Skip to main content

Да спасявате хора е голямата ви мечта? Това е чудесно, но имайте предвид, че най-благородната кариера е и най-недостъпната, особено ако компасът ви сочи на запад. Великобритания е едно от най-атрактивните дестинации да положите основите на бъдещата си кариера в медицината. Според статистиката на Medical School Council, средно 10 кандидата се борят за 1 място. Конкуренцията е сериозна, но ако сте отдадени на целта си, ще можете да си спечелите място в тази престижна специалност.

Добре е да запомните, че процесът на кандидатстване започва два месеца по-рано, отколкото при другите специалности. Крайният срок на подаване на документи в UCAS (британската система за кандидатстване) за прием септември 2019 е 15-ти октомври. Дотогава трябва да сте въвели своите избори във системата. Пакетът от документи включва:

  • Академична справка за кандидатите в 12. клас /диплома за завършилите;
  • Мотивационно писмо (Personal Statement);
  • Препоръка от преподавател (Reference);
  • Сертификат за владеене на английски (CAE или CPE) или документ за държан тест (IELTS);

Към медицината има и няколко спесифични изисквания, затова е добре да започнете да подготвяте кандидатурата си още февруари.

Първо и най-важно изискване: отлична диплома.

Дипломата има най-голяма тежест във вашата кандидатура. Ако не можете да покажете отлични оценки, най-вероятно отговорът ще бъде отрицателен. Повечето учебни заведения изискват отлична диплома със задължително изискване за пълна шестица на матура по биология и/или химия. Причината за това изискване е, че курсът е умствено натоварващ, и изпитващите трябва да са сигурни, че ще можете да се справите с материала. Дипломата ви трябва да представи, че вие сте учили усърдно през всички години в гимназията, особено по ключовите предмети за специалността - така че дори и една ниска годишна оценка може да застраши шансовете ви за прием.

Стаж в медицинско заведение е част от подготовката.

Изкарването на стаж в болница, дом за хора в неравностойно положение, хоспис или на доброволчески начала ще покаже на университета, че намеренията ви са сериозни. Ще бъде необходимо да отделяте минимум 1 ден седмично в продължение на 6 месеца. Причината за това изискване е, че навлизането в сферата не медицината е огромна инвестиция на ресурси, време и усилия, и е добре да знаете предварително с какви трудности ще се сблъскате по време на вашата практика. Гледайте на това не просто като на изискване, но и като на важен тест дали тази кариера е подходяща за вас и дали ще се справите с натоварването. Още информация и съвети можете да прочетете на този линк.

Трябва да покажете, че владеете английски.

Приемат се сертификатите на CAE (Cambridge English Advanced) с оценка А, CPE (Cambridge English Proficiency) с не по-малко от B, или IELTS (International English Language Testing Service) с минимална обща оценка 7,00 и минимум 7,00 на всеки компонент (reading, writing, listening and speaking).

Докажете, че медицината е ваше призвание с UKCAT и BMAT.

UK Clinical Aptitude Test (UKCAT) или BioMedical Admissions Test (BMAT) служат на преподавателите да преценят, дали притежавате спектъра от качества, необходим на един практикуващ лекар. Преди да решите кой от двата изпита да държите, е добре да се консултирате със страницата на желаното учебно заведение, защото някои университети приемат само един от тях.

Можете да държите UKCAT в София, в сградата на Бизнес център Мегапарк, между 3 юли и 31 август тази година. Тестът премерва качествата на изпитвания на базата на 5 компонента:

  • Verbal reasoning. Оценява способностите ви да формирате логически анализ, както и умението да достигате до аргуменрирано заключение на базата на нформация предадена в писмен вид. Тестът включва 44 въпроса, относно 11 пасажа текст. Времето за отговор е 21 минути.
  • Quantitative reasoning. Измерва умението ви да правите математически изчисления. Дават се 24 минути за 36 въпроса относно 9 таблици, диаграми и графики.
  • Abstract reasoning. Преценява можете ли да вадите заключения посредством последователно и асоциативно мислене. За 13 минути трябва да отговорите на 55 въпроса.
  • Decision Analysis. Гледа дали умеете да процесирате различни типове информация, да правите информирани изводи, да отгатвате връзки и да решавате кой е най-удачният отговор. Даден е примерен сценарии пълен с факти, на базата на който трябва да се отговорите на 28 въпроса за 32 минути.
  • Situational Judgement. Оценява колко адекватно отговаряте на ситуации, както и вашето разбиране за медицинска етика. Дават се 27 минути за 67 въпроса, базирани на 20 сценария.

Едно от местата, където можете да държите BMAT, е в центровете на British Council. Системата за онлайн регистрация се отваря на 1-ви септември. Тестът включва 3 етапа. Първият цели да измери умението ви да анализирате информация, да разбирате аргументи и да измисляте решения (35 въпроса за 60 минути). Вторият етап ще изпита умението ви да прилагате научните си знания в различни ситуации (27 въпроса за 30 минути). Третият етап ще измери умението да формулирате, описвате и обобщавате идеи в писмена форма (една писмена задача за 30 минути).
Още ресурси за двата етапа, както и пунктове за регистрация  за UKCAT и BMAT.

На финалната права: интервю.

В случай, че бъдете одобрени, ще бъдете поканени на интервю на място. Изпитващите ще проверят доколко сте мотивирани, и дали напълно осъзнавате предизвикателсвта, на които ще бъдете подложени по време на вашата практика. Освен това, те ще се поинтересуват от това как е минал стажа в болничното заведение, както и от това колко добре разбирате здравната система. Можете да се подготвите за интервюто като разговаряте с вече практикуващи медици, посещавате медицински конференции и четете академична литература. 

Хубаво е освен това да демонстрирате широта на интересите, като представите списък с извънкласни активности и хобита. Попрището на лекаря е много натоварено, затова университетите търсят хора, които овен да работят, умеят и да релаксират. Интервюиращите ще следят дали сте състрадателна натура, и дали умеете да формирате добри междуличностни връзки. Също така е добре да покажете, че сте социално ангаижирани, отговорни, и имате добри лидерски и организационни качества. 

Приети сте? Ето какво предстои по-нататък.

Преди да решите да се отправите на това кариерно пътешествие, е добре да запомните, че може да се наложи да инвестирате до 11 години, преди да можете да започнете практика. Обучението започва с бакалавърска степен (Undergraduate) отнемаща две години, а после подготвително обучение (Foundation Training) за още две години. След това учениците трябва да посрещнат предизвикателството на специализацията (Speciality Training). Учениците минават през усилена подготовка, за да бъдат сигурни, че ще бъдат приети в своята сфера на интерес. Продължителността зависи от конкретната специалност, като максимумът е 7 години. На успешно завършилите ще бъде присъдено свидетелство за завършено обучение (Certificate of Completion Training (CCT)). Този документ доказва, че студентите имат необходимата квалификация да практикуват избраната от тях специализация и могат да бъдат вписани в регистъра като специалист или общопрактикуващ лекар (GP).

Повечето хора биха се отказали още докато четат многобройните препятствия. Но тези, за които медицината е призвание, не са като повечето хора. Те откриват изход там, където другите виждат задънена улица. Те не спират да опитват, когато другите отдавна са се предали. За лекаря по душа, тези предизвикателства са възможност да докажат, че притежават качествата, които ги отличават от всички останали. Кандидатстването е просто първата стъпка по пътя към една тежка, но удовлетворяваща кариера.

За повече информация можете да се свържете с нашия Advisers Coоrdinator на email: denitsa.moralieva@britanica-edu.org, или на телефон: 02/466 6555.

Прочетете още

Свързани публикации