Skip to main content

Разговаряме с Милена Балкова от академичния отдел на BRITANICA за геймификацията на обучението на малките ни ученици чрез играта My Magic Pet. Това е образователна игра от ново поколение, която е част от програмата на BRITANICA от миналата година. В нея децата “се грижат”  екипно за интерактивен приятел, който расте, развива се и се променя във всяко следващо ниво. За да порасне, той трябва да събере няколко специални медала. Получава ги, когато децата покажат резултати, свързани с развитието академичните си знания по английски език и на ученическите им умения - дисциплина, редовна подготовка на домашните работи, активност и участие в час, оказване на помощ и подкрепа, спазване на правилата в класната стая и уважение към преподавателя и към съучениците.
“Чрез тази игра поставяме интересите на децата на първо място и спрямо това им помагаме да изградят любов към учението и мотивация за бъдещото си развитие”, казва нашата събеседничка.

* * *

- Здравейте, мис Мел! Как пренасяте преподавателския си опит в работата си в академичния отдел?

- Вече пет години съм част от екипа на BRITANICA и работата ми с деца винаги ми е носила щастие, защото ми дава възможност да бъда част от тяхното развитие и да ги подкрепям в това да вярват в себе си и във възможностите си. Децата ме научиха на търпение и равнопоставеност - на умение да общувам с тях като с големи хора. Това, че съм била преподавател, ми помага в работата и сега - в академичния отдел, защото много добре разбирам колегите-преподаватели и при нужда мога да ги подкрепя и посъветвам.

- Разкажете ни за проектите на BRITANICA, свързани с геймификацията на обучението. Защо превръщането на ученето и възпитанието на децата в игрови процес е ползотворно?

- Игрите винаги са били част от израстването на децата. С развитието на технологиите има огромен избор от приложения и компютърни игри, които децата играят. Те са многообразни, пренасят малчуганите в различни светове и истории, печелят вниманието им с различни предизвикателства. За нас в BRITANICA е важно децата да учат с желание и мотивация и с готовност се променяме спрямо това. Стремим се да пречупим образованието през интересите на учениците. Затова и решихме да включим в часовете ни игри, които са обвързани с учебния материал и го правят по близък до техните интереси. Игрите са един от начините децата да проверяват своите знания, без да изпитват никакъв стрес при преговора преди тестове. Някогашното изпитване е превърнато в забавна и мотивираща игра.

- За кои възрастови групи са игрите, които прилагате и как бяха създадени?

- Игрите ни са резултат от екипна работа и са съобразени с възрастта на децата. За по-малките ни ученици създадохме играта My Magic Pet, в която те имат интерактивен приятел - животинче, за коeто се грижат през учебната година и с него преминават през предизвикателствата от учебника. За по-големите ни ученици e играта Class Real, по време на която по приключенски начин учениците преговарят научения материал и се подготвят за тестове и проекти. Всяко ниво в нея има своя история и карта, а  всеки ученик има свой герой, който притежава магични сили. С най-мощната сила на своите герои - а това е знанието, учениците побеждават страховити създания, които се изправят пред тях на интерактивната дъска преди тестове. Така преговорът е забавен, не се възприема като изпитване и учениците са още по-мотивирани да учат и да се справят успешно.

- Играта My Magic Pet вече е позната и любима на всички деца от малките нива, които са при нас от миналата година. С какво тя печели тяхното внимание и какви цели, свързани с процеса на обучение, се постигат с нея?

- За по-малките ни ученици интерактивният приятел от играта е важна част от развитието им, защото ги учи на училищни навици. Важно е да изградим тези навици при децата, които са в 3. и 4. група на детските градини и в 1. клас, и които съответно учат в нивата Very Young Learners 1, 2 и 3 и Founders, защото това ще им помогне много в бъдеще. През обучението по английски, ги учим на много други неща - да бъдат организирани, стриктни, да носят отговорност за подготовката си и да управляват времето си.

- Какво е новото в играта тази година?

- Тази година в играта включихме карта, по която нашият магичен приятел да се движи. В нея, за да премине в следващо ниво, домашният любимец трябва да подаде ръка на приятел, който се нуждае от помощ. Децата в групата работят заедно, за да помогнат, като използват своите знания, свързани с взетия материал. По този начин те преговарят наученото и се подготвят за тестове и проекти по забавен и интересен начин.

- Как конкретно децата учат английски чрез играта и какво друго научават?

- Това, което мотивира децата да учат английски език през играта, е че техният любимец и неговите приятели, също животинчета, говорят само на английски език. За да ги разберат, учениците трябва да развиват уменията си за слушане с разбиране и говорене и трябва непрестанно да разширяват знанията си. Играта помага за концентрацията и за успешното полагане на основите в овладяването на английския език. Освен това, работейки в екип, децата се учат да се изслушват, да се уважават взаимно, да проявяват търпение. Показваме на най-малките ни ученици и това, че не винаги е необходимо да се справят с всичко сами. Те виждат на практика, че “сговорна дружина планина подвига”. Затова и избрахме основният герой да бъде животинче, което има магически сили и чрез тях помага на други свои приятели. Отглеждайки чрез старание и знания своя любимец, децата се учат и на отговорност и постоянство.

- Каква е равносметката от прилагането на играта през миналата учебна година?

- Децата, които миналата година играха My Magic Pet, тази година стартираха много по-мотивирани, уверени и с огромно желание да видят какъв ще е техният нов приятел. Това, което колегите ми преподаватели споделят от преживяването с My Magic Pet, а и аз съм наблюдавала в моите групи, е, че учениците са много старателни в час, с което се надяват да печелят медали, и винаги са щастливи и горди от себе си, когато животничето им расте, защото разбират, че това се случва благодарение на тях самите. Харесват много My Magic Pet и искат редовно да следят прогреса си в играта. Създават си рутина като група. В края на всяка седмица, в края на часа очакват момента, в който ще печелят медали и ще видят как техният любимец пораства. Дори се опитват да отгатнат как ще се промени той в следващото ниво и изчисляват колко и какви медали трябва да спечелят, за да преминат напред. Наистина са мотивирани и учат с още повече желание. Така децата реално израстват на знания и умения. Родителите също са много доволни, защото за тях е важно децата им да имат напредък и да посещават часовете по английски с желание.

* * *

Можете да разгледате годишните ни програми за деца тук: https://britanica-edu.org/kids-yearly-britanica