Skip to main content

Събирането на багажа е генералната подготовка за вашето заминаване в чужбина. В обем от малък и голям куфар, вие трябва да съберете всички необходими вещи, които ще ви помогнат да се интегрирате в новата среда. Понеже теглото и обемът на багажа ви са ограничени, вие ще трябва да се снабдите с много неща на място. Все пак, има няколко неща, които ще ви влязат в употреба от момента на вашето пристигане. Ще свикнете по-бързо с новото място, ако си ги носите със себе си, и не ви се налага да обикаляте по магазините, за да се снабдите с тях. Ето какво е добре да не забравяте да сложите в куфара.

1) Документи

За да можете успешно да се запишете в университета, трябва да вземете със себе си набор от документи като преведено и лицензирано копие на вашата диплома, оригиналния документ, вашият езиков сертификат, акт за раждане и международен паспорт. Не забравяйте да  разпечатате и да вземете официалната си кореспонденция с университета и по-специално писмото с Вашата безусловна оферта – matriculation letter. Ако ползвате студентско финансиране (Student Finance) трябва да донесете и последното писмо, което сте получили. Ако не живеете в общежитие, а в самостоятелна квартира, трябва да вземете и договора за настаняване.

2) Техника

Лаптопът ви ще бъде вашият партньор в писане на задания. Препоръчително е той да бъде достатъчно лек, че да можете да го носите със себе си из кампуса или библиотеката. Ако карате технически курс, който включва видео монтаж, обработване на звук или радио записи, ще се нуждаете и от добри слушалки. Те ще ви влязат в употреба и когато трябва да учите в шумна обстановка като библиотека или стая за учене. Ако финалната ви дестинация е Великобритания, трябва да се снабдите и с поне един адаптер, за да пригодите своите електрически уреди към местните контакти. Още по-добра идея е да вземете разклонител, за да можете да ползвате повече от едно устройство по едно и също време.

Често ще ви се налага да работите в различни зали на университета. Ако се снабдите с поне една flash памет, ще можете да носите работата си навсякъде със себе си. Имайте предвид, че техниката е уязвима на вируси или хардуерни проблеми. За да предпазите своите документи, още в началото на следването се регистрирайте в сайт като Dropbox. Той ви дава 500 MB памет в cloud storage, където можете да съхранявате своите документи. Винаги след работа запазвайте последния вариант на заданието си там. Така дори и да имате проблеми с компютъра, вашите файлове ще бъдат запазени на сигурно.

3) Спално бельо и тоалетни принадлежности

Общежитията предлагат калъф за матрак, а някои и възглавница, но не и спално бельо. Опаковайте един чифт чаршафи с вас преди да заминете. Размерът на леглото може да варира спрямо настаняването, така че прочетете какви са условията преди да заминете. Освен бельо, е добре да си донесете няколко хавлии, халат за баня и топло одеяло. Не забравяйте да вземете комплект от тоалетни принадлежности за баня като четка, паста за зъби, гребен, шампоан и душ гел.

4) Чадър и непропускаемо яке

Популярни студентски дестинации като Великобритания, Холандия и Дания са известни с лошото време. Често може да ви се наложи да отивате в клас в дъжд или сняг. Бъдете подготвени за всякакви атмосферни условия с топло яке и чадър. Не всички общежития имат еднакво добро отопление, затова не пропускайте да се снабдите с достатъчно топли дрехи.

5) Тетрадки, химикали и други канцеларски материали

Следването в университет включва посещаване на много лекции и семинари и, следователно трябва да има къде да запишете всичко, което научавате. Всеки път, щом имате занятия, си носете лист и химикал и си водете записки. Ако използвате химикали с различен цвят, вашите записки ще изглеждат по-прегледни и по-четими.

Също толкова важно е подредбата на информацията. Запасете се с тетрадки с различна големина и обем – малки, които можете да носите навсякъде със себе си, и големи, където да събирате най-важното от всеки предмет. Алтернативен подход е да използвате перфорирани листи и голяма папка. Така можете да си водите записки на отделни листи, а накрая да можете да съберете всичко на едно място. В зависимост от обема на материала, можете да използвате една голяма папка за всичко, или да съхранявате информацията от всеки предмет в различна папка. В чужбина пособия като тетрадки и канцеларски материали са доста скъпи, и ще ви излезе по-икономично, ако си ги вземете от България.

Не забравяйте да си вземете и дневник или органайзър. Там ще можете да записвате всички важни дати като ден за предаване на задания, кога се провеждат изпитите и на събития, които бихте желали да посетите. Това е изключително полезно, когато стане време да планирате времето за преговор. 

6) Раница

Често ще ви се наложи да прекарате дълго време навън или в университета. Една стабилна раница ще ви позволи да пренасяте лесно всички нужни приспособления за учене като лаптоп, тетрадка, топли дрехи, храна и бутилка вода. Това ще бъде невероятно удобство по време на сесия.

Когато си подготвяте куфара, внимателно помислете не просто какво ви е необходимо, но и колко място заемат нещата в куфара. Много от нещата, които ви трябват, като посуда и комплект за хранене, са прекалено тежки и могат да ви попречат да вземете други необходими неща. Ще имате възможност да закупите почти всичко, което не сте могли да вземете със себе си, на място.

Подготовката за заминаване е особено важна за всеки бъдещ студент. Затова в Advisers сме напълно отдадени да дадем на нашите кандидати цялата информация, която им е необходима, за да направи прехода от гимназия към студентство максимално плавен. Освен че правим всичко възможно кандидатът да успее да кандидатства в желания университет и да спази всички срокове, ние се стараем да подготвим студента за предстоящите трудности. След като кандидатстването е минало успешно, ние каним всички приети студенти на семинара Pre-Departure Meeting, където им даваме ценни съвети за това как да се интегрират в новата среда. Заминаването в чужбина е огромен скок, но с Advisers няма да тръгнете неосигурени.

Полезни ресурси:
По-подробен списък за това какво да не забравяте можете да откриете на този линк.