Skip to main content

В BRITANICA стимулираме нашите ученици да посвещават на книгите поне малко от времето си всеки ден и през лятната ваканция. Четенето вдъхновява децата да учат повече и повече, да търсят отговори на всички въпроси, то е в основата на образованието, на творчеството и на способността им да променят света и да го правят по-красив. Четенето разширява кръгозора на децата, обогатява знанията им и им носи и много други ползи:

 • Развива мисленето и фантазията. Когато децата четат, осъзнават разказа на много нива и по различни начини. Фантазията им изгражда образи и им представя картинно сюжета. Дори когато затворят книгата, прочетеното стимулира ума им и продължава да живее под формата на визии и събития, които се въртят като на лента и им дават възможност да открият множеството значения на прочетеното, да разсъждават върху него и да си създават асоциации.
 • Развива способността за учене и концентрация. Четенето на увлекателна книга показва на децата колко е приятно да изгубиш усещането си за отминаващото време. Показва им, че да се концентрираш върху четенето, да се потопиш в действителността на книгата, да се наслаждаваш на това преживяване и да научаваш нови неща е много забавно. Когато се убедят, че четенето е удоволствие, децата стават по-добри и в ученето в училище, и в търсенето на информация и разширяват хоризонтите си.

 • Обогатява артистични умения и подобрява комуникативните способности. Когато детето, което току-що се е научило да чете, започне да се упражнява да чете на глас, започва да си служи с интонацията и да се стреми да променя гласа си, вживявайки се в ролите на различните герои. Опитвайки се да пресъздаде вярно емоциите на персонажите, детето развива способността си за емпатия за разбирането на чувствата и на мотивите за действията им. А в това е пътят към по-ясно осъзнаване и на собствените чувства, и по-добро общуване с другите.
 • Развива речника, подобрява разбирането на написан текст и на способностите за писмено изразяване. Добрият писател първо трябва да бъде добър читател! Това е всеизвестно. Така е, защото в книгите децата срещат много повече думи, отколкото във всекидневието си или във филмите и видеата в интернет, които гледат. Чрез четенето те значително обогатяват речниковия си запас, научават нови думи и точния смисъл на фрази, които може да са чували, но не се сигурни в тяхната употреба. За да се случи това, детето трябва да е отворено да търси значенията на непознатите думи – да пита родителите си, да си служи с речник или да се стреми да улавя смисъла от контекста и да запомня новите значения. Така неусетно то ще започне и да пише много по-добре – и граматически погледнато и като богатство на изразните си средства. Ще успява да създава структурирани текстове и писмено, и устно, и да разказва увлекателно.
 • Прави децата щастливи. Запаленият читател не познава думата скука! Четящите деца много по-рядко се оплакват „Не знам какво да правя!“ и особено през дългите дни на лятната ваканция чрез книгите изпълват времето си със смисъл и радост.

Но освен „Защо четенето е полезно?“, винаги стои и по-сложният въпрос „Как да накараме детето ни да чете?“. Ето няколко съвета, които могат да помогнат в това отношение:

 • Децата, макар да не биха го признали, обичат правилата и имат нужда от тях. Ако по време на учебната година, те вече са свикнали да четат по малко всеки ден, можем да използваме този навик и да заложим в плана им за лятото по 20-30 минути четене на ден. Това е напълно достатъчно и те сами ще забележат как времето отлита, без дори да им се налага да следят часовника.
 • Съобразявайте се с интересите на детето. Не бъдете твърде стриктни, като настоявате детето Ви да прочете първо книгите от училищния списък, започвайки с най-“трудните“ дебели томове. В началния етап на обучение това може да отблъсне децата, които тепърва изграждат положителното си отношение към книгите. Можем да подклаждаме обичта им към тях, като им предложим сами да си изберат заглавия от книжарницата или от библиотеката. Пъстрите картинки и веселите заглавия, както и препоръките от приятели ще стимулират малките ученици сами да поискат повече книги и с радост ще ги разлистват.
 • Обяснете на детето, че не толкова броят на прочетените страници и книги е важен, а това, което научаваме от тях. Направете читателски дневник, в който малкият читател да записва заглавието на книгата, името на автора и кратка поука от книгата, която да си формулира сам. Това ще му даде самочувствие, че събира знания и мъдрост и че може да каже кое е най-важното от всяка книга, която е прочел. Ако го подсетите да добавя и номерче пред името на всяка прочетена книга, детето ви ще чете с още по-голям „апетит“ и ще се радва на нарастващия брой заглавия в дневника си. А това е нещо, което в края на ваканцията с гордост може да покаже в училище – на учителката си, на съучениците и на приятелите.
 • Обърнете внимание на детето си, че има различни жанрове и стилове, което ни позволява да четем по няколко книги паралелно, без да объркваме сюжетите. Когато едната книга на нощното ни шкафче е картинна енциклопедия с интересни факти за животните, другата – книжка с любими детски стихчета, нищо не ни пречи да имаме и един роман под ръка. Любопитството и ненаситният интерес към книгите само правят детето много по-отворено към света на познанието и фантазията.
 • Четете на детето си, дори след като само се е научило да чете, и го правете с удоволствие – това увлича и неговото внимание и му показва, че четенето е удоволствие за вас. Играйте ролеви игри и разговаряйте за книгите. Разказвайте му откъси от книги, които самите вие четете и споделяйте колко ви харесват и защо.
 • Нека книгите бъдат достъпни за детето – осигурете му разнообразни книги и ги подредете в домашната библиотека така, че то да ги достига и от ранна възраст да може само да ги разглежда и да си избира сред тях. Заедно с класната и с другите родителите се можете да създадете библиотечен кът в класната стая на детето ви, където всеки ученик да оставя своя книжка и да прочете любимата книга на свой съученик.
 • Съществута много правила и съвети (откриваеми в интернет), които ще ви помогнат да научите детето си да чете бързо, а това ще му помогне да минава по-бързо през съдържанието на книгите и така се увлича истински в историята. Основното в това умение, разбира се, са упражненията. Много важно е и да не изрича наум думите, които чете, сякаш чете на глас, а да осъзнае, че е достатъчно погледът му само да се „докосне“ до отпечатаната дума, за да разбере смисъла й, а това става за части от секундата.
 • Съветите за четенето и ползите от него са напълно валидни и когато детето чете на чужд език, който изучава. Затова в BRITANICA включваме в обучението по английски редица интересни книжки, съобразени с възрастта и нивото на учениците. Те присъстват дори в курсовете за най-малките, които учат азбуката и правят първите си стъпки в овладяването в езика. Те успяват не след дълго да четат с радост на своите родители и по-малки братчета и сестрички от пъстрите книжки. За тях това е голямо постижение, кара ги да изпитват гордост и да продължават да учат с увереност!

Записването за нашите годишни програми е отворено. Научете повече тук: https://britanica-edu.org/kids-yearly-britanica
За записване за 2020/2021 учебна година и входящ тест за определяне на ниво можете да се обадите по телефона на най-удобния за вас филиал: https://britanica-edu.org/britanica-offices