Skip to main content

При кандидатстване в чуждестранен университет се изискват документи като академична справка или диплома, сертификат за владеене на език, препоръки от преподаватели и мотивационно писмо. Добрите академични и езикови резултати са контурите на вашата кандидатура: те показват, че вие сте академично и езиково подготвени за натоварването на следването. От друга страна, мотивационното писмо е цветът, изпълващ картината: силен текст ще накара университетът да направи решителният избор и да ви приветства сред своите възпитаници.

Това прави мотивационното писмо една от най-трудните, но и най-важните стъпки при кандидатстване в чужбина. То трябва да изрази вашите индивидуални качества и отдаденост на предмета. За да направите това, последвайте шестте стъпки на BRIANICA Advisers.

1) Помислете защо искате да учите този предмет

Както предполага името, функцията на мотивационното писмо е да изкара на преден план вашата мотивация. Следването е трудно, затова и комисията по прием търси зрелостници, които са готови да отделят допълнително време за самостоятелна подготовка. Ричард Емборг, който отговаря за прием на студенти в Durham University, препоръчва да започнете писането като си отговорите на следните четири въпроса:

 • Защо искате да учите точно този предмет?
 • Какво ви прави подходящ за изучаването на този предмет?
 • С какво бихте могли да допринесете на университета?
 • Какво ви прави интересна личност?

Не се страхувайте да изразите ентусиазма си за предмета. Ако имате конкретни причини да искате точно тази специалност, не се притеснявайте да ги споделите. Te ще направят писмото ви по-достоверно и по-силно. Добре е да обясните какво очаквате да получите от своето следване. Това ще покаже, че имате ясно изразени цели и не гледате на следването като на самоцел, а като на трамплин към по-големи постижения.

2) Помислете какви качества са ви необходими, за да успеете в желаната сфера

Университетите търсят студенти, които ще достигнат добри успехи в избраната сфера. Помислете кои са качествата, които биха ви превърнали в добър професионалист в съответното поприще. Ако не сте сигурни, можете да започнете като прочетете описанието на специалността, по която кандидатствате. Например, University of Edinburgh дава списък качествата, които са необходими, ако желаете да следвате медицина:

 • емпатия
 • умения за формиране на добри междуличностни връзки
 • умения за комуникация
 • организационни и лидерски качества

При други университети и специалности трябва да разгледате внимателно описанието на специалността и сами да прецените върху кои умения трябва да акцентирате:

Описание на специалност Търсени качества
Oxford - Literature
Studying Literature at Oxford involves the development of sophisticated reading skills and an аbility to place literary text you to consider the critical processes by which you analyse and judge
 • Умения за аналитично четене на сложни текстове.
 • Умения за поставяне на литературен тескт в исторически и културен контекст.
 • Умение за критически анализ.
Cambridge - Philosophy

Do you enjoy arguments on the pros and cons of general issues? Do you relish puzzle-solving? Do you like subjects that emphasize rigorous thought? The philosophy course... requires complex critical thinking, rigorous analysis and consideration of new perspectives

 • Кричическо мислене
 • Умения за безпристрастен анализ на плюсове и минуси на ситуация.
 • Умения за разглеждане на няколко гледни точки.
 • Страст към разрешаванеот на загадки.

 

Можете да акцентирате и върху способности, които са универсални за всички предмети като добра комуникация, организация, самодисциплина и умение за управление на времето.

3) Подкрепете кандидатурата си с ярки примери

След като сте извадили списък с исканите качества, помислете за примери, с които да докажете, че притежавате това, което се иска. Член на комисията за прием на студенти Sean Threlfall предлага на зрелостниците да изложат примера, използвайки структурата на ABC: Activity, Benefit, Course.

Аctivity: Можете да дадете примери с училище, извънкласни дейности, олимпиади, участия в проекти, стажове или доброволчески инициативи. Помислете кои от тези дейности ви дават база от знания, която ще бъде полезна по време на вашето следване.

Benefit: Тук трябва да обясните какво сте научили от описаната ситуация, например лидерски качества, умения да отстоявате позицията си, да измисляте нестандартни решения.

Course: Трябва да свържете получените умения с избраната специалност. Помислете как можете да използвате сегашните ви способности за да израснете в уважаван професионалист.

При избор на кандидати, комисиите акцентират 75% на академичните постижения на кандидата и 25% на извънкласните дейности. Затова не забравяйте да опишете какво сте учили досега и как основата, която имате, ви подготвя за желаната специалност.

4) Структурира на мотивационно писмо

Въведение: Трябва да ориентирате читателя в общата насока на текста. Силно въвеждащо изречение ще грабне вниманието на читателя. Популярна практика е да започнете, като изброите причините, поради които искате да следвате тази специалност.

Основна част: Тук трябва да дадете примера/ примерите и да обясните какво ви прави добър кандидат за тази специалност. Опитайте да разделите тази част на няколко параграфа, за да бъде текстът по-подреден и лесен за четене.

Заключение: Тук трябва да напомните на читателя защо сте се насочили точно към този предмет и какво ви прави добър кандидат. Можете да завършите с планове за бъдещето, или още веднъж да подчертаете своя ентусиазъм.

5) Първа чернова и редакция

Започнете да пишете без да мислите за изисквания като брой думи. Фокусирайте се върху това да изразите идеите си възможно най-ясно. На втори прочит можете да помислите дали текстът е добре организиран, дали използваните лексика и граматика са правилни и дали текстът се вписва в зададената дължина. Не забравяйте да проверите обстойно за правописни и пунктуационни грешки. Не използвайте думи на английски, ако не сте сигурни за тяхното значение. Писмото ще бъде по-лесно за четене, ако използвате шрифт с големина 10-12pt и поставите 1.5pt разделение между редовете. След като сте готови, можете да го дадете за допълнителна проверка на учител по английски или на вашия академичен консултант.

6) Специфични изисквания за различните държави

Университетите в различните страни имат специфични изисквания за мотивационното писмо.

При кандидатстване във Великобритания нямате тема или начални изисквания на писане. Изпращате едно писмо до всички учебни заведения. Затова избягвайте да споменавате името на определен университет. Вместо това, обяснете защо сте избрали този конкретен предмет. Текстът трябва да е не по-дълго от 4000 символа или 47 реда с включени бели полета. UCAS  ползва софтуера Copycatch, който веднага разпознава, ако сте взели части от друг текст, качен в системата. Затова е строго нежелателно да заимствате текст от друг кандидат. 

В Холандия мотивационно писмо или motivatiebrief се изисква само от някои университети. То трябва да бъде адресирано до избраното учебното заведение, като трябва подробно да обясните защо искате да следвате точно там. Обикновено, мотивационното писмо трябва да отговаря на върпос, посочен във формуляра на кандидатурата. Там са дадени и общи насоки.

Написването на мотивационно писмо е една от най-трудните, но и най-важните стъпки при кандидатстване в чуждестранен университет. Именно затова в BRITANICA Advisers сме изцяло отдадени да помогнем на всеки кандидат изрази себе си възможно най-ясно. Ние насърчаваме кандидатите да гледат на мотивационното писмо не като на трудност, а като възможност да изразят своята индивидуалност. За да помогнем в това начинание, ние каним нашите клиенти на семинар, където им даваме начални насоки и практически съвети. След като те са готови с първата чернова, нашият академичен консултант разглежда написаното и дава предложения за редакция. С помощта на BRITANICAAdvisers, вашето мотивационно писмо ще ви представи в най-добра светлина пред избраното учебно заведение.