Skip to main content

Ситняково е един от най-новите и все още мънички филиали на BRITANICA. Той обаче е „обречен“ на Успех – защото в ядрото му стои екип от преподаватели и администрация със солиден опит зад гърба си и с ентусиазъм, който се самонадгражда - колкото повече знание създава, толкова повече се увеличава. Малките места раждат големи идеи.

В Ситняково, мис Алекс е сърцето на Young Explorers Club – едно събитие, което се случва веднъж в месеца и е обещание за много нови знания, забавления и приятелства. Всеки път клубът има тема и обединява няколко нива, които получават шанса да общуват и учат заедно както най-много обичат – чрез игри, проекти и творчество.

Тази година мис Алекс има асистент – това е Ирина от ниво PET, която е помощник учител. „Защо мис Алекс избра точно теб?" Вдигане на рамене. Но ние забелязваме нейната живост, непринуденост и лека танцова стъпка, с която показва ентусиазма си по различните задачи, и сами си отговаряме на въпроса.

Събота, 14:30 – започваме! Няма  ток, чакаме го в 15ч, и затова започваме часа за изобретенията без едно от най-важните изобретения в историята на човечеството. Но нищо – компенсираме с малко креативност и рисунки по бялата дъска. Важно уточнение за всички присъстващи – говори се само на английски, а за всякакви други езици – български, котешки, исландски или морзов – има санкции.

Насочваме внимание към гореспоменатите рисунки и мис Алекс посочва един пясъчен часовник. „What is this?”
A clock, a sand clock, time, a timer. Оказва се съвсем друго – светофар, който показва колко време имаш да пресечеш. "Where can you find such traffic lights?"
Not in Bulgaria! - остроумно и вярно, макар и недотам конкретно, отговаря бъдещ откривател.
Други изобретения, за които помечтаваме, са смарт часовник, светещи обувки, екектрически wave board, интерактивна гривна (б.а - small necklace не е гривна, но е добра импровизация на няколко от децата).

Но стига седене по чиновете, какъв ти откривателски клуб би бил ако само седим и гледаме – време е да се раздвижим. „Who is good at following maps?”
Гора от ръце, явно доста деца са били на летните лагери на BRITANICA, където се учим как да се ориентираме с компас и карта. А Ирина уточнява, че е добра, защото доста е играла на Pokemon Go. 
Всеки изтегля цветно листче от една кутийка и така се разделяме на отбори – жълт, оранжев, син и зелен. Всеки отбор получава карта и се втурва към другите стаи, за да търси съкровища – не от злато, а от знания. Защото съкровищата, които намираме, са части от текстове, които сглобяваме. Всеки отбор има по един изобретател, за когото научава много и когото презентира с по един плакат.

Бенджамин Франклин – първият изобретател на Америка, който ни гледа от стодоларовата банкнота;
Томас Едисон – прочул се с изобретяването на телефона, крушката, батериите;
Никола Тесла – чиито върхови постижения са в областта на електричеството;
Тим Бърнърс-Лий – създателят на интернет.

Следващата изненада ни чака под столовете – всеки намира парченце от пъзел и отново се разпределяме на отбори – този път три, за да сглобим думата INVENTOR. Всеки отбор получава по 20 минути, за да обсъди и да напише поне 8 стъпки как да станем велики изобретатели. За всяка дума български се взима от времето, така че – English, English, English!

Проектите отново са под формата на плакати, които всеки отбор представя пред останалите и така заедно, чрез колективното знание и размисъл, достигнаме до много идеи как да станем велики откриватели.

А какво по-интересно за един откривател от звездното небе? За да разкрием тайните му правим телескоп от две пластмасови бутилки и две лупи, които закрепяме за тях, а после всички се втурваме към прозорците, за да видим дали работи. Няма звезди, които да гледаме, но далечните дървета застават сякаш пред нас. Магия? Не, наука.
 

След кулминацията всеки казва кое от клуба му е харесало най-много. Чуват се различни мнения:
the telescope, the map, the fun!, the posters, everything, the 8 steps, miss Irina.

Следващия път ще учим за природните сили и разбира се ще правим много щури експерименти. Защото според нашите деца това е една от основните стъпки за това да станем велики изобретатели – да правим опити. Или както казва Самюъл Бекет – Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better. Докато не постигнеш това, към което се стремиш. За това, за споделянето и помощта и за изобретателите научихме много. Трескаво очакваме следващия клуб през март, а дотогава – имаме много нови приятели, с които да обсъждаме света на изобретенията.