Skip to main content

Мартин Чорбаджийски е на 13 години и е от град Белица, известен с "Парка за танцуващи мечки". Шестокласникът учи в онлайн курс в BRITANICA. Марти ни разказа, че мечтае да стане пилот на медицински хеликоптер и затова му е нужно да знае английски - за да се разбира с всички потенциални пациенти, на които ще помага.

Първо се записал в едномесечна лятна програма през миналото лято, която много му харесала, и след това решил да се запише и на годишен курс. 

Смята, че да направи сериозен прогрес в английския и да започне да говори свободно, му е помогнало правилото в часовете да не се говори на български. Благодарен е на учителката си, че му вдъхва спокойствие и кураж: "За мен съчиненията са предизвикателство и искам да стана още по-добър в тях, защото, когато малко се притесня, забравям какво трябва да кажа, тогава мис ме успокоява, казва ми, че ще се справя и после се оказва, че съм го написал вярно. Дори и да сбъркаш нещо, тя ти го казва по такъв начин, че не си чак толкова тъжен или притеснен, което ти помага и психически. Преди се страхувах да не сбъркам и в училище, а вече просто спрях. За това ми помогна BRITANICA!"

Марти оценява индивидуалния подход към децата: "Учителката ни е взискателна, като и има много добро отношение към учениците, много добре преподава и много неща разбираш. Когато си в училище, си с много повече деца и по-трудно можеш да разбереш някои неща, а тук се обръща специално внимание на всяко дете."

Онлайн формата на обучение му харесва и е ползотворна за него, защото му е приятно да е вкъщи и никога не рискува да закъснее за час или да си забрави тетрадката и учебника. "Не можеш и домашното да си забравиш, него вече си го направил директно в електронната платформа и си го изпратил предванително. Учителката го проверява същия ден и ти го връща. Ако имаш грешки, ги поправя, ако нямаш, може да те похвали, - разказва той. - Много ме мотивира желанието ми да бъда най-добрият в групата и се радвам, когато мис ми каже "Браво" и ме похвали!".

Споделя, че когато си онлайн, упражненията се правят в специални цветни и раздвижени онлайн презентации, които преподавателката споделя. Децата също понякога правят интересни проекти под формата на презентации. "Пишем и рисуваме върху различни слайдове. Имаме групови занимания, в които правим проекти - например за ракетите, за животните, и си говорим само на английски. Така си усъвършенстваме езика и е забавно, защото си с приятели, с деца. Много ми хареса да събирам информация за проекта за космоса и ракетите, писахме за съзвездията, за астронавтите и космическите полети!", вдъхновен е бъдещият пилот.

Записването за летните програми на BRITANICA е отворено. Повече информация можете да намерите тук: https://britanica-edu.org/kids-summer-programmes