Love to Certify: Техники за справяне с изпитни трепети с Петя Ценова

Петя Ценова, мениджър изпитна дейност в BRITANICA, споделя от първо лице за правилните подходи, за да постигнете най-висока оценка.

 

Петя Ценова e от 9 години в BRITANICA и е мениджър изпитна дейност. Тя е в отдела, който отговаря за една от най-важните стъпки при кандидатстване в чужбина - Cambridge English сертификатът, който дава реална представа за знанията по английски език. Но освен познанията, документът е показателен за личностни умения, които или имаме. Сред тях са способност за концентрация, проучване преди важни моменти от живота, предварителна подготовка и изграждане на изпитни навици.

 

BRITANICA Exams е един от трите отворени изпитни центрове в България. Това означава, че всеки желаещ може да провери уменията си по английски език и да получи професионално оценяване за знанията и уменията си по английски език и то да бъде световно признато.

 

Офисът на Петя е на ул. „Шести септември“ в София, където е централния офис на изпитния център. Това е само една от локациите, на които се явяват кандидати от всякаква възраст – от малчугани за трите Young Learners Exams през обичайните FCE, CAE и CPE до бизнес нивата BEC Vantage и BEC Higher, които са за утрешните бизнес лидери.

 

Питаме Петя за основните неща, в които явяващите се на изпит са несигурни и се притесняват:

Явявайки се на изпит, трябва да имаш много добра подготовка – не само като езиково ниво, но и по формата на изпита.“ - разказва тя. „Колкото и да знаеш, трябва да имаш изградените изпитни стратегии. Има кандидати, които са се готвили по някои секции, но не и по целия компонент. Те нямат правилната представа как да си управляват времето, особено за първата част - Reading и Use of English, която е много сложна с всичките упражнения. При граматическите задания времето за решаване е около 20 минути, докато четенето с разбиране изисква поне час. Но когато отделиш повече време на единия компонент, след това за другия чисто физически не ти остава време. И когато видиш, че часовникът цъка, мозъкът спира да работи и кандидатите се паникьосват."

Ние пък добавяме, че в BRITANICA подготовката за сертификатни нива преминава именно по изпитния формат. По този начин нашите курсисти са значително по-готови от други кандидати.

Петя ни разказва също така, че кандидатите за изпит Cambridge English са много различни, но въпреки това си личи, когато един е подготвен, а друг не е.


„По време на изпити постоянно получавам въпроси – „трябва ли да пиша заглавие“, „какво ще стане, ако мина лимита си от думи“. Това показва, че щом кандидатът ги задава на изпита, не се е подготвил за тези детайли, които му губят време и концентрация. По време на Listening кандидатите трябва да имат различни предварително изготвени стратегии. Тъй като на изпит слушането на текст е два пъти, ако първия път изпуснат нещо, да внимават при второто слушане вече да изчистят това, което не са чули на първото.
 

"Това е последната секция при явяване и е хубаво преди това да си се готвил по целия формат, за да прецениш до колко запазваш концентрация при 2-3 часа активна работа. Защото е едно, когато си готвиш само компонента, но когато го направиш след Reading и Writing – представянето е много различно“ - разказва още мениджърът изпитна дейност.
 

Много курсисти минават през изпитния център на BRITANICA, като Петя забелязва тенденция сред тях. Тя установява, че резултатите от различните компоненти имат директна връзка с възрастта на кандидатите и техните нагласи и усещания влияят на оценката по един или друг начин.
 

„При хората, които са над 25, се забелязва липса на концентрация, в сравнение при по-младите кандидати. Възрастните също се справят с материала, но по-бавно. Много по-лесни за тях са секциите Use of English, Speaking и Writing, защото така изпъква умението за креативност, което се развива повече с възрастта.
 

"Младите обаче не четат дълги и сложни текстове, а само кратки неща в интернет. И когато в по-сложните нива като CAE и CPE имат академични текстове, се затрудняват. Затова пък са предразположени да се справят по-добре с компонента Listening, където се демонстрират рецепторните умения в човека“, смята Петя.
 

Но колкото и да сте готови, има неща, които трябва и не трябва да правите – например винаги носете документ за самоличност със снимка и бъдете поне 30 минути по-рано на мястото на изпита. За Speaking пък е много важно да не оставяте дълги мълчаливи паузи, защото това се подразбира от изпитващия като липса на говорни умения.
 

Но най-важното, когато се явявате на Cambridge English изпит, е да бъдете спокойни и концентрирани, защото това е изключително важна стъпка за предстоящите ви успехи както в университета, така и в живота като цяло.