Skip to main content

“Today, probably even more than ever before, networks are a key form of social capital for achieving goals in both your professional and personal lives.”, твърди Dorie Clark, автор на книгата Stand Out Networking. Това важи с особена сила в бизнес сферата. За съжаление, социалната мрежа на много хора е еднотипна – състои се основно от хора с образование и позиция, подобна на тяхната. Само че най-вълнуващите кариерни предложения обикновено идват от хора в периферията на вашия професионален кръг – тези, с различни познания и специализация от вашите. Ако търсите нови възможности за вашия бизнес, трябва да положите съзнателни усилия да увеличите и разнообразите своята мрежа от контакти.

Един от най-добрите начини да излезете от своя социален мехур е като посещавате конференции или официални коктейли, предназначени за срещи и зараждане на контакти между професионалисти в различни сфери, или така наречения networking. Разговорите там не са празен социален ритуал – те могат да доведат до сключени договори, нови кариерни възможности и полезни професионални контакти. Въпреки огромните му ползи, много професионалисти гледат на networking събитията със страх и притеснение. По думите на професора в Harvard Business School Franceska Gino, “[they] shy away from the opportunity to create new connections because networking makes them feel inauthentic and physically dirty.” За щастие, с няколко лесни трика, практиката на networking може да се превърне не само в полезно, но и в приятно задължение, което да насочи кариерата ви в неподозирани посоки.

1) Подгответе се

За да извлечете пълните ползи от посещение на подобно събитие, не отивайте неподготвени. Преди да се запътите натам, проучете хората, които ще го посетят, и си набележете няколко души, с които със сигурност искате да се свържете. За пълен успех, не трябва да спирате дотук. Ако искате да започнете взаимоотношения с потенциален бизнес партньор, можете да направите кратко проучване в интернет или в социалните мрежи. Това ще ви даде бегла представа за интереси и хобитата на вашия бъдещ контакт. Когато се запознаете,  ще можете да насочите разговора в тази посока.

Все пак не се ограничавайте само с тези хора. Никога не знаете кой разговор ще отвори нова възможност пред вас. Винаги бъдете приветливи и посрещайте всеки събеседник с усмивка.

Снимка: Created by Pressfoto - Freepik.com

2) Задавайте въпроси

Една от най-честите грешки, които можете да допуснете, е да се опитате да впечатлите някого като монополизирате разговора. Ако фокусирате разговора изцяло върху своите постижения и креденции, много скоро ще отегчите събеседника си. Според Dorie Clark, тайната на успешния networking е “allow[ing] enough space for others to shine.” Затова, покажете интерес към своя събеседник като го разпитате за неговата кариера. Добър въпрос е: How did you get to your current position? Така вие едновременно ласкаете своя събеседник за престижната му позиция и му давате възможност да сподели своята история – нещо, което успелите хора рядко отказват да направят.

Ако събитието включва лекция, не пропускайте да я посетите. Тя ви дава още една интересна тема за разговор.

3) Отидете с „promotion” нагласа

Проучване на Harvard Business Review открива, че човек подхожда към предизвикателствата с два типа нагласа – promotion или prevention. Хората от типа promotion, се фокусират върху евентуалните печалби. Те подхождат към нови неща с „excitement, curiosity, and an open mind about all the possibilities that might unfold“, пише в Harvard Business Review. От друга страна, хората с prevention мислене са фокусирани върху избягването на евентуални проблеми. В бизнес делата си те са предпазливи и винаги изпипват работата си докрай.

Ако ви предстои да посетите networking събитие, опитайте да отидете с promotion нагласа. Избройте мислено всички невероятни възможности, които бихте могли да откриете там. Не се тревожете, че ще направите гаф или че ще изгубите времето си. Мислете за това като за възможност да разширите своята социална мрежа, и да достигнете нови хоризонти в кариерата си. Бъдете приветливи, усмихвайте се и винаги бъдете готови да направите първата крачка.

Снимка: Created by Pressfoto - Freepik.com

4) Внимателно подбирайте кои събития ще посетите

Конференциите са невероятна възможност да обогатите своята социална мрежа, но не всички ще ви бъдат от полза. Често те са изтощаващи и могат да отнемат много от времето ви. Затова внимателно подбирайте кои от тях ще посетите. Една конференция е полезна, ако отговаря поне на една от двете критерии:

  • Свързва ви с потенциални работодатели, служители, ментори или бизнес партньори
  • Дава ви възможност да увеличите познанията си в сфера, която ви е интересна с образователни лекции

Дори и да решите да отидете на конференция, не е необходимо да присъствате на всички събития. Това важи с особена сила за хора с интровертна персоналност. Специфичното за тях е, че те се изтощават по-бързо в социални събития и обикновено не се чувстват комфортно в тълпи от непознати. Ако вие попадате в тази категория, внимателно инвестирайте своята енергия. Усетите ли, че силите ви се изчерпват, винаги можете да се отделите за кратко на тихо място или просто да си тръгнете. По-добре е да посетите по-малко събития, но да сте в оптимална форма, отколкото да се мъчите да създавате контакти, когато сте изтощени.

5) Фокусирайте се върху голямата картина

Ползите от networking може да надхвърлят вашите лични и професионални интереси. Създавайки нови контакти, вие можете не просто да откриете нови възможности за себе си, но и за вашата компания и вашите клиенти. Когато погледнат от тази перспектива, много професионалисти се чувстват по-мотивирани да посещават такива събития, и, в резултат на това, формират по-здрави връзки.

Изкуството Networking е предизвикателство за много професионалисти. Само че колкото и трудно да ви се вижда, овладеете ли го, ползите са невероятни. За да ви помогнем да отключите пълния потенциал на тези събития, BRITANICA предлага модула English for Socialising. Чрез разиграване на сцени и ролеви игри, вие и вашите служители се подготвяте за предизвикателството да водите разговор на общи теми с професионалисти от различни сфери. Освен това, курсът ви представя изрази и фразеология, които ще направят вашия изказ по-естествен и така ще ви бъде по-лесно да формирате приятелски връзки в делова среда. С модула на BRITANICA, вие сте готови да покорите бизнес сцената на следващото събитие.

Още информация за модула можете да откриете на страницата на BRITANICA. Mожете да се свържете с нас на e-mail: corporate@britanica-edu.org или на телефон: +359 2 466 66 94.

Заглавна снимка: Created by Pressfoto - Freepik.com