както той се държеше. Така той видя, че не е никак лесно да се ръководи цял клас, особено ако някой се върти, говори и иска винаги да е център на случващото се. След този час той стана изключителна опора в часовете, но до края на годината остана проблемът с търпението – с това че трябва да оставиш и другите да се изкажат, че трябва да можеш да изслушваш и да се сработваш. Лятната програма много му помогна за това, защото в нея всеки има активна роля и в рамките на двете седмици се научи, че няма как винаги той да е центъра, защото в програмата, в центъра са всички.

А на други им е нужна повече увереност:
Имахме и един по-срамежлив ученик, който дойде от друг филиал, и за него беше по-трудно, защото другите се познаваха, а той беше нов. Но той също много добре се сработи. Стана особено интересен за другите с това, че носеше камера и записваше някои от активностите, после се гледахме – беше изключително забавно. В края на програмата не се усещаше, че се е запознал по-късно с другите.

Смятам, че беше невероятно успешно за всеки един от тях.

Освен като типове характери и експресивност, децата имат и различна степен на подготовка и учебни навици. В BRITANICA изразяването на английски е приоритет, и една от основните цели, които си поставяме спрямо нашите курсисти.

Лесно се забелязва, когато учениците са започнали от малки при нас – в ниво М3-М4 те вече говорят свободно и ако имат някакво затруднение, то е по-скоро защото се срамуват, а не защото не им достига речников запас. Но децата, които идват при нас за първа или втора година, не са свикнали да се изразяват на езика – в училище или други школи им е преподавано през български. Те си превеждат и това си личи. Speaking Academy много добре изравнява нивата, защото две седмици интензивно, всеки ден, се говори само на английски.

Това, което отличава лятната програма от годишната, и което дава на децата повече поле за изява, е свободата и разчупеността. През годината основен приоритет е академичният материал и активностите за говорене са свързани с него – упражняват се фокусирано граматични конструкции и лексика, свързани с урока. Те са изключително приложими и незаменими в обучението и дават на децата конкретни умения. Тези умения обаче те могат да използват свободно и в различен контекст в програма като Speaking Academy. Форматът на академията също ги стимулира да се включват активно.

Когато видят говоренето като игра участват много повече. Тъй като форматът е разчупен, те успяват да погледнат на обучението по различен начин – като нещо забавно, като социализация, а не като училище, на което трябва да ходят през лятото, вместо да играят навън.

Повече участие значи повече говорене, а оттам и повече самочувствие. Програмата им дава нужната освободеност и увереност, която често им липсва на тази възраст. Развива комуникационни и експресивни качества, креативност и дипломатичност.

И така неусетно децата развиват от умереност до увереност. За всекиго по нещо, което го прави по-добър комуникатор.