Как освобождаваме децата от страха да сбъркат и ги учим на дипломатичност

Всяко обучение е целенасочен, фокусиран процес. Фокусиран върху конкретното знание, което трябва да се усвои – събиране на дроби, писане на есе, рисуване на натюрморт – така наречената крайна цел. Но обучението е и път, по който трябва да стигнем до целта, а пътят е, много често, по-важен от дестинацията.
В Speaking Academy, лятна програма за ученици на 11-13 г., крайната цел е да имаме комуникатори, които гладко и правилно се изразяват на английски. В двете седмици на обучение обаче се случва много повече. Защото за да си успешен комуникатор са нужни много повече от думи и граматика.

Увереност
Програмата набляга най вече на това да освободи курсистите от страховете – че ще сбъркат, че някой ще им се смее, че няма да могат да се изразят. Случвало се е в час през годината ученик да се опита да каже нещо и да се откаже, защото не се сеща за конкретна дума. В лятната програма не можеш да се откажеш, защото говорейки правиш играта.*
Страхът от говорене се преодолява с много говорене. Страхът да не ни се смеят се преодолява със смях – затова мис Ива обича скороговорките – за да видят тийновете, че и нейният език понякога се заплита, за да се посмеят заедно и да видят, че не е страшно да стане майтап.
Друго упражнение, с което често започва денят, е следното – всички задават въпроси на един курсист, който трябва винаги да отговаря със смешна дума – например sausage – без да се разсмее. Чудесно упражнение за креативност, самоконтрол и ... е, забавление. А увереността, тя идва неусетно с многото усмихнати усмивки.

Разрешаване на конфликти
Как ще продължиш спора, как ще продължиш да комуникираш без да се скараш, за да постигнеш целите си. Единственият начин да разрешиш спора е с говорене.*
В Speaking Academy влизат деца на 11-13 години – възрастта на границата между детските и тийнейджърските години. На някои им предстои да се бунтуват, на други да се затворят в себе си, на трети да покажат лидерски качества. Всички те обаче ще водят своите малки и големи битки. Затова и в програмата се набляга на техники за разрешаване на конфликти.
В него курсистите и мис Ива обсъждат фразите, които затварят един разговор (т.нар communication shut downs) и как те могат да бъдат преодолени. Децата развиват дипломатични умения, за да могат да преговарят без да се карат и да бъдат груби. Научават се, че често в спора се ражда истината, но че не трябва самоцелно да създават конфликтни ситуации.

Креативни умения
В момента, в който децата видят ученето като игра, започват да участват много повече.*
Креативността е способността да изразиш едно и също нещо чрез много изразни средства, да намериш много решения на даден проблем – да мислиш извън кутията. Креативността е заложена у всеки – трябва само да се отключи и да се даде възможност на децата да създадат всякакви щури идеи. 
Любима игра на мис Ива включва картите Dixit – всеки измисля история по карта от играта, или заедно сътворяват история – един започва със своята карта, а след това всеки следващ я допълва.
Модулът за драматизация единодушно е признат за най-готината част от академията, в който с книги от филиалите се разиграват много незабравими сценки, записани с камерата на единия курсист за бъдещи творчески вдъхновения.
Друга страхотна игра – всеки курсист си измисля държава със собствен език, флаг, химн, култура. Получават се забележителни проекти и няколко достойни за истински химни римувани произведения.
Най-важната последица от тези и подобни на тях занимания е самочувствието, което децата добиват – че могат да измислят интересни неща, че са забавни и се вписват във всяка ситуация.

Презентации
Презентационната част беше най-трудна, защото повечето деца, поставени пред дъската, независимо дали са пред много хора или пред 3-4 съученици много се притесняват. Преодоляването става с излизане и говорене – няма друг вариант.*


В презентациите най-важна е рутината и увереността, че знаем какво правим. Децата сами си избират тема, която ги интересува и това допълнително ги стимулира да работят. Виждат и много примери – добри и лоши, за да осъзнаят как трябва да се държат, какви жестове да използват, с какъв тон да презентират и т.н.
Една примерна тема за презентация -  всеки си избира проблем в света – свързан с екологията, с образованието,  с това, че хората стоят много пред компютрите. Трябва да обяснят какво го причинява, какви решения са предлагани и да дадат тяхното мнение. Такива задачи, освен комуникативни и презентационни умения, развиват и критичното им мислене.

Самооценка
Те трябва сами да могат да се оценят – дали са се справили или не. Кое им е лесно, кое могат да подобрят и за кое им трябва повече практика.
Самооценката и рефлекцията над собствените качества е свързана и с въпроса как да подобрим уменията си и да се развиваме. На трезвата самооценка се градят всички бъдещи планове, както и самочувствието и увереността на децата, толкова важни в тази възраст.
Всеки оценява собствената си презентация и получава оценка от съкурсник. Така курсистите свикват, че освен да се оценяваш, друг човек може да те оцени различно, и че понякога обективната външна оценка може да е по-релевантна.Резултатът от две летни седмици, прекарани в игри и говорене може да е от истинско значение за развитието на учениците – подобрени комуникационни умения, адекватна невербална комуникация, увереност и откритост, дипломатичност, нови знания по английски... и поуката, че с усмивка на уста и 4 часа на ден „лятно училище“ минават неусетно.
 

Повече за лятната програма Speaking Academy, научете тук: https://britanica-edu.org/kids-summer-programmes/speaking-academy-11-13g

*За всички цитати, полезна информация и приятни спомени, благодарим на Мис Ива.