Методи на преподаване на тийнейджъри с Диляна Христова

От летището във филиала. Най-кратко така можем да опишем пътя, който изминава Диляна Христова, бакалавър по Philosophy and Literature от University of Glasgow, за да стане мис Диди от филиал Ситняково на BRITANICA, преподавател по английски език на тийнейджъри в предсертификатни и сертификатни нива.

Родом от Добрич, но завършила средното си образование във Варна, Диди заминава да учи в чужбина. Връща се тук, защото по нейни думи „никога не е усетила истински живота като голям човек в България“. За по-малко от месец след връщането, тя подава кандидатура за работа в BRITANICA и започва с учителски training, през който минават всички нови преподаватели през лятото.

Разпределена в „Ситняково“, тя започва да преподава английски на тийнейджъри в предсертификатни и сертификатни групи (H4 и FCE). София за нея е ново изживяване, затова Диляна приема живота в новия град и работата в сравнително новия филиал BRITANICA като мисия както към себе си, така и към децата. Работата с тийнейджъри е много специфична, затова я молим да ни разкаже от първа ръка за методите, които прилагаме, за да изграждаме в децата лидерски умения.

„Много е трудно да накараш децата в час да правят каквото и да било“ - започва тя. „Първо, защото са тийнейджъри, второ защото имат много натоварено ежедневие. Затова се старая да правя неща, които са им интересни, за да поддържам вниманието и да си подготвям уроците.

В BRITANICA учим децата да си поставят цели. Дори и да си голям и разумен човек, най-нормалното нещо е да си поставяш цели и да знаеш какво искаш от живота.

Има деца, които са тук и като ги питам защо идват, ми отговарят обикновено с „мама каза“, „да уча английски“. Това не е цел. Целта е да искаш да направиш нещо и да искаш да го постигнеш. Затова и методът, който използваме при тийнейджърите, наричаме Setting Goals. Искаме децата да разберат защо правят именно това нещо. След това те да се концентрират и конкретизират и да работят активно за постигането. Не е нещо, което правиш веднъж, а метод, който прилагаш постоянно. Дори накрая да стигнат до заключение „искам да имам х процента на Cambridge English изпита по английски език“, това пак е цел.“

 

Освен преподавател и философ, Диляна има издадена стихосбирка на английски. Борави добре с думите, но както казва - „говоря само когато намирам смисъл в това“.

Ние я питаме за конкретните методи, които използва за прилагането на Setting Goals и тя също толкова вдъхновено продължава:

Самооценката е първият и най-важен елемент, когато си поставяш цели.

 

Няма как да знаеш какво искаш да постигнеш, ако не знаеш къде си.

 

Някои тийнейджъри се притесняват и се демотивират, когато получат 40% на първата Writing задача, но аз им обяснявам, че е твърде рано и има много работа до края на годината. Те искат – сега, веднага добри резултати! Това няма как да се случи. Всяка седмица имаме Weekly reflection, в която си поставят оценка какво сме постигнали през изминалите дни. Разнообразих процеса, като на носещите колони в стаята направих едно пространство What stuck with you” и децата споделят какво са научили и какво очакват да знаят по-нататък. Все пак на тях им предстои изпит след време, който тества не само техните знания, но и умения.

След това дискутираме отделните елементи на езика и на Cambridge English изпита и колко са уверени и какво могат и не могат да направят; от каква помощ имат нужда; как смятат да я получат; как ще разберат какво са постигнали.“ - разпалено обяснява Диляна.

Покрай тях осъзнавам колко е важно да четеш. Много лесно се вижда кой чете и кой не чете книги. Също така се забелязва, че много лесно възприемат от боравенето с езика в свободното време. Speaking и Listening са супер, но когато се стигне до граматиката, се учим да не работим чрез превод, а чрез мислене на английски, защото словоредът е много по-различен, както и фразови глаголи, словосъчетания и др.“

 

Идва време Мис Диди да влиза в час, а ние оставаме малко и по време на занятията ѝ. Забелязваме, че кара децата да достигнат сами до отговор, като им задава ключови въпроси. Защото в BRITANICA вярваме, че така се изграждат истински личности – когато оставяш човек сам да изгради мнение.